Lazić: Kada će biti rešen problem državnih apoteka?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 22. 12. 2016. | Komentara: 0

Lazić: Kada će biti rešen problem državnih apoteka?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić upitala je danas Ministarstvo zdravlja i Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) kakva je sudbina Apoteke Novi Sad i svih drugih državnih apoteka u Srbiji i kada će ona biti rešena. Ona je u svoj poslaničkom pitanju navela da Apotekarska ustanova "Novi Sad", ali i druge državne apoteke u gradovima, treba da poštuju određenu proceduru prilikom nabavke lekova, što ih dovodi u probleme.

LSV
 
- RFZO u toj proceduri raspisuje konkurs za nabavku lekova sa liste A i A1, a to su ti lekovi koje pacijenti dobijaju na recept, za potrebe državnih apoteka. Kada se taj konkurs završi i RFZO izabere dobavljača, obaveštava sve državne apoteke da potpišu ugovore sa izabranim dobavljačima a pri tome RFZO opredeli određenu sumu novca za svaku državnu i u okviru tih sredstava one potpisuju ugovor sa dobavljačima - obrazložial je Nada Lazić i dodala da su izabrani dobavljači privatnici. Sa druge strane, privatne apoteke biraju koga žele, jer ne podležu ovoj proceduri.

- Dobavljač izabran od strane RFZO ograničio je isporuku Apoteci "Novi Sad" pod obrazloženjem da je rizična apoteka koja može biti blokirana zbog dugova. Po proceduri, kad apoteka nabavi lekove od izabranog dobavljača izdaje ih pacijentima na recept, na kraju meseca fakturiše RFZO-u sredstva i oni prebace taj novac apoteci. Od tog novca apoteka uzima maržu, a sve ostalo prosleđuje dobavljaču. Međutim, Apoteka "Novi Sad" je u ovoj godini dobila lekove dobavljača u iznosu od polovine odobrene sume. O tom problemu je obavestila i RFZO i Ministarstvo zdravlja i osnivača ali nije bilo do sada reakcije – napomenula je poslanica LSV.
 
Ona je zatražila odgovor od Ministarstva zdravlja i RFZO-a odgovor na pitanje kada će se rešiti problem državnih apoteka. Upitala je i zašto se ne izjednače uslovi za nabavku lekova za privatne i državne apoteke, kao i zašto se ne uredi farmaceutski sektor jer farmaceuti nisu trgovci nego su zdravstveni radnici koji mogu pacijentu pružiti stručnu pomoć i na taj način smanjiti troškove kod izabranih lekara kao što je to praksa u mnogim drugim zemljama.
 
- Kada će se regulisati pitanje jedinstvenih cena lekova? Kao što postoje jedinstvene cene cigareta, tako bi trebalo da postoje i jedinstvene cene lekova. U tom slučaju apoteke bi međusobno konkurisale jedna drugoj kvalitetom farmaceutskih i zdravstvenih usluga,  a ne cenom lekova, ne bi se pretvorile u trafike i bakalnice i ne bi ih sigurno bilo ovoliko – naglasila je Lazić. Ukazala je i da direktori državnih apoteka kao ključni uzrok problema navode i monopolizaciju veledrogerija jer one dobiju posao u okviru centralnih javnih nabavki.
 
(BILSV, 22.12.2016)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook