Liga protiv smene Nate Mesarović

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 14. 02. 2013. | Komentara: 0

Liga protiv smene Nate Mesarović

NOVI SAD – Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Dragan Andrić rekao je danas da poslanici LSV neće podržati odluku o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Nate Mesarović. On je u toku rasprave u Narodnoj skupštini o ovoj temi, ocenio da je odluka o ovoj smeni politička, a da je nama potrebna pravna država.

Revanšizam, kazna ili obračun sa nepodobnima

- Ne mogu da ne istaknem da je gospođa Mesarović osudila na dugovodišnje zatvorske kazne osobe koje su bile optužene za ubistvo premijera. S obzirom na Vaša politička ubeđenja koja ste javno negovali 20 godina u nazad, pre nego što ste se maskirali u evropejce, s obzirom na izjavu Vašeg tadašnjeg potpredsednika stranke da je i Tito imao problema sa nogom pre LSVsmrti, pitam se da li je ovo neka vrsta revanšizma ili kazne za odluke koje je Nata Mesarović vrlo hrabro donela. Ja se iskreno nadam da to nije tako – rekao je Andrić. Napomenuo je da je funkcija predsednika VKS odgovorna, jer je on ujedno i predsednik Visokog saveta sudstva (VSS) koji ima značajnu ulogu u izboru i razrešenju nosilaca pravosudnih funkcija i istakao da je, po njemu, upravo to razlog za smenu Mesarovićeve, da bi se uspostavila kontrola nad ovim telom.
- Ova moja sumnja razvila se kada je gospodin Nikola Selaković u Briselu naveo i da će, pored odluke Ustavnog suda o vraćanju sudija na posao, morati da se ova odluka preispita kroz određivanje disciplinske odgovornosti pojedinaca. Pretpostavljam da su to podobni, odnosno nepodobni pojedinci. Ali, pre toga je potrebno uspostaviti vlast nad Vrhovnim savetom sudstva. Kada budete imali čoveka koji će moći da sprovede ovu vašu odluku, ja pretpostavljam da ćete tada krenuti u razračunavanje sa onima koji su po vašem mišljenju nepodobni – napomenuo je Andrić.

Da li se zakon primenjuje retroaktivno?

Poslanik LSV je upitao ministra pravde Nikolu Selaković da li se Zakon o sudijama primenjuje retroaktivno. Kako je rekao, u obrazloženju odluke o prestanku funkcije Nate Mesarović proglašava se neustavnim član zakona na osnovu kog ona nije ni izabrana, pošto taj pravni akt tada nije ni stupio na snagu.
- Pravi osnov i motiv kojim se vodite nije propisan u zakonu, niti u Ustavu. To što pojedini funkcioneri Vaše stranke imaju potrebu da se putem medija, iz njima poznatih razloga, razračunavaju sa predsednicom VKS, prozivajući je da je korumpirana, nikako ne predstavlja zakonski osnov na koji se vi pozivate. Nije prvi put od kada ste formirali Vladu da menjate zakone radi zadovoljenja ličnih ambicija pojedinaca. To ste učinili prilikom izbora guvernerke Narodne banke Srbije. Ostaje da vidimo čija se ambicija ovoga puta zadovoljava – napomenuo je Dragan Andrić.
On je napomeuo da LSV podržava borbu protiv korupcije koja je započeta, ali da je potrebno tu borbu institucionalizovati, a da mediji nisu mesto za to.

Liga će podržati inicijativu za promenu Ustava

Istakao je da Liga želi državu u kojoj će se odluke donositi u skladu sa Ustavom i zakonom, pa tako i one koje se odnose na izbor guvernera, na izbor i smenu predsednika VKS, ali i na one koje se odnose na sedam posto republičkog budžeta koji pripadaju AP Vojvodini, dok ne dobije izvorne prihode koji će sigurno biti nemerljivo veći.
- Sve to ne prilagođavate Ustavu i zakonu, nego ste prilagodili stranačkim interesima.
Naravno, u ovom delu koji se odnosi na sedam posto budžeta, uz pomoć osobe čiji je prugasti dres sa brojem jedan vaš predsednik stranke pokazivao ovoj Skupštini do skoro, valjda kao poslednju liniju za bolji ekonomski položaj građan Srbije, pa ga je zamenio uniformom člana Vaše Vlade – naglasio je Andrić. Napomenuo je i da će Liga socijaldemokrata Vojvodine podržati inicijativu za promenu Ustava, ne samo zbog promene razloga za prestanak sudijske funkcije.
- Pre svega iz razloga što znate da mi ovaj Ustav nismo ni podržali, ovaj Ustav u Vojvodini nije ni prošao. Naravno, razlozi za našu podršku promeni Ustava pre svega su sadržani u mogućnosti da ovim postupkom promene AP Vojvodini napokon bude vraćeno sve ono što joj je oteto 1989. godine, a pre svega mislim na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu. Apsolutno nemojte da sumnjate da ćemo, kada se to dogodi, mi jako dobro znati da pravnim aktima AP Vojvodine, pre svega Ustavom i zakonima, propišemo sve što se na Vojvodinu odnosi, pa i u odnosu na sudijske funkcije sudija u pokrajini. Uostalom, dok je postojala sudska vlast u Vojvodini, i odluke sudova u pokrajini bile su primer stručnosti i pravičnosti – podsetio je on.

(BILSV, 14.02.2013)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook