LSV protiv rebalansa i novog zaduživanja Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 21. 02. 2020. | Komentara: 0

LSV protiv rebalansa i novog zaduživanja Vojvodine

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće glasati ni za rebalans budžeta APV za 2020. godinu, niti za novo zaduživanje Pokrajine. On je upitao zašto se rebalans radi samo mesec dana nakon njegovog usvajanja i zašto se nije sačekao završni račun za 2019. godinu. Upitao je i zašto vladajuće stranke nisu dobro izračunale tekuću budžetsku rezervu da se ne mora žuriti za rebalansima. Šućurović je istakao i da poslanici nisu ni protiv izgradnje Kamenice 3, niti protiv protivgradne zaštite, ali da ne žele da se ti poslovi finansiraju tako što će se Pokrajina dodatno zaduživati.

LSV

Transkript govora Saše Šućurovića možete pročitati u nastavku.

Poštovani predsedniče, 
predstavnici izvršne vlasti,
dame i gospodo poslanici,

Pred nama imamo dva predloga odluka – predlog odluke o rebalansu i predlog odluke o zaduživanju. Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati ni za jednu od ove dve odluke. 

Što se tiče Predloga odluka o rebalansu, zanimljivo je što ovaj predlog odluke dobijamo već na početku godine. Radićemo rebalans na početku godine, a da pri tome nemamo tačne podatke, sto posto sigurne. Nemamo tačne podatke zato što završni račun nije urađen i postavljamo pitanje zašto se nije sačekao završni račun, pa da imamo tačne podatke koliko imamo više sredstava i koliko neutrošenih sredstva će biti u 2019. i koliko ćemo sa njima moći da raspolažemo 2020. godine.

Po planu, neutrošena sredstva u 2019. godini su dve milijarde 429 miliona. Sada se procenjuje da će biti 450 miliona više i da ćemo tih 450 miliona uložiti u tekuću budžetsku rezervu. I kako sami kažete, ulažemo u tekuću budžetsku rezervu zato što je istog nivoa kako je planirano. Dobro, vi ste planirali budžet, što niste isplanirali veću tekuću budžetsku rezervu, pa da ne moramo da žurimo dok nemamo tačne podatke? 

Zanimljivo je isto činjenica koju ste u obrazloženju rekli da je tekuća budžetska rezerva u ovom trenutku skoro već potrošena. Ako ste i to znali što je više nismo planirali i da li sve to ima veze sa predstojećim izborima?

Što se tiče Predloga pokrajinske odluke o zaduživanju, pokrajinski odbornici LSV i kada su usvajali budžet su bili protiv budžeta zbog jednog dela zato što smo i tamo videli da će biti zaduženo za dve milijarde 400 miliona. Nismo mi ni protiv Kamenice 3, jedna od retkih odluka u ovom sazivu gde smo vam dali podršku su upravo programi zdravstva. Mi smo za Kamenicu 3 ali nismo za zaduživanje. 

Kada se govori o protivgradnoj zaštiti, nismo ni protiv protivgradne zaštite. Kada smo govorili o posledicama suše, isto smo govorili da Sekretarijat za poljopriverdu treba da više ima sredstava, ali ne od zaduživanja. I kada uporedimo da neutrošena sredstva od prošle godine su negde sada, kako imamo informaciju, prvobitno bili dve milijarde 400 plus ovih 400 miliona, skoro tri milijarde, da li je potrebno uopšte zaduživanje ili preciznije raspodelama i planiranjem budžeta moglo izbeći ovo zaduživanje?

Zbog svega toga poslanici LSV neće glasati zaove dve odluke.

Hvala 

(SzILSV, 21.02.2020)




Događaji | Petak, 30. 10. 2020. | Komentara: 0

Pokrajinska vlada se neće baviti ustavnim i zakonskim očuvanjem autonomije Vojvodine

Podrška poslaničke grupe „Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija“ u Skupštini AP Vojvodine novoj Pokrajinskoj vladi izostala je jer je, kako su rekli, evidentno da se ona neće baviti postavljanjem jasnog ustavnog i zakonskog okvira za očuvanjem autonomne pokrajine.
Događaji | Četvrtak, 29. 10. 2020. | Komentara: 0

Skupština APV da bude glas dva miliona građana Vojvodine

AP Vojvodina je došla u poziciju da kao autonomna pokrajina bude bez autonomije, da to „pokrajina“ bude više posprdno nego određujuće stanje, a Vojvodina je reč koja se praktično jedva gde i spominje, izjavio je pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskoj skupštini Nenad Čanak.
Događaji | Subota, 03. 10. 2020. | Komentara: 0

Kostreš: LSV neće menjati svoje vrednosne sisteme zbog saradnje sa SNS-om u Novom Sadu

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da LSV neće menjati svoje vrednosne sisteme i svoju politiku zbog saradnje sa Srpskom naprednom strankom na nižim nivoima vlasti. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook