Marton: Ne sme se zaboraviti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 09. 11. 2011. | Komentara: 0

Marton: Ne sme se zaboraviti

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton saopštio je danas povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, rasizma, antisemitizma i ksenofobije da ovaj datum i ove godine treba da upozori na sve opasnosti koje se nadvijaju nad društvom.

Marton

- Zlo koje je čovečanstvu naneo fašizam ne sme se zaboraviti, ali se mora i preventivno delovati kako se nikada više ne bi ponovilo. To je obaveza nas koji učestvujemo u vršenju vlasti, ali i svih građana svesnih značaja obeležavanja ne samo ovog, već i drugih datuma koji podsećaju na žrtve fašizma i antisemitizma - smatra Marton. U saopštenju on dalje navodi da mi pripadamo porodici evropskih naroda koji su dali pun doprinos antifašističkoj borbi i da smo u obavezi da tu tekovinu poštujemo i razvijamo.

- Grad Zrenjanin takođe je podneo žrtve fašističke okupacije, kada je nestala čitava njegova jevrejska populacija. I mi smo, dakle, imali svoju "Kristalnu noć" i samo stalnim podsećanjem i edukacijom mladih možemo sprečiti ponavljanje zločina, ali i pojavu svake vrste nasilja - saopštio je Aleksandar Marton.

Deveti novembar obeležava se u znak sećanja na nacističko divljanje ulicama nemačkih gradova pre sedamdeset tri godine. Događaj iz 1938. godine, poznat kao "Kristalna noć", predstavljao je uvod u masovno uništenje Jevreja, ali i najavu najstrašnijeg sukoba u istoriji čovečanstva - Drugog svetskog rata.

(BILSV, 09.11.2011.)



Događaji | Sreda, 25. 01. 2012. | Komentara: 0

Jovanović: Osuda napada na navijače

Predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović danas je najoštrije osudio napad na državljane Hrvatske, koji se desio na izlazu iz Novog Sada posle jučerašnjih utakmica Evropskog prvenstva u rukometu, odigranih u velikoj sali SPC "Vojvodina".
Događaji | Utorak, 24. 01. 2012. | Komentara: 0

Jovanović: Grad je ponudio saradnju, Irinej Bulović je odbio

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da je grad vrlo jasno dao do znanja da ne želi dve komemoracije povodom obeležavanja 70 godina od Novosadske racije i da je jasno dao do znanja da želi da sarađuje oko organizacije jednog i zajedničkog obeležavanja tragičnog događaja iz 1942. godine, ali da je Eparhija bačka, odnosno vladika Irinej Bulović, to odbio.
Događaji | Utorak, 24. 01. 2012. | Komentara: 0

I na pokrajinskim listama trećina žena

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmenama i dopunama Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu AP Vojvodine, kojom su blanko ostavke poslanika konačno otišle u penziju.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook