Tepić: Intezivirati interparlamentarnu saradnju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Nedelja, 18. 09. 2016. | Komentara: 0

Tepić: Intezivirati interparlamentarnu saradnju

BEOGRAD – Predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Republike Srbije Marinika Tepić istakla je da je na da Međuparlamentarnoj konferenciji postignut konsenzus po pitanju intenziviranja interparlamentarne saradnje, kako na bilateralnom novu, tako i šire, kako bi parlamentarci poslali jasnu poruku budućim korisnicima IPA fondova.

lsv

Međuparlamentarna konferencija „Nadzor nad IPA fondovima: uspesi i izazovi“, u organizaciji Narodne skupštine i Evropskog parlamenta, okupila je u petak u Beogradu više od 40 poslanika Evropskog parlamenta, parlamenata Zapadnog Balkana i Turske i predstavnike Evropskog revizorskog suda, a kopredsedavajuća Konferencijom je bila Marinika Tepić. Ona je podsetila da Narodna skupština i Odbor za evropske integracije imaju dobru saradnju sa Evropskim parlamentom i navela da je, kroz različite programe za demokratsku podršku parlamentima Zapadnog Balkana i Turske, organizovan veliki broj seminara i konferencija od značaja za proces evropskih integracija, na kojima su parlamentarci razmenjivali iskustva i izrazila očekivanje da će i ova Konferencija tome doprineti. 

U okviru sesije posvećene regionalnoj i prekograničnoj saradnji po pitanju IPA i strukturnih fondova, Tepić je navela da čitav region gleda na IPA fondove kroz celokupan proces integracija. Istakla je da Srbija od 2002. godine čeka da uđe u pregovarački proces, opterećena otežavajućim okolnostima, sa kojima se druge zemlje, koje su Uniji pristupile, nisu imale. Naglasila je da je zadovoljna što su u poslednjih 10 meseci otvorena četiri pregovaračka poglavlja, posebno poglavlja 23 i 24, koja su važna za uređenje našeg društva. Govoreći o ulozi Narodne skupštine i Odbora za evropske integracije u pregovaračkom procesu, Tepić je navela da republička skupština očekuje pregovaračke pozicije za još osam poglavlja, koja bi mogla biti otvorena do kraja godine.

- Podaci Delegacije EU govore da je stepen iskorišćenosti IPA fondova u Srbiji dostizao čak i 98 odsto. Važno nam je da nastavimo ovakav pozitivan trend, posebno u projektima regionalne i prekogranične saradnje - poručila je Tepić.

Govoreći o statističkim podacima i broju realizovanih projekata, predsednica Odbora za evropske integracije podsetila je na ulogu Berlinskog procesa, koji je između ostalog podstakao region Zapadnog Balkana i na korišćenje predpristupnih fondova.

- Srbija je zainteresovana za programe višekorisničke IPE, instrument podrške zajedničkim ciljevima zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU. Imajući u vidu značaj regiona Zapadnog Balkana, pozivamo na posvećivanje veće pažnje saradnji, bez čega ne možemo ići dalje, a što mi parlamentarci dobro znamo - zaključila je Tepić.

Po završetku rada, ona je iznela predloge zaključaka koji će biti dostavljeni svim učesnicima: IPA fondovi su prioritet EU, a sredstva za budžetski period 2014.-2020.godina su uvećana; treba raditi na povećanju administrativnih kapaciteta na svim nivoima za absorpciju sredstava; u regionu Zapadnog Balkana potrebno je realizovati projekte iz oblasti infrastrukture i energetike; potrebno je podržati regionalne inicijative i regionalne projekte. Zaključujući Konferenciju, Tepić je istakla da se može reći da je postignut konsenzus po pitanju intenziviranja interparlamentarne saradnje, kako na bilateralnom novu, tako i šire, kako bi parlamentarci poslali jasnu poruku budućim korisnicima fondova. Ona je ponovila poziv svim učenicima da postignu saradnju, po uzoru na odbore za evropske integracije parlamenata Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su već dogovorili interparlamentarni sastanak.

(BILSV, 18.09.2016)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook