Papuga prekinula izlaganje jer Vujović nije bio u sali

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 13. 11. 2015. | Komentara: 0

Papuga prekinula izlaganje jer Vujović nije bio u sali

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga prekinula je svoje izlaganje u Skupštini Srbije iz revolta što ministar finansija Dušan Vujović nije bio u sali da odgovori na njena pitanja o jednokratnoj pomoći prosvetarima i neisplaćenim subvencijama za poljoprivrednike.

LSV
 
Šta je sa subvencijama za paore?
 
Neposredno pre prekida, Papuga je ocenila da se rasparava o dopunama Zakona o budžetu za 2015. godinu, kojima će biti omogućena isplata 7.000 dinara jednokratne pomoći prosvetnim radnicima, rasplinula i da se nije pričalo samo o toj temi. Kako je navela, tokom rasprave se diskutovalo i o ostalim ugroženima u Srbiji i zašto i oni na neki način ne dobijaju jednokratnu pomoć.
 
- Pričalo se dosta o tome da su subvencije paorima nisu isplaćene. Ja sam to pitanje postavljala i na sednicama kada su bila poslanička pitanja. Sada sam prvi put od ministra čula da te subvencije neće, na kraju krajeva, ni biti isplaćene, jer sve što je do sada bilo predviđeno za subvencije, jednostavno, je već isplaćeno. Pitam ministra Vujovića kako će isplatiti subvencije – navela je Papuga i konstatovala da ministar nije u sali.
 
Upitala je i da li treba paori da se prijavljuju samo prvog dana, jer je očigledno da svi oni koji su se prijavili za subvencije drugog dana nisu isplaćeni.
 
- Po njegovim rečima je to tako. Subvencije su dobili samo oni koji su se prijavili prvog dana, a za ostale subvencija neće biti. Ministar je na vratima, nije u sali, a volela bih da još jednom potvrdi paorima da neće dobiti subvencije za poljoprivredu – navela je poslanica LSV, nakon čega je potpredsednik Skupštine Srbije Igor Bečić konstatovao da su u sali saradnici ministra i upitao Papugu da li želi da se prekine sednica.
- Da, hoću – odgovorila je Papuga, ali je Bečić na to uzvratio: - Neki drugi put. Nastavite ako želite.
Poslanica LSV nije želela da nastavi, jer je pitanje bilo za ministra.
 
A gde je Verbić kad se priča o prosveti
 
Olena Papuga je u raspravi o jednokratnoj pomoći za prosvetu istakla i da bi, uz ministra finansija sednici trebalo da prisustvuje i ministar prosvete Srđan Verbić. Istakla je da, među razlozima za donošenje ovog zakona, stoji da se on donosi samo zbog toga što je neophodno da se unapredi kvalitet procesa rada srednjih i osnovnih škola i ustanova učeničkog standarda. Nigde ne piše da se ta jednokratna pomoć daje prosvetnim radnicima zbog toga što se oni nalaze u teškoj situaciji, dodala je.
 
- Ne zna se da li će svi zaposleni u prosveti dobiti po 7.000 dinara, jer je odlukom Vlade određeno da najverovatnije neće dobiti ni svi zaposleni tu pomoć, nego će Ministarstvo prosvete odlučiti ko će je dobiti. Zato, vidim shodno da je ministar prosvete Verbić trebao da bude na današnjoj sednici – naglasila je ona.
 
Prosveta za republičkim prosekom zaostaje 11 odsto
 
Poslanica LSV je navela i da se član 17. ovog zakona menja i da on sad kaže da se neće obračunavati i isplaćivati božićne, godišnje i druge vrste nagrada i bonusa predviđenih posebnim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima za direktne i indirektne korisnike sredstava budžeta Republike Srbije i budžeta lokalne samouprave i korisnike organizacija za obavezno socijalno osiguranje, osim jubilarnih nagrada za zaposlene koji su to pravo stekli u­ 2015. ­godini. U 2015. godini, prema ovome, ne mogu se isplaćivati zaposlenima kod korisnika budžetskih sredstava ovog člana nagrade i bonusi koji prema međunarodnim kriterijumima predstavljaju nestandardne.
 
- Ukoliko jedinice lokalne samouprave ne obezbede iz budžeta i ne isplate jubilarne nagrade zaposlenima u osnovnoj i srednjoj školi, koji to pravo stiču u 2015. godini, ministar nadležan za poslove finansija, koga nema u sali, na predlog ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja, privremeno će obustaviti prenos transfernih sredstava iz budžeta Republike Srbije, odnosno pripadajućeg dela poreza na zarade, u iznosu neisplaćenih jubilarnih nagrada zaposlenima u osnovnim i srednjim školama iz budžeta jedinice lokalne samouprave. Pitam ministra Vujovića, koga opet nema u sali, da li će prosvetni radnici u lokalnim smaoupravama, gde postoje ti radnici koji treba da dobiju bonuse za nagrade, ostati bez plata ako to lokalne samouprave ne dobiju? – upitala je Papuga.
 
Ona je naglasila da je neodgovorna i poražavajuća izjava ministra Verbića da prosvetni radnici, kojima je malo 7.000 dinara jedokratne pomoći, taj novac mogu vratiti. Ukazala je i da je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije nedavno objavila da obrazovanje u odnosu na republički prosek zaostaje 11,46 odsto, a u odnosu na najbolje plaćene 102,66 odsto.
 
- Uz to, broj zaposlenih u obrazovanju sa završenim fakultetom je 2,64 puta viši od srpskog proseka. Kako ističu sindikati, zaposleni u obrazovanju imaju najniže zarade među svim visokoobrazovanim zaposlenima u Srbiji, koja je i do 2,5 puta niža od plata u nekim oblastima – zaključila je Olena Papuga.
 
(BILSV, 13.11.2015)



Događaji | Sreda, 19. 10. 2011. | Komentara: 0

Najveće investicije Vodovoda ikad

NOVI SAD - Ove godine "Vodovod i kanalizacija" beleži najveće investicije do sada i one prelaze 1,3 milijardi dinara. Od ove sume, iz budžeta grada izdvojeno je 472 miliona dinara, a sva sredstva ulažu se u proširenje, rekonstrukciju i unapređenje vodovodne i kanalizacione mreže - istakao je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović
Događaji | Sreda, 12. 10. 2011. | Komentara: 0

Marton otvorio izložbu plakata protiv nasilja nad ženama

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova iz Novog Sada Vesna Šijački i direktorka Kulturnog centra Zrenjanina Ankica Dostanić, otvorili su sinoć u holu KC Zrenjanina izložbu "Plakatima protiv nasilja nad ženama", u sklopu koje je izloženo 19 plakata na temu borbe protiv nasilja nad ženama.
Događaji | Sreda, 12. 10. 2011. | Komentara: 0

Jovanović uručio klime policiji

NOVI SAD - Policijska uprava u Novom Sadu zaposlila je deset novih ljudi, što bi trebalo da doprinese smanjenju gužvi ispred šalter sala za vađenje ličnih dokumenata, rečeno je tokom današnje posete predsednik Skupštine grada Aleksandra Jovanovića Novosadskoj policiji. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook