Podrška prostornim planovima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 08. 04. 2015. | Komentara: 0

Podrška prostornim planovima

NOVI SAD - Poslanice i poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine podržali su danas pokrajinske skupštinske odluke o donošenju više prostornih planova područja posebnih namena. Pokrajinska poslanica LSV Nataša Lalić je tokom rasprave istakla da su Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine, koji se oslanja na prostorni plan Republike Srbije data dalja uputstva za izradu planskih dokumenata gde je navedeno da će se planska razrada prostornog plana APV sprovoditi upravo direktno izradom prostornih planova područja posebne namene.

LSV
 
- Donošenje ovakvih prostornih i urbanističkih planova odnosno planske dokumentacije jeste osnova za uspešno i održivo razvijanje određene teritorije, određivanje njenih ciljeva, prioriteta, strategije, realizacije i monitoringa. Evidentno je da je prilikom izrade tih planova osnovni princip koji se poštuje upravo princip zaštite životne sredine, a posebno se vodi računa o održivom razvoju koji podrazumeva racionalno korišćenje prirodnih resursa - naglasila je Lalićeva.
 
Osvrnuvši se na Pokrajinsku skupštinsku odluku o donošenju Prostornog plana područja posebne namene multifunkcionalnog ekološkog koridora Tise, ona je napomenula da je taj koridor od međunarodnog značaja za Tisu i njen obalski pojas, uključujući zaštićena područja, parkove prirode Kamaraš i Stara Tisa, kao i područja predviđena za zaštitu Gornja Tisa i Donja Tisa. Istakla je da su u ovom prostornom planu područja posebne namene detaljno razrađeni ciljevi, principi i opšta koncepcija područja, kao i planska rešenja njihovog razvoja, te je nemoguće izdvojiti najznačajnije delove plana - od toga da se utvrđuju planska rešenja kojima će se obezbediti zaštita, uređenje i razvoj ekološkog koridora Tise, zatim završetak izgradnje i rekonstrukcije objekata za zaštitu od poplava za celokupu odbrambenu liniju AP Vojvodini koji su veoma bitni, uređenje sistema za odvodnjavanje atmosferskih, komunalnih i industrijskih voda, razvoj turističkih aktivnosti, kao i definisanje mera za zaštitu i održivo korišćenje svih prirodnih vrednosti, te i prekogranična saradnja.
 
Lalićeva je podsetila da reka Tisa svojom poslednjom deonicom kroz našu zemlju teče u dužini od oko 160 km i predstavlja unutrašnji plovni put, a od ušća do Segedina je označena kao međudržavni plovni put.
 
(BILSV, 08.04.2015)




Događaji | Utorak, 08. 11. 2011. | Komentara: 2

Sedlarević: Srbija je visoko centralizovana država

BEOGRAD - Ustav Srbije je loš put koji izaziva mnogo nesreća i najekonomičniji pristup promeni takvog stanja je deaktiviranje pojedinih odredbi, rečeno je danas na okruglom stolu Yucoma povodom petogodišnjice usvajanja Ustava.
Događaji | Utorak, 08. 11. 2011. | Komentara: 0

Med za Dečije selo

NOVI SAD - Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, zajedno sa predstavnicima Društva pčelara "Jovan Živanović", predao je danas 150 kilograma meda SOS Dečijem selu. Med su obezbedili članovi Društva pčelara, koji su učestvovali na Festivalu meda, održanom od 16. do 18. septembra u Novom Sadu, a kojem je Skupština grada pokrovitelj.
Događaji | Ponedeljak, 07. 11. 2011. | Komentara: 0

Otvorena izložba fotografija tri decenije od izgradnje Mosta slobode

NOVI SAD - Izložba fotografija, povodom obeležavanja 30 godina od izgradnje Mosta slobode, otvorena je danas u galeriji Foto kino i video saveza Vojvodine u holu Apolo centra na Trg slobode.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook