Rebalans budžeta APV za 2020. je nastavak kršenja Ustava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Četvrtak, 07. 05. 2020. | Komentara: 0

Rebalans budžeta APV za 2020. je nastavak kršenja Ustava

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da je umanjenje budžeta AP Vojvodine današnjim rebalansom samo kontinuitet u kršenju aktuelnog Ustava Republike Srbije. On je na sednici Skupštine APV, na kojoj je usvajan rebalans budžeta za 2020. godinu, apelovao na nadležne da se, kako je rekao, dozovu pameti i da prvom prilikom donesu Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine da bi taj akt domogućio građankama i građanima Vojvodine da samostalno odlučuju o svom novcu.

LSV

Niz sumnjivih nelogičnosti

Šućurović je istakao da je prethodno usvojeni budžet rebalansom umanjen za 4,2 milijarde dinara, jer je sa 77,8 milijardi dinara korigovan na 73,6 milijardi.

- Novonastala situacija predstavlja kontinuitet u kršenju aktuelnog Ustava Republike Srbije po kome budžet AP Vojvodine treba da bude sedam procenata budžeta Republike, što, naravno, ni od usvajanja tog istog Ustava nije poštovano. A sada sledi novo vanredno kršenje Ustava gde se ionako krnji prihodi pokrajine smanjuju za dodatnih 4,2 milijarde dinara. Ako uzmemo u obzir da kapitalni karakter investicije u Pokrajini treba da bude tri sedmine budžeta, tu isto vidimo koliko je kršenje tog Ustava – naveo je.

Rekao je i da LSV razume krizu koja je prouzrokovana koronavirusom, da neće ostati nema na nepravedne mere koje će naneti ozbiljne kratoročne i dugoročne posledice po celu AP Vojvodinu.  

Šućurović je naglasio i da je u rebalansu vidljiv niz sumnjivih nelogičnosti. 

- Ukoliko krenemo od stavke budžetske rezerve, vidimo da je za RTV, u vreme najžešće borbe protiv pandemije, utrošena istovetna količina novca kao i za Klinički centar Vojvodine. Takođe, LSV smatra da su donacije Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Temišvaru, u doba borbe protiv korone, krajnje sporna. Postavlja se upitnost hitnosti samih transakcija toj verskoj ustanovi u trenutku dok se država bori s opasnim virusom i pokušava da očuva zdravstvo – naglasio je. 

Poslanik LSV je zamerio i što će najveće umanjenje pretrpeti Sekreterijat za poljoprivredu, a ništa manje neće štete biti po privredu i turizam. 

Kakvu poruku šaljemo?

- Kakva se poruka šalje našim mladima kada se u ovom kriznom vremenu potpuno briše stavka podrška mladima u ruralnim područjima? Kako nameravamo da pomognemo našim poljoprivrednicima, posebno sad u ovom nadolazećem kriznom periodu? Da li je to borba da mladi ostanu u svojoj zemlji ili samo još jedna loša mera koje ih sve dalje tera od svoje domovine? Da li mislite o tome ko će danas-sutra da radi i privređuje za naše penzije, da plaća poreze ako se mi danas ovako neodgovorno ponašamo prema građanima i građankama? – ređao je pitanja Šućurović. 

On je upitao i zbog čega su kreatori republičkog budžeta, koji se svakodnevno hvale time da je Srbija puna novca, uskratili Vojvodini ozbiljna transferna sredstva. 

- LSV se, takođe, pita kako Republika može bolje da zna ekonomsku situaciju u Pokrajini i kolika je pogođenost koje grane njene privrede i poljoprivrede od nje same kada se situacija odvija na teritoriji APV. LSV podseća da ovakvi budžetski propusti ne bi bili mogući da je na vreme usvojen Zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine – zaključio je Saša Šućurović i dodao da zbog svega navedenog poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta Vojvodine za 2020. godinu.

(SzILSV, 07.05.2020) 
Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook