Slede velike investicije u Gradsku biblioteku i Riblju pijacu

 
 
Izbori u LSV
Događaji | Subota, 05. 11. 2011. | Komentara: 0

Slede velike investicije u Gradsku biblioteku i Riblju pijacu

NOVI SAD – Gradska biblioteka i Društvo arhitekata Novog Sada raspisali su konkurs za dogradnju zdanja Gradske biblioteke u Dunavskoj ulici. Direktor Gradske biblioteke Miloš Pankov kaže za Dnevnik da će proširenjem ustanova dobiti između 800 i hiljadu dodatnih metara kvadratnih.

biblioteka

- Dvorište do zgrade u Gimnazijskoj ulici se neće rušiti, a ukrašeni zid sa muralom će se nadvisiti. Takođe, prostor gde se sada nalazi kuhinja će se preurediti. Dogradnjom ćemo dobiti salu za promocije, info-referalni centar, novu čitaonicu i dečje odeljenje, kancelarijski prostor, a ostaje mogućnost da se napravi i atrijum između nove i stare zgrade. Za ovu godinu obezbeđeno je 500.000 dinara za idejno rešenje, a deo tog novca iskoristiće se i za renoviranje prostora gde je antikvarnica Orfelin. Naredne godine očekujemo pare za glavni projekat, a najvažnije je da je proces započet - rekao je Pankov.

Direktor je naglasio da će se dogradnja raditi po etapama, da je za sve što planiraju potrebno otprilike 500.000 evra i kad bi sve teklo po planu, završetak kompletne rekonstrukcije mogao bi da se očekuje za tri do četiri godine. Prema rečima Pankova više od 10.000 knjiga je u podrumu, a dogradnjom će se taj problem rešiti. Ujedno se radi na umrežavanju svih ogranaka biblioteke.

Dnevnik piše i da sledi ulaganje u Riblju pijacu, budući da prethodnih godina to nije bilo moguće jer je, prema rečima direktora „Tržnice” Dušana Bajića taj deo grada predviđen za potpuno preuređenje. On je dodao da će, nakon uređenja poteza od Zmaj Jovine ulice do Dunava, to biti najlepši deo Novog Sada.

- Urbanističkim planom Grada predviđen je park, tržni centar, plato za pijacu, fontane, šetalište, garaža na dva - tri nivoa, a u 13 časova bi se sklanjale tezge i umesto njih postavljale bašte restorana ili bine za neke muzičke nastupe, pa bi se u jutarnjim časovima ponovo vraćale tezge - opisao je Bajić buduću investiciju dodajući da svi sadašnji zakupci mogu da budu mirni, jer će moći da zadrže svoje lokale. U pitanju je
investicija čija se vrednost meri u desetinama miliona evra. Ovo je jedan od projekata za koji Grad treba da obezbedi inostranog privatnog partnera. Ukoliko bi se desilo da Grad do kraja leta sledeće godine ne krene u taj projekat, „Tržnica” će iz sopstvenih finansija da izvoji za uređenje platoa i tezgi, dodao je Bajić.

- Smešno je kako te tezge izgledaju. Nije problem samo u estetici, već u funkcionalosti. Plato je više puta prepravljan i dorađivan, a tezge su betonske i ostale su u istoj visini, tako da sad treba klečeći da se pazari na tim tezgama - kaže direktor „Tržnice“. Mada je promet na Ribljoj pijaci prepolovljen otkako je tu ukinuta autobuska stanica, Bajić ističe da će najstarija novosadska pijaca uvek postojati na istom mestu, jer i dalje ima svoje verne potrošače i zakupce.

(BILSV, 05.10.2011.)Događaji | Petak, 24. 02. 2023. | Komentara: 0

Preteći antiukrajinski grafiti na zgradi u kojoj živi član Glavnog odbora LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih državnih organa da uhapse i sankcionišu osobe koje su na zgradi u Novom Sadu, u kojoj živi član Glavnog odbora LSV Slobodan Zonić, ispisali poruke mržnje i neprimerene sadržine.

Događaji | Petak, 06. 01. 2023. | Komentara: 0
Događaji | Subota, 24. 12. 2022. | Komentara: 0ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook