Povratak školskih sportskih sekcija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 05. 12. 2013. | Komentara: 0

Povratak školskih sportskih sekcija

NOVI SAD – Skupština AP Vojvodine usvojila je danas predlog Strategije razvoja školskog sporta u Vojvodini, a jedan od njenih glavnih ciljeva jeste da prioritet stavi na povratak školskog sporta, fizičkog vaspitanja i školskih sportskih sekcija.

LSV

Kako je na početku rasprave ukazala pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, navedeni dokument predložen je iz nekoliko bitnih razloga, između ostalog i da bi se odredila jasna distinkcija između klupskog sporta u kom treniraju školska deca i onoga što jeste školski sport, a koji jedni s drugim nemaju baš mnogo veze.

Alarmantni podaci

Obrazlažući predloženu Strategiju, Tepićeva je upozorila na alarmantne podatke do kojih se došlo analizom ne samo istraživanjima i anketom Sekretarijata, već i uvidom u izveštaje zdravstvenih sistematskih pregleda školaraca, te podataka do kojih je došao Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta.

- Podaci pokazuju da 74,3 procenta stanovnika Srbije nije dovoljno fizički aktivno, da je gotovo trećina dece i omladine predgojazno, a praktično svako peto dete gojazno. Deformaciju kičmenog stuba ima svaki deseti osnovac, a gotovo svaki peti srednjoškolac – upozorila je ona. Pokrajinska sekretarka je dodala i da naši školarci u pogledu motoričkih sposobnosti zaostaju za vršnjacima  u Evropi, te da je u školama u Vojvodini, koje su bile anketirane, sportskim sekcijama obuhvaćeno manje od trećine učenika.

Vrhunski sport nije prioritet

– Naš posao nije da  stvaramo vrhunske sportiste, koji zapravo čine samo jedan procenat sveukupne populacije na teritoriji Republike Srbije, već da stvaramo i negujemo fizički zdravo stanovništvo, radno stanovništvo, mentalno stabilno stanovništvo. A to je zaista moguće jedino u ovom periodu, počev naravno i od predškolskog uzrasta, s obzirom da je fizičko vaspitanje zastupljeno i u predškolskom uzrastu – rekla je Marinika Tepić. Dodala je da su najbolnija tačka sportske sekcije, koje su usled komercijalizacije zatvorenih školskih sportskih objekata, sala za fizičko ili potisnute ili zloupotrebljene.

– Nije suština preskočiti kozlić zgrčkom ili raznoškom, već savladati tu prepreku – istakla je Tepićeva i dodala da Strategija ne znači da njen sekretarijat ubuduće neće razmatrati, uvažavati, podržavati i pomagati kvalitetni vrhunski sport, mada je stav da vrhunski sport nije prioritet.

(BILSV, 05.12.2013)



Događaji | Četvrtak, 01. 12. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o HIV-u i sidi

NOVI SAD – Javni čas, povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side, održan je danas u Velikoj sali Skupštine grada i na njemu je prisustvovalo oko stotinu đaka iz novosadskih gimnazija i srednjih škola.
Događaji | Sreda, 30. 11. 2011. | Komentara: 0

U Zrenjaninu predstavljen "Pojmovnik decentralizacije"

ZRENJANIN - U zrenjaninskoj Gradskoj kući predstavljen je "Pojmovnik decentralizacije", publikacija koju je nedavno objavila Kancelarija Nacionalnog saveta za decentralizaciju Republike Srbije.
Događaji | Nedelja, 27. 11. 2011. | Komentara: 1

Prekrečen mural sa likom Ratka Mladića

NOVI SAD - Danas je u Novom Sadu, u sklopu akcije „Prekrečimo novosadsku mržnju“, prekrečen mural sa likom haškog optuženika Ratka Mladića, a lider LSV Nenad Čanak istakao je tom prilikom da takve akcije moraju postati oblik građanske svesti koja se buni protiv zagađenja svoje rođene sredine, jer grafite mržnje, kako je naveo,  drugačije ne može ni da pritumači.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook