Kodeks ponašanja neupotrebljiv od prvog do poslednjeg člana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 11. 04. 2019. | Komentara: 0

Kodeks ponašanja neupotrebljiv od prvog do poslednjeg člana

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović izjavio je danas da predloženi Kodeks ponašanja službenika i nameštenika u organima AP Vojvodine nije upotrebljiv od prvog do poslednjeg člana, te da bi trebalo napisati novi dokument. Prema njegovim rečima, upravo zbog toga poslanici LSV nisu podneli nijedan amandman na predloženi tekst, a neće ni glasati za njega.

LSV

Jovanović je istakao da nije jasno da li je predloženi tekst Kodeksa etički kodeks ponašanja službenika ili je u pitanju set pravila ponašanja zaposlenih. 

- Etički kodeksi su nešto što u sebi sadrži vrednosti kojima se rukovode zaposleni, odnosno u ovom slučaju zaposleni u administraciji i koji govori o tome šta bi bilo poželjno ponašanje. On uglavnom ne snosi nikakve sankcije, nego su to neka vrsta opomene jednog seta moralnog ponašanja ljudi koji bi tu trebali da rade. Za razliku od toga, ono što jeste pravilno ponašanja je poseban dokument i on ima sličnosti sa etičkim kodeksom, a zapravo nije. Tu su jasno precizirana pravila ponašanja zaposlenih vrlo jasnim situacijama, gde se govori o tome koje su sankcije. Ove dve vrste dokumenata mogu biti spojena, ali u ovom slučaju se dobija utisak da nisu spojena, nego da imamo nešto na četvrt, od svega po malo, pa se pokušalo napraviti jedan dokument koji bi trebao da bude nešto, a ne zna se šta – kazao je on.

Poslanik LSV je istakao i da u predloženom dokumentu nisu jasno navedeni ciljevi i razlozi za postojanje tih pravila, kako oni treba da pomognu javnosti, kako treba da pomognu zaposlenima, kako treba da pomognu nadređenima, podređenima. Kako je rekao, nije navedeno i da službenik ne sme da vređa ni kolegu ni stranku ni po kom osnovu, a upitna je i psihička bezbednost zaposlenih. 

- Pitanje je kakvu mi želimo administraciju da imamo - da li želimo da imamo običnu birokratsku administraciju, tehnokratsku, da li mi želimo da imamo jednu meku ili tvrdu administraciju, u smislu donošenja odluka, da li mi želimo da imamo administraciju koja je puki izvršitelj odluka vlasti, bez obzira na njegovu zakonitost, profesionalnu ili je to administracija koja ne funkcioniše po mehanizmu prisile, nego koja treba da sprovodi ciljeve vlasti, jer to je njen interes, ali da to radi profesionalno i da to radi u skladu sa zakonima i, ono što je vrlo važno, u skladu sa interesima građana – naveo je Jovanović.

(SzILSV, 11.04.2019)Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook