Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 14. 11. 2011. | Komentara: 0

Marton: Veliki značaj socijalnog pristupa rešavanja problema

ZRENJANIN - Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton ocenio je za emisiju "Politikon" zrenjaninske KTV televizije da, u poslednjih stotinak godina, od kada postoji ideja demokratske levice, socijalni pristup rešavanju problema u državi ima veliki značaj.

Marton

- Ideje socijalizma i socijaldemokratije javile su se sredinom 19. veka, a vezuju se za Karla Marksa i Fridriha Engelsa. Tada se postavilo pitanje robovskog rada. Kasnije se situacija donekle popravila, posebno u zemljama Zapadne Evrope i SAD-a, gde uz priču o većim pravima radnika i osmočasovnom radnom vremenu, počinje i priča o sindikatima. Zato su ideja sindikata i ideja socijaldemokratije vrlo povezane - rekao je Aleksandar Marton. On je podsetio da u nekim evropskim zemljama svi levičarski socijaldemokratski pokreti imaju odlične odnose sa sindikatima, jer na sličan način zastupaju interese radništva, te da je ta ideja postojala i u bivšoj Jugoslaviji. Prema njegovim rečima, socijaldemokratski postor u Srbiji, na žalost, nije još u potpunosti profilisan.

- Partije koje su socijaldemokratske nedovoljno pažnje posvećuju borbi za prava radnika, ali razlog možemo tražiti i u realno vrlo lošoj situaciji u samoj privredi, lošim privatizacionim postupcima, vlasnicima kapitala, tajkunizaciji naše privrede. Srbiji svakako treba profilisana socijaldemokratska partija, a ja smatram da LSV to jeste - istakao je Aleksandar Marton. On je dodao da ovu ideju treba još više širiti, razvijati, povezivati je sa sindikatima, jer se samo na taj način može izboriti za normalne uslove na radnom mestu, plate radnika, i za ono što je vrhovni ideal svih socijaldemokratskih partija: stvaranje tzv. države blagostanja.

(BILSV, 14.11.2011.)



Događaji | Sreda, 07. 11. 2018. | Komentara: 0

Nacionalni interesi ne mogu da se izdaju, jer ih niko nije ni definisao

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i narodni poslanik Nenad Čanak izjavio je da je nemoguće napraviti konsenzus oko nacionalnih interesa, kada iste niko nije definisao. Gostujući u emisiji „Upitnik“ RTS-a, Čanak je rekao i da je ono, što se dešava u Narodnoj skupštini Republike Srbije i društvu uopšte, posledica različitih opštih pozicija.
Događaji | Ponedeljak, 05. 11. 2018. | Komentara: 0

Papuga: Izbori za savete nacionalnih zajednica nisu bili fer

Narodna poslanica LSV i nositeljka liste „Biti i ostati Rusin“ Olena Papuga ocenila je danas da su juče održani izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina/nacionalnih zajednica protekli u ne baš demokratskoj atmosferi, da je duga predizborna kampanja donela mnogo nelogičnosti i posvađala ne samo rusinsku nacionalnu zajednicu, kojoj ona pripada, nego i sve druge nacionalne zajednice.
Događaji | Sreda, 31. 10. 2018. | Komentara: 0

Papuga: Zašto pozive za glasanje za Nacionalne savete dele članovi SNS?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga ukazala je da već postoje neregularnosti u izboru Nacionalnih saveta nacionalnih manjina, iako se oni održavaju u nedelju, 4. novembra.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook