Da je bilo lustracije Vulin ne bi donosio odluke u naše ime

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 09. 12. 2016. | Komentara: 0

Da je bilo lustracije Vulin ne bi donosio odluke u naše ime

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić ponovila je danas predlog koji su u svom amandmanu naveli poslanici LSV da se za kancelarije zaštitnika građana i poverenika za informacije izdvoji po 30 miliona dinara više. Ona je ukazala i na skandaloznu personalizaciju čoveka koji je trenutno zaštitnik građana, a u čemu danas, kako je istakla, prednjači ministar Aleksandar Vulin. Usledila je polemika sa ministrom koji je izneo najgrublje uvrede na račun LSV i njenog predsednika Nenada Čanka. 

LSV
 
Za avio-službu Vlade ima,
za nezavisne institucije nema
 
Marinika Tepić je istakla da je potpuno neverovatno da predlagač amandmana kojim se traži smanjenje plata zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja, i svi koji ga podržavaju, nemaju svest o tome čemu zapravo služe ove institucije. 
 
- Ako je nešto sigurno, to je da njihov posao zapravo služi upravo tome da se budžet štedi, ako ćemo pričati o ekonomskim parametrima. Odnosno, služi tome da građani o koje se država ogrešila i državni organi ne dođu u situaciju da tuže državu, već da intervencijama Zaštitnika i Poverenika se preduprede ove tužbe i da se zapravo budžet Republike Srbije i u tom smislu štedi i smanji. Ja ću vas konkretno i podsetiti na nešto što smo već čuli, a to je da je budžet Zaštitnika građana 216 miliona, budžet za Poverenika 203 miliona, a budžet koji je pojedinačno predviđen u svim budžetima direktnih korisnika, a ukupno računajući  za sve penale i sudske presude, odnosno štete na osnovu sudskih presuda je 20 milijardi dinara u ovom budžetu – ukazala je ona, dodajući da je za avio-službu Vlade predviđeno 270 miliona.
 
Podsetila je da je Liga socijaldemokrata Vojvodine jedina koja je podnela amandmane da se za po 30 miliona povećaju budžeti, a ne plate Poverenika i Zaštitnika da bi se te institucije dodatno osposobile i da bi pomogle budžetu da se smanje troškovi sudskih postupaka građana protiv državnih organa. 
 
Po receptu Mire Marković
 
Tepić je ocenila da je skandalozna personalizacija imena i prezimena lica koje u ovom trenutku obavlja funkciju zaštitnika grđana i njegovo stavljanje u kontekst predsedničke kampanje od strane pozicione većine.
 
- To kreiranje atmosfere naročito potpiruje i ovde prisutan ministar Aleksandar Vulin koji najaktivnije učestvuje od jutros u ovoj raspravi. Ja ću podsetiti da je vrlo slična atmosfera bila i uoči predsedničkih izbora 2000. godine kada je šefica njegove tadašnje partije, Mirjana Marković, vrlo aktivno učestvovala u stvaranju atmosfere koja je dovela do toga da Ivan Stambolić dobije metak u telo – navela je Marinika Tepić. 

Potpredsednik Skupštine koji je u tom momentu predsedavao sednicom, Đorđe Milićević, prekinuo ju je, zamolivši je da govori o amandmanu. Poslanica LSV je odgovorila Milićeviću molbom da, kao predsedavajući, ne dozvoli da se nastavi diskusija kakva je do tog momenta vođena u parlamentu i da time ne stavlja sve narodne poslanike u situaciju da se osećaju kao da saučestvuju u stvaranju takve atmosfere.
 
Tepićevoj je replicirao ministar Aleksandar Vulin iznoseći najgrublje uvrede na račun Lige socijaldemokrata Vojvodine i posebno njenog lidera i šefa poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Nenada Čanka. 

Iako je tražila repliku po Poslovniku, predstavajući Milićević to nije dozvolio Mariniki Tepić, nego je posle reakcije poslanika SDS Marka Đurišića koji je stao u njenu odbranu, odredio dvominutnu pauzu. Poslanici LSV je omogućeno da govori nešto kasnije u toku sednice po amandmanu poslanika DS Gorana Ješića, kada je Tepić ukazala da je i ta rasprava počela tako što su ministar Vulin, a potom i drugi ministar (poljoprivrede Branislav Nedimović) koristili reč „istina“ i to tri puta u nekoliko rečenica. 

- Ja tu moram da kažem da je jedina istina - da je bilo pameti da se poslušao Nenad Čanak bila bi sprovedena lustracija i Vulin nikada više ne bi donosio odluke u naše ime – istakla je ona.
 
Usledila je nova replika ministra Vulina u kojoj je on nastavio sa uvredama na račun Nenada Čanka, optužbama za nasilje, pa čak i ocenama da bi lider LSV streljao političke protivnike. 

Marinika Tepić je ponovo zatražila intervenciju predsedavajućeg Đorđa Milićevića i upozorila na povredu poslovnika ukazujući da Milićević insistira da poslanici uvažavaju ministre, ali da ne obraća pažnju kada gosti u Narodnoj skupštini članovi Vlade Srbije uvredljivo govore o narodnim poslanicima, o šefovima poslaničkih grupa i o svima koji u plenumu predstavljaju građane. Zatim je istakla da neće učestvovati u takvom diskursu.
 
- Ja se apsolutno neću osvrtati na džiberski rečnik ministara. to je ispod moje časti i neću da saučestvujem u toj vrsti diskursa. Ali Vas molim da intervenišete i da jednako uvažavate sve nas narodne poslanike, a naročito da gostima skrenete pažnju koja je granica ponašanja prema narodnim poslanicima – zatražila je Marinika Tepić.
 
Čanak: Nikad se nisam zalagao za nasilje, a bio sam mu izložen
 
Na njen govor se nadovezao šef poslaničke grupe LSV Nenad Čanak koji je ušao u plenumsku salu i poručio da ministar Aleksandar Vulin ne bi bio u poziciji u kakvoj je danas da je bilo lustracije. Odgovarajući na uvrede koje je u toku dana o njemu iznosio Vulin, Čanak je istakao da se reč „istina“ koristi kao dnevnopolitička laž.
 
- Dame i gospodo narodni poslanici, vidite i sami da u ovoj skupštini reč „istina“ se koristi kao dnevnopolitička laž. I upravo zbog toga priče o streljanju, gospodine Vulin, su čista nepatvorena laž i molim da se to konstatuje. Nikada u životu se nisam zalagao za nasilje, a bio sam uvek izložen nasilju koje ste Vi i Vaši saučesnici organizovali nad ljudima devedesetih godina. I upravo zbog toga, da je bilo lustracije Vi ne biste bili u poziciji da sa ovakvim načinom funkcionisanja nastavljate. To što se to dogodilo je sticaj nesrećnih životnih okolnosti koje će, nadam se, ubrzo prestati – zaključio je Čanak.
 
(BILSV, 09.12.2016)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook