Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 14. 11. 2011. | Komentara: 0

Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

ZRENJANIN - Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je za emisiju "Politikon" zrenjaninske KTV televizije da, u poslednjih stotinak godina, od kada postoji ideja demokratske levice, socijalni pristup rešavanju problema u državi ima veliki značaj.

Marton

- Ideje socijalizma i socijaldemokratije javile su se sredinom 19. veka, a vezuju se za Karla Marksa i Fridriha Engelsa. Tada se postavilo pitanje robovskog rada. Kasnije se situacija donekle popravila, posebno u zemljama Zapadne Evrope i SAD-a, gde uz priču o većim pravima radnika i osmočasovnom radnom vremenu, počinje i priča o sindikatima. Zato su ideja sindikata i ideja socijaldemokratije vrlo povezane - rekao je Aleksandar Marton. On je podsetio da u nekim evropskim zemljama svi levičarski socijaldemokratski pokreti imaju odlične odnose sa sindikatima, jer na sličan način zastupaju interese radništva, te da je ta ideja postojala i u bivšoj Jugoslaviji. Prema njegovim rečima, socijaldemokratski postor u Srbiji, na žalost, nije još u potpunosti profilisan.

- Partije koje su socijaldemokratske nedovoljno pažnje posvećuju borbi za prava radnika, ali razlog možemo tražiti i u realno vrlo lošoj situaciji u samoj privredi, lošim privatizacionim postupcima, vlasnicima kapitala, tajkunizaciji naše privrede. Srbiji svakako treba profilisana socijaldemokratska partija, a ja smatram da LSV to jeste - istakao je Aleksandar Marton. On je dodao da ovu ideju treba još više širiti, razvijati, povezivati je sa sindikatima, jer se samo na taj način može izboriti za normalne uslove na radnom mestu, plate radnika, i za ono što je vrhovni ideal svih socijaldemokratskih partija: stvaranje tzv. države blagostanja.

(BILSV, 14.11.2011.)Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook