Čanak posetio Partizansko groblje u Mostaru

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 25. 06. 2022. | Komentara: 0

Čanak posetio Partizansko groblje u Mostaru

NOVI SAD - Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak posetio je danas Partizansko groblje u Mostaru, koje je nedavno bilo meta napada ekstremnih desničara.

LSV

- Partizansko groblje u Mostaru. Uništili ga oni protiv čijih krvavorukih predaka su se ti partizani borili. Sramota na sve koji su ovo dopustili - napisao je Čanak na Tviteru.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru oskrnavljeno je 14. juna i uništeno je skoro svih oko 700 nadgrobnih ploča poginulih boraca Narodnooslobodilačke borbe tokom Drugog svjetskog rata.

Spomen-groblje je i pre toga godinama bilo na meti vandala i na spomenicima su neretko ispisavani fašistički simboli i poruke, u gradu koji je i dalje etnički podeljen na bošnjački i hrvatski dio.

Partizansko groblje u Mostaru je kulturno-istorijski spomenik, čiji je autor poznati beogradski arhitekta Bogdan Bogdanović. Bogdanović je, između ostalog, autor i spomenika “Kameni cvet” koji je podignut u Jasenovcu u Hrvatskoj, u znak sećanje na žrtve ustaškog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata.

(SzILSV, 25.06.2022)



Događaji | Ponedeljak, 31. 10. 2011. | Komentara: 1

Beograđani neće decentralizaciju

BEOGRAD - Prema najnovijem istraživanju Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), postoje značajne razlike kada je u pitanju regionalna pripadnost građana. Najskloniji procesu decentralizacije i regionalizacije su stanovnici Vojvodine (26 odsto), zatim Centralne Srbije (12 odsto), a tek su na kraju Beograđani - njih osam odsto, piše list Danas.
Događaji | Sreda, 26. 10. 2011. | Komentara: 0

Tomaševac prestonica banatskih militara

ZRENJANIN - Savet Mesne zajednice Tomaševac sinoć je na svečanoj sednici jednoglasno proglasio ovo mesto prestonicom banatskih militara i na ovaj način podsetio na ulogu koje je ovo mesto imalo u stvaranju istorije današnje Vojvodine.
Događaji | Nedelja, 23. 10. 2011. | Komentara: 0

Otkriven spomenik Vasi Stajiću

NOVI SAD - Spomenik Vasi Stajiću, istaknutom srpskom piscu, filozofu i kulturnom radniku, otkriven je danas, na Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Spomenik su zajedno otkrili predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović i unuk velikana Rastko Švalba.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook