O holokaustu, fašizmu i antifa borbi učiti u školama

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 10. 11. 2015. | Komentara: 0

O holokaustu, fašizmu i antifa borbi učiti u školama

ZRENJANIN - Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić istakla je da je veoma važno učiti mlade o fašizmu koji je prisutan, ne samo u inostranstvu već i kod nas, jer je to najbolji vid njene prevencije.

LSV

Ona je na tribini „Duh palanke i fašizacija društva“, koja je sinoć održana u organizaciji pokreta „Novi optimizam“, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu kazala da joj je žao što se mladi gotovo uopšte ne zanimaju za antifa,a prilog tome je i činjenica što je u publici više bilo starijih. 

- Mi smo u protekle tri godine na omladinskim konkursima od preko 2.000 zahteva za finansiranje imali, možda, samo dva ili tri projekta koji su se bavili ovom veoma važnom temom. Razlog tome je, kako mi se čini, taj što se fašizam smatra kao nešto što je tuđe, kao da mladi ne shvataju da to nije nešto što se dešava negde daleko od njih, već je on prisutan i u kvartu, i u našoj zemlji, i u njihovoj školi. I to je ono što je veoma tužno – navela je Tepić.

- Upravo zbog toga, potrebno je da se o genocidu, fašizmu, a pre svega o antifa borbi uči u školama jer je to najbolji način za njegovu prevenciju. Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu će svakako u narednoj godini posvetiti posebnu pažnju ovom problemu i kao što smo to uradili i projektom „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ i Konkursom za prevenciju nasilja i diskriminacije pokušati da sistematski rešimo problem i naučimo mlade da ne zatvaraju oči pred fašizmom i uključe se u borbu protiv njega bar u Vojvodini – zaključila je pokrajinska sekretarka Marinika Tepić i dodala da će se tokom te akcije sa elektronskih bilborda u gradovima Vojvodine emitovati svedočanstva perioda holokausta. Ona je ocenila da su rehabilitacioni i pomirljivi zakoni relatizovali zločine, a da se Zakon o zabrani isticanja fašističkih simbola u Srbiji ne primenjuje. 

- Naše društvo ne osuđuje, jer se misli da 'oni nisu naši'. Uvek je lakše osuditi strance, ali kada je reč o komšiji, školi, svešteniku - teško. Rukavice u koje je uvučen fašizam, pitanje je razvoja našeg društva - kazala je Tepić. 

(BILSV, 10.11.2015)





Događaji | Četvrtak, 05. 12. 2019. | Komentara: 0

Čekanje Zapadnog Balkana na prijem u EU šteti svima

Predsednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Nenad Čanak izjavio je da čekanje Zapadnog Balkana na prijem u Evropsku uniju, bez jasnih pravila i konkretnih zahteva o tome šta se od nas očekuje da učinimo, radi u korist štete Zapadnog Balkana, Balkana uopšte i Evrope u celini. 
Događaji | Petak, 29. 11. 2019. | Komentara: 0

Lazić: Umesto na naoružanje, novac preusmeriti na Fruškogorski koridor i ekologiju

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić predložila je amandmanom na budžet za 2020. godinu da se novac planiran za nabavku naoružanja preusmeri na izgradnju Fruškogorskog koridora i zaštitu životne sredine. Vlada Republike Srbije odbila je ovaj amandman, a ministar poljoprivrede tvrdi kako novca ima za sve. Poslanica Lazić tvrdi da postoji namera, ali ne i novac.
Događaji | Četvrtak, 28. 11. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanski front - drugačiji pogled na ono kako Srbija treba da izgleda

Vojvođanski front je politička platforma koja treba da dâ politički odgovor na trenutnu situaciju i da dâ jedan drugačiji pogled na ono kako Srbija treba da izgleda u odnosu na aktuelna viđenja, izjavio je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook