Muzej 20 21 - još jedna ustanova koja se osniva na prečac?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 22. 12. 2019. | Komentara: 0

Muzej 20 21 - još jedna ustanova koja se osniva na prečac?

NOVI SAD – Veoma sam ponosan što je moj grad nosilac titule Evropska prestonica kulture 2021, ali da se titula 2021 navodi kao argument za brzopleto osnivanje nove ustanove – to ne stoji, kazao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Robert Kolar. On je tokom rasprave o Pokrajinskoj skupštinskoj odluci o osnivanju „Muzeja 20 21“ istakao i da bi se, sudeći prema priloženim dokumentima, taj muzej bavio identičnim delatnostima kojima se već bave postojeće muzejske ustanove u gradu i pokrajini. 
Zbog toga je zamerio što se prostor koji će u nekom narednom periodu biti slobodan, daje za osnivanje ovakve ustanove kulture, a ne postojećim ustanovama koje imaju problem sa nedostatkom prostora.

LSV
 
Zašto se ne pomogne postojećim ustanovama nego osniva identična?
 
- U situaciji kada postojeće ustanove kulture vape za novim prostorom, i to ustanove kojima je osnivač AP Vojvodina - Muzej Vojvodine, Pozorišni muzej, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Kulturni centar M. Crnjanski i da ne nabrajam dalje redom - decenijama unazad muku muče sa prostorom, kada im je njihov osnivač već oduzeo celu zgradu Muzeja revolucije i druge delove prostora dodelivši ih novoformiranim ustanovama, i sada kada se potencijalno ukazuje novi prostor, odmah se osniva nova ustanova. Zašto nova ustanova a ne prostorno i kadrovsko proširenje postojećih ustanova? Zašto nova ustanova koja će, sudeči prema priloženim osnivačkim aktima, da se bavi onim čime se već bave postojeće ustanove? – upitao je Kolar.
 
U razlozima za osnivanje novog muzeja, u članu 6. piše da će se on, između ostalog, baviti istraživanjem i evidentiranjem dobara koji uživaju prethodnu zaštitu, predlaganjem i utvrđivanjem kulturnih dobara, vođenjem registra i dokumentacije o kulturnim dobrima, pružanjem stručne pomoći, staranjem o korišćenju kulturnih dobara... Odnosno, kako je rekao poslanik LSV, delatnostima kojima se bave i Muzej Vojvodine i druge postojeće ustanove, s tim, da one nemaju dovoljno prostora da sve artefakte, muzealije, koje su decenijama prikupljale - izlože. U raspoloživim prostorima izložen je samo jedan manji deo. 
 
- Samo Odeljenje za savremenu istoriju, odnosno 20. vek Muzeja Vojvodine, poseduje preko 200 hiljada muzealija iz oblasti iz epohe kojom se bavi. Preko 200 hiljada, a moje pitanje je koliko muzealija, koliko artefakata poseduje nova buduća ustanova „Muzej 20 21“. Zar nije jednostavnije i pametnije napraviti dobru analizu i novim prostorima i kadrovima obezbediti postojećim ustanovama da rade u punom sjaju? Po meni jeste. I to bi zasigurno bolje bilo i za Evropsku prestonicu kulture 2021 i za one godine koje dolaze posle 2021. – istakao je Kolar.
 

U dokumentu jedno piše,
a pokrajinski premijer u slobodnoj interpretaciji
priča o nečem sasvim drugom 
 
Kazao je i da u dokumentu koji je pred poslanicima i o kojem su oni diskutovali nema ni slova o onome što je predsednik Pokrajinske vlade izjavio medijima pre početka zasedanja, da će u novom muzeju biti i muzej filmske umetnosti Vojvodine i muzej fotografije, muzej stripa, da će u njemu biti posebni prostori posvećeni zaslužnim Novosađanima... 
 
- To su oblasti koje su potrebne. To su stvari koje, po mom dubokom uverenju, zaslužuju osnivanje novih ustanova. Ali mi danas, na žalost, ovde ne govorimo o njima. U današnjem materijalu se ovo ne pominje. Vojvodina ima, verovatno, jednu od većih filmskih arhiva na ovim prostorima, zaslužuje muzej filma, muzej fotografije, stripa, značajan deo pripreme za ovakve postavke postoji, nije to tema od nedavno. Da je to bilo u materijalu i da je dobro odrađeno, ja bih, uveren sam, takve predloge podržao. Međutim, to u predloženim dokumentima nije tema, ovde je tema osnivanje muzejske ustanove koja se bavi, po predloženom osnivačkom aktu, onim čime se već sve ostale muzejske i zaštitarske ustanove bave – naglasio je Robert Kolar.
 
Zamerio je i što struka nije konsultovana, nije bilo stručnih rasprava, ni javnih debata. Upitao je i da li će ova odluka uspeti da bude realizovana do 2021. godine, jer je do tada ostalo samo godinu dana, a Radio Novi Sad nije preseljen u novu zgradu. 
 
Kolar je rekao i da je posebno pitanje šta će biti sa fonotekom i arhivom Radio Novog Sada i studijom M. Podsetio je pokrajinskog premijera da Studio M nije samo koncertni prostor kako je premijer u svom obraćanju naveo govorivši da će to i dalje biti, nego mesto gde su stvarane muzičke scene i pravci, jedan od najboljih studija za snimanje visokokvalitetnih muzičkih produkcija. Naveo je i da se nada da se taj studio neće pretvoriti u mesto na kojem rade vrhunski stručnjaci, a koji dobijaju naloge iz vrha RTV-a da snimaju koncert Ace Lukasa. 

(SzILSV, 22.12.2019)Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook