Čanak: Promocijom različitosti promovišu se i demokratska društva

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 25. 11. 2018. | Komentara: 0

Čanak: Promocijom različitosti promovišu se i demokratska društva

RIJEKA – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je ustavna odredba da je u Srbiji srpski jezik službeni, a pismo ćirilica dodvoravanje šovinističkim avetima prošlosti. On je na konferenciji „Multijezični gradovi – različitost i suživot kao način života“, koja je održana u Rijeci, istakao da je u Skupštini Vojvodine šest jezika službeno.

LSV

– Skupština Vojvodine ima šest službenih jezika, a i u svakoj lokalnoj zajednici je upotrebi jezik manjine koja u njoj živi. Ali, problem je u Ustavu Srbije koji definiše da je službeni jezik srpski, a službeno pismo ćirilica, iako se po pravopisu srpski jezik piše ćirilicom i latinicom. To je posledica dodvoravanja šovinističkim avetima prošlosti – istakao je Čanak. On je dodao i da se promocijom različitosti promovišu i demokratska društva.

Konferencija „Multijezični gradovi – različitost i suživot kao način života“ održana je u suorganizaciji Liste za Rijeku, Zajednice Talijana Rijeka i European Free Alliancea.

(SZILSV, 25.11.2018)




Događaji | Petak, 15. 11. 2019. | Komentara: 0

Papuga na rusinskom u Skupštini o manjinskim udžbenicima i ABC food-u

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je ministra prosvete Mladena Šarčevića zašto još uvek nije reagovao na činjenicu da učenici, pripadnici nacionalnih manjina, nemaju sve udžbenike, već je za to okrivio nacionalne savete nacionalnih manjina. Ona je zatražila i informaciju od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića šta planira da uradi sa hladnjačom „ABC food“.
Događaji | Četvrtak, 07. 11. 2019. | Komentara: 0

Troškovi garancijskog fonda veći od plasiranih sredstava

Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine nije podržala Izveštaj o poslovanju Garancijskog fonda APV u 2018. godini, a šef poslaničke grupe LSV Branislav Bogaroški je naveo da je razloga za to nekoliko. 
Događaji | Sreda, 06. 11. 2019. | Komentara: 0

Ambiciozna planiranja, realizacija vrlo slaba

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović istakao je danas da je naspram ambiciozno planiranih pozicija u budžetu, realizacija vrlo slaba. On je upitao da li je moguće da sve što je planirano bude i realizovano do kraja godine, a kao najveće primere nezavršenih realizacija je naveo zgradu RTV-a i Žeželjev most.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook