Šta je sa novcem radnika i imovinom Kulske štofare

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 14. 10. 2015. | Komentara: 0

Šta je sa novcem radnika i imovinom Kulske štofare

BEOGRAD - Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga upitala je ministra rada i socijalne politike Aleksandra Vulina šta je sa imovinom preduzeća "Kulski štofovi", ko je zakupljuje i koliko plaća za to.

LSV

Ona je u delu sednice namenjenom postavljanju poslaničkih pitanja zatražila i informaciju kada će biti isplaćene zaostale zarade nekadašnjim radnicima ovog preduzeća iz Kule.
 
U Kuli 1988. radilo 15.000 ljudi, a danas 800
 
Papuga je napomenula da je 1988. godine u Kuli, koja je tada imala oko 50 hiljada stanovnika, bilo 15 hiljada zaposlenih u privredi, odnosno 13 hiljada u proizvodnji, a samo dve hiljade van privrede. A, kako je navela, 2014. godine opština Kula je imala 47 hiljada stanovnika, od toga samo 800 zaposlenih. Prema njenim rečima, fabrika "Kulski štofovi" iz Kule, koja je nedavno slavila sto godina osnivanja, u najboljim vremenima je imala 1.700 zaposlenih i tada je bila poznata po izradi kvalitetnih štofova, a dobijala je više puta „Zlatne košute“ za kvalitet.
 
- Godišnje su u onim najboljim vremenima tkali i po dva miliona metara štofova. Radnici te fabrike su svojim prekovremenim radom subotom izgradili obdanište, rekreacioni centar sa bazenom, itd. Učestvovali su u izgradnji cele opštine, a i dalje - navela je poslanica LSV i dodala da je 97 odsto ove fabrike do 5. jula 2010. godine, kada je "Štofara" otišla u stečaj, bilo u državnom vlasništvu. Prema njenim rečim, radnici su u 2.000-im godinama ostali i do 87 plata. Papuga je istakla i da stečajni upravnik, Milorad Veljović, iako je bio u obavezi da uradi socijalni program, to nije uradio.
 
Šta je sa socijalnim programom "Štofare"
 
- Zašto u Akcionarskom društvu „Kulski štofovi“ u Kuli nije urađen socijalni program? Zašto je samo 82 radnika dobilo iz Fonda solidarnosti po 184 hiljada dinara (minimalne zarade za period 5. jul 2009 - 5. jul 2010. godine), a ostali radnici nisu to dobili iako imaju presudu? Znači, šest godina čekaju da im se isplate zaostale plate i deo koji im sleduje, kao i tim radnicima kojima je stečajni upravnik Veljović to isplatio - upitala je ona.
 
Papuga je zatražila i odgovor na pitanje šta se desilo sa imovinom popularne "Štofare".
 
- Radnici pričaju da su neke mašine izvezlene, odvezene, prevezene u Italiju jer su neki radnici, koji su imali sa tim iskustva, otišli tamo da ih montiraju. Šta je sa predstavništvom u Novom Bečeju? Zna se da je tamo danas zgrada Telekoma. Kome se plaća zakupnina i da li je taj prostor prodat? Ko koristi magacinski prostor u Kuli? Ko uzima novac za tu zakupninu? Pošto postoji hipoteka u „Štofari“, taj prostor ne može da se proda, ali naravno može da se izda na 99 godina i pitam da li će se on izdati i kome? Možda već postoji osoba kojoj će se izdati - navela je Olena Papuga i zatražila odgovor ko upravlja rekreacionim centrom koji su izgradili radnici "Kulskih štofova" a ne koristi se.
 
(BILSV, 14.10.2015)



Događaji | Petak, 21. 10. 2011. | Komentara: 0

Otvorena izložba "Novi Sad u ratnom vihoru 1941-1944"

NOVI SAD - Izložba "Novi Sad u ratnom vihoru 1941-1944", povodom Dana oslobođenja Novog Sada, otvorena je danas u Holu Skupštine grada. Na izložbi su predstavljeni dokumenti gradskih vlasti u periodu od 1941. do 1944. godine, podeljeni u tri tematske celine: ulazak mađarske vojske u Novi Sad, antikomunistička građa i inauguracija velikih župana.
Događaji | Četvrtak, 20. 10. 2011. | Komentara: 0

Zrenjanin - Grad pristupačan za sve

ZRENJANIN - U organizaciji Centra za razvoj civilnog društva u Zrenjaninu, novosadskog centra "Živeti uspravno" i Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom grada Zrenjanina danas je u sali mesne zajednice sa Bagljašu održana obuka o pristupačnosti "Zrenjanin-grad pristupačan za sve", namenjene članovima Saveta i predstavnicima lokalne samouprave.
Događaji | Sreda, 19. 10. 2011. | Komentara: 0

Marton na sednici Igmanske inicijative

ZRENJANIN - Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, prisustvovao je 22. sednici Igmanske inicijative, nedavno održanoj u Beogradu, na kojoj su predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore, Boris Tadić, Ivo Josipović i Filip Vujanović, kao i predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook