LSV protiv Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 04. 12. 2015. | Komentara: 0

LSV protiv Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

BEOGRAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine glasali su danas protiv Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima jer je, od 24 podneta, usvojen svega jedan njihov amandman.

LSV

Takođe, usvojen je i svega jedan amandman na Strategiju razvoja energetike do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine. U raspravi su učestvovale narodne poslanice Nada Lazić i Olena Papuga, ukazujući na neophodnost usvajanja amandmana LSV, kako bi zakon bio jasniji, precizniji i kvalitetniji.
 
Odbijen jer je usvojen

Jedan od amandmana, na član  20. stav 4, koji se odnosi na to da AP Vojvodina ima nadležnost da donosi plan osnovnih geoloških istraživanja na svojoj teritoriji za određeni period, umesto da „predlaže“ plan osnovnih geoloških istraživanja, kako je stajalo u predlogu zakona, jer bi se u protivnom prilikom izrade plana osnovnih geoloških istraživanja za teriotoriju Republike Srbije predloženi planovi iz Vojvodine mogli zanemariti, odbijen je uz obrazloženje da je usvojen istovetan amandman poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara. Nada Lazić je navela da će Liga smatrati da je i njen amandman usvojen, ali je dodala opasku koja se odnosi na finansiranje te nadležnosti.
– Ja se samo pitam od kojih sredstava će to pokrajinska adminstracija da finansira, s obzirom da je budžet za narednu godinu dodatno smanjen. Ne znam gde ćemo ta sredstva naći – istakla je Lazić.
 
Bez povećanja rudne rente i novih naknada

Ministarstvo je odbilo i amandman kojim je traženo da iznos rudne rente za eksploataciju nafte i gasa iznosi 10 procenata. Ministar Aleksandar Antić je, obrazlažući odbijanje amandmana, ukazao da je nizak iznos rudne rente koju plaća NIS definisan Energetskim sporazumom sa Ruskom Federacijom i da nema smisla povećavati iznos rente na 10, jer će to biti „samo jedno slovo“ na papiru koje neće ništa izazvati, pošto će NIS i dalje plaćati samo tri posto. Međutim, poslanica Olena Papuga je upozorila da se zbog novih investitora mora biti obazriv prilikom potpisivanja novih ugovora.

– Imamo vlo negativno iskustvo sa ugovorom sa Ruskom Federacijom. Iako se dovođenje investitora svodi na to da se, na neki način, sve rasproda, ne treba da idemo po tim stopama kao što smo išli prilikom prodaje Ruskoj Federaciji. Zato je LSV još onda, kada se potpisivao Energetski sporazum, kada se Naftna industrija Srbije poklanjala Rusima, glasala protiv tog ugovora. Znali smo znali šta nas dugoročno čeka – istakla je Papuga. 

Takođe, odbijen je i amandman kojim je Liga tražila uvođenje novih pet naknada za istraživanje i proizvodnju strateških mineralnih sirovina: za površinu istražnog prostora, za površinu eksploatacionog prostora,za sklapanje ugovora, za proizvedenu količinu, za ostvarenu eksploataciju, za administrativne troškove kao i obračun podele proizvodnje.

– Da su 2014. godine naplaćene naknade koje predlažemo, samo naplata naknada za naftu i gas, povećala bi prihod budžeta Republike Srbije za oko 19,6 milijardi dinara. Ova suma je veća od ukupnog povećanja penzija i plata koju je odobrio MMF u 2016.godini – istakla je Papuga.

Obavezna nadoknada štete

Poslanici LSV su tražili i da se uvede obaveza da privredno društvo, pravno lice i preduzetnik koji vrši geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina i drugih geoloških resursa bez potrebnih odobrenja, bude dužno da nadoknadi štetu vlasniku za zauzeto zemljište, a Republici Srbiji, odnosno budžetu autonomne pokrajine kada se nedozvoljena geološka istraživanja i eksploatacija vrše na njenoj teritoriji i budžetu jedinice lokalne samouprave, uplati deset puta veću vrednost od vrednosti izvršenih geoloških istraživanja ili proizvodnje mineralne sirovine ili drugih geoloških resursa. Takođe, bio bi obavezan  da izvrši sanaciju i rekultivaciju zemljišta na kojem je obavljalo istraživanje ili eksploataciju mineralne sirovine. Kako je navela Nada Lazić, zahtev LSV je bitan zbog toga što bi se usvajanjem predloženih izmena podigla efikasnost i efektivnost rada lokalnih samouprava koje su nadležne za kontrolu događanja na svojoj teritoriji.
– Na predloženi način se čak stimulišu zaposleni u lokalu da ne evidentiraju ili čak i da prikrivaju nedozvoljenu eksploataciju zbog lične koristi – upozorila je ona.
 
I podzemne vode su mineralni resurs

U amandmanu na član 4. Predloga zakona LSV je predložila da se u deo u kome se definišu mineralni resursi, odnosno mineralne sirovine od strateškog značaja za Republiku Srbiju, pored navedenih - nafte i prirodnog gasa, uglja, ruda bakra i zlata, kao i ruda bora i litujuma, ali i uljnih škriljaca, uvrste i podzemne vode za vodosnabdevanje stanovništva. Nada Lazić je ukazala da je voda od strane UN označena kao nafta 21. veka koju je izuzetno važno i neophodno zaštititi.

– Specifičnosti Vojvodine su da se isključivo podzemne vode u Vojvodini koriste za vodosnabdevanje, često i sa onih dubina gde nisu obnovljivi ili veoma sporo obnovljivi – navela je poslanica LSV. Upozorila je i da je u pregovaračkom poglavlju 27, od strane EU stavljena primedba na izostanak međuresorne saradnje.

– Mislim da je ovo jedan od primera gde nije bilo dovoljno saradnje u skladu sa Zakonom o vodama, odnosno sa Ministarstvom za pojoprivredu i zaštitu životne sredine. Isto tako i Ministarstvo za lokalnu samoupravu ima značaja u ovoj oblasti, zato što je nadležnost po tom zakonu isključivo u rukama lokalnih samouprava. I mislim da nije nebitno da se ovaj resurs uvrsti kao reusrs od strateškog značaja – rekla je Lazićeva.

Odbijeni su i amandmani LSV kojima je traženo da se geološki stručni nadzor sprovodi nad izvođenjem svih vrsta geoloških istraživanja, za potrebe i u interesu Republike Srbije, a ne samo u kompanijama u kojima Srbija ima deo kapitala, jer će u tom slučaju geološki nadzor, koji mora da imenuje investitor, uglavnom štititi interese investitora, odnosno onoga ko plaća. Nije prihvaćen ni amandman kojim je predloženo da površine istražnih prostora za naftu i gas, umesto u zakonu predloženih 5.000 kvadratnih kilometara, iznose 2.000 kvadratnih kilometara. Takođe, odbijen je i zahtev LSV da svi geološki, geohemijski i geofizički podaci prikupljeni pri istraživanju i eksploataciji mineralnih sirovina u Republici Srbiji budu vlasništvo Republike Srbije, a ne investitora..

(BILSV, 04. 12. 2015)



Događaji | Utorak, 22. 11. 2011. | Komentara: 1

Ukinuti slavu Novog Sada

NOVI SAD - Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine dostavila je predsedniku Skupštine grada  predlog da se dnevni red naredne sednice gradskog parlamenta dopuni sa tačkom o ukidanju slave Grada Novog Sada.
Događaji | Petak, 18. 11. 2011. | Komentara: 0

Prvi priključci za kanalizaciju u Kaću

KAĆ - Prvo domaćinstvo u Kaću povezano je na kanalizaciju, čime je i zvanično, nakon trogodišnjih radova, počelo priključenje kuća na novoizgrađenu sekundarnu kanalizacionu mrežu u ovom naselju.
Događaji | Sreda, 16. 11. 2011. | Komentara: 0

Predstavljen novi dispečerski centar hitne pomoći

NOVI SAD - Novi dispečerski centar Zavoda za hitnu medicinsku pomoć predstavljen je danas u ovoj ustanovi i on bi trebalo da unapredi rad službe hitne pomoći. Modernizovan centar skraćuje vreme odziva hitne službe, trijaže pacijenta, smanji mogućnost greške pri unosu relevantnih podataka, smanji potrebno vreme lociranja slobodnog vozila i vreme za odlazak vozila na teren.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook