NIS ne može više biti povlašćen

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 02. 12. 2015. | Komentara: 0

NIS ne može više biti povlašćen

NOVI SAD - Pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Dragan Budošan izjavio je za RTV da je vreme da se na NIS počne primenjivati aktuelno i važeće zakonodavstvo Srbije u pogledu visine rudne rente, zbog neizvesnostij u vezi sa izgradnjom Turskog toka.

LSVBudošan je objasnio da je u ovom trenutku rano za pretpostavke kakav će ishod imati situacija između Rusije i Turske.

– Mi se nadamo i da nadležni u Ministarstvu rudarstva prate dešavanja i da nas eventualno odustajanje od Turskog toka neće iznenaditi kao odustajanje od Južnog toka – kazao je Budošan.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku je ocenio i da su se odmah po odustajanju od Južnog toka stekli uslov za primenu važećeg zakonodavstva na Naftnu industriju Srbije (NIS), jer je to, kako je istakao, jedan od tri projekta iz Sporazuma između Srbije i Rusije, kojim je uslovljeno da se na NIS primenjuje staro zakonodavstvo, odnosno niži porezi, a samim tim i tri odsto rudne rente.

– Smatramo i da će najnovija dešavanja, ako ne ugroze Turski tok, odnosno Tesla gasovod, sigurno prolongirati njegovu izgradnju, a samim tim ne postoji nijedan razlog da se na NIS ne počne primenjivati aktuelno i važeće zakonodavstvo Srbije – kazao je Budošan. Na pitanje ko od državnih institucija treba to da inicira, pomoćnik pokrajinskog sekretara je ocenio da je velika nepravda to što se u Vojvodini vrši skoro sva eksploatacija nafte i gasa, a što resorni sekretarijat, Pokrajinska vlada i Skupština Vojvodine nemaju nikakvu ingerenciju po tom pitanju.

– Odluku o tome da li će se na NIS primenjivati aktuelno zakonodavstvo mogu da donesu samo resorno ministarstvo i Skupština Srbije. Stav sekretarijata je jasan - na NIS bi trebalo da se primenjuju zakoni koji su na snazi, jer na taj način nema povlašćenih. NIS neće biti u monopolskoj poziciji i stvoriće se zdraviji uslovi na energetskom tržištu, a budžet Srbije će prihodovati daleko više sredstava od poreza, za koje je sada oštećen – zaključio je Dragan Budošan.

(BILSV, 02. 12. 2015)



Događaji | Utorak, 08. 11. 2011. | Komentara: 2

Sedlarević: Srbija je visoko centralizovana država

BEOGRAD - Ustav Srbije je loš put koji izaziva mnogo nesreća i najekonomičniji pristup promeni takvog stanja je deaktiviranje pojedinih odredbi, rečeno je danas na okruglom stolu Yucoma povodom petogodišnjice usvajanja Ustava.
Događaji | Utorak, 08. 11. 2011. | Komentara: 0

Med za Dečije selo

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, zajedno sa predstavnicima Društva pčelara "Jovan Živanović", predao je danas 150 kilograma meda SOS Dečijem selu. Med su obezbedili članovi Društva pčelara, koji su učestvovali na Festivalu meda, održanom od 16. do 18. septembra u Novom Sadu, a kojem je Skupština grada pokrovitelj.
Događaji | Ponedeljak, 07. 11. 2011. | Komentara: 0

Otvorena izložba fotografija tri decenije od izgradnje Mosta slobode

NOVI SAD - Izložba fotografija, povodom obeležavanja 30 godina od izgradnje Mosta slobode, otvorena je danas u galeriji Foto kino i video saveza Vojvodine u holu Apolo centra na Trg slobode.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook