Inicijativa LSV i Crnogorske partije Ustavnom sudu jer u Vrbasu nije uveden crnogorski jezik

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 27. 12. 2019. | Komentara: 0

Inicijativa LSV i Crnogorske partije Ustavnom sudu jer u Vrbasu nije uveden crnogorski jezik

BEOGRAD - Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga i Nenad Stevović iz Crnogorske partije predali su Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti Statuta opštine Vrbas jer njime nije uvedena službena upotreba crnogorskog jezika.

LSV

Papuga je novinarima u Skupštini Srbije rekla da se u Vrbasu na popisu 2011. godine 7.333 ljudi, odnosno 17 odsto stanovnika izjasnilo da su Crnogoci, a Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma određuje da je 15 odsto dovoljno da bi se kao službeni uveo jezik nacionalne manjine. Ipak, istakla je Papuga, Vrbas izbegava tu zakonsku obavezu

Ona je kazala da su u Vrbasu kao službeni jezici u upotrebi mađarski i rusinski, te da zakon mora da se poštuje i da se uvede i crnogorski.

Nenad Stevović je istakao da je Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma dobar zakon utemeljen na visokim evropskim standardima iz domena zaštite i promocije manjinskih prava i da je njegovom doslednom primenom danas u Srbiji u 42 opštine u službenoj upotrebi ukupno 11 manjinskih jezika. Senku na jedinstveni multilingvalni ambijent i jezičko bogatstvo Srbije baca protivustavno i nezakonito ponašanje lokalne samouprave u Vrbasu koja godinama diskriminiše sopstvene građane crnogorske nacionalnosti, sprečavajući ih da koriste manjinska prava i slobode koja im Ustav i zakoni države Srbije omogućavaju.

(SzILSV, 27.12.2019)



Događaji | Petak, 29. 11. 2019. | Komentara: 0

Lazić: Umesto na naoružanje, novac preusmeriti na Fruškogorski koridor i ekologiju

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić predložila je amandmanom na budžet za 2020. godinu da se novac planiran za nabavku naoružanja preusmeri na izgradnju Fruškogorskog koridora i zaštitu životne sredine. Vlada Republike Srbije odbila je ovaj amandman, a ministar poljoprivrede tvrdi kako novca ima za sve. Poslanica Lazić tvrdi da postoji namera, ali ne i novac.
Događaji | Četvrtak, 28. 11. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanski front - drugačiji pogled na ono kako Srbija treba da izgleda

Vojvođanski front je politička platforma koja treba da dâ politički odgovor na trenutnu situaciju i da dâ jedan drugačiji pogled na ono kako Srbija treba da izgleda u odnosu na aktuelna viđenja, izjavio je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.
Događaji | Petak, 15. 11. 2019. | Komentara: 0

Papuga na rusinskom u Skupštini o manjinskim udžbenicima i ABC food-u

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je ministra prosvete Mladena Šarčevića zašto još uvek nije reagovao na činjenicu da učenici, pripadnici nacionalnih manjina, nemaju sve udžbenike, već je za to okrivio nacionalne savete nacionalnih manjina. Ona je zatražila i informaciju od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića šta planira da uradi sa hladnjačom „ABC food“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook