Saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga u poljoprivredi

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 13. 05. 2015. | Komentara: 0

Saradnja Vojvodine i Baden Virtemberga u poljoprivredi

NOVI SAD – Unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, pre svega u mlekarstvu i povrtarstvu, u obostranom je interesu AP Vojvodine i nemačke savezne pokrajine Baden-Virtemberg, istaknuto je na današnjem sastanku potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislava Bogaroškog i dr Kurta Mecgera, rukovodioca Sektora za poljoprivredu u Distriktu Štutgart, u pokrajini Baden-Virtemberg.

LSV

Na sastanku je istaknuto da će u narednom periodu biti konkretizovani oblici saradnje dveju pokrajina, najpre kroz povezivanje eksperata i naučnih institucija iz Vojvodine i Baden-Virtenberga, u cilju razmene znanja i iskustava u oblasti kvaliteta i bezbednosti hrane. Potpredsednik Bogaroški je u razgovoru istakao da je SR Nemačka najveći trgovinski partner pokrajine Vojvodine, ali da u strukturi trgovinske razmene poljoprivredni proizvodi nisu dovoljno zastupljeni.
– Mogućnosti za unapređenje poljoprivredne saradnje su višestruke. Pored saradnje u oblasti mlekarstva i povrtarstva, razmenićemo i iskustva u vezi sa unapređenjem malih prerađivačkih kapaciteta, jer je to razvojni koncept koji je u obe pokrajine prepoznat kao uspešan – kazao je potpredsednik Bogaroški, koji je gostu iz Nemačke predstavio mere podrške resornog pokrajinskog sekretarijata vojvođanskim poljoprivrednicima, sa akcentom na investicije u voćarstvo, plasteničku proizvodnju, navodnjavanje i male prerađivačke kapacitete.
Dr Kurt Mecger je istakao da Vojvodina i Baden-Virtemberg imaju sličnu poljoprivredu strukturu, a time i širok spektar za unapređenje saradnje. On je dodao da je da Distrikt Štutgart u proteklom periodu uspešno koristio sredstva Evropske unije za unapređenje malih prerađivačkih kapaciteta, te da će to iskustvo rado preneti partnerima iz Vojvodine. Mecger je takođe dodao da u okviru saradnje dve pokrajine treba povezati mala i srednja preduzeća koja se bave poljoprivredom, kao i poljoprivredna udruženja.
Nakon sastanka u Pokrajinskoj vladi, dr Kurt Mecger je u pratnji domaćina posetio štand Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, a potom i BioSens Institut, gde je mu rukovodstvo Instituta predstavilo projekte u vezi sa primenom savremenih informacionih tehnologija u poljoprivredi.

(BILSV, 13. 05. 2015)



Događaji | Sreda, 19. 10. 2011. | Komentara: 0

Najveće investicije Vodovoda ikad

NOVI SAD - Ove godine "Vodovod i kanalizacija" beleži najveće investicije do sada i one prelaze 1,3 milijardi dinara. Od ove sume, iz budžeta grada izdvojeno je 472 miliona dinara, a sva sredstva ulažu se u proširenje, rekonstrukciju i unapređenje vodovodne i kanalizacione mreže - istakao je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović
Događaji | Sreda, 12. 10. 2011. | Komentara: 0

Marton otvorio izložbu plakata protiv nasilja nad ženama

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova iz Novog Sada Vesna Šijački i direktorka Kulturnog centra Zrenjanina Ankica Dostanić, otvorili su sinoć u holu KC Zrenjanina izložbu "Plakatima protiv nasilja nad ženama", u sklopu koje je izloženo 19 plakata na temu borbe protiv nasilja nad ženama.
Događaji | Sreda, 12. 10. 2011. | Komentara: 0

Jovanović uručio klime policiji

NOVI SAD - Policijska uprava u Novom Sadu zaposlila je deset novih ljudi, što bi trebalo da doprinese smanjenju gužvi ispred šalter sala za vađenje ličnih dokumenata, rečeno je tokom današnje posete predsednik Skupštine grada Aleksandra Jovanovića Novosadskoj policiji. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook