Važna podrška evropskih parlamentaraca

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 08. 07. 2016. | Komentara: 0

Važna podrška evropskih parlamentaraca

BEOGRAD – Članovi skupštinskog Odbora za evropske integracije i poslanici Evropskog parlamenta "Prijatelji Srbije" ocenili su danas da će otvaranje poglavlja 23 i 24 biti "vetar u ledja" evrointegracijama Srbije, ali i raspoloženju gradjana prema Evropskoj uniji.

LSV

Predsednica Odbora Marinika Tepić ocenila je da prva poseta evropskih parlamentaraca Odboru nakon njegovog konstituisanja dolazi u bitnom i važnom momentu za Srbiju, imajući u vidu da je pregovarački proces za poglavlja 23 i 24, najduži i najteži, i pozdravila podršku koju će Srbija u tom procesu imati od "Prijatelja Srbije".

Ona je navela da je Srbija spremna za otvaranje još nekih poglavlja, kao što je spremna i za primenu akcionih planova. Tepić je rekla evropskim kolegama da većinu narodnih poslanika u ovom sazivu čine zagovornici evropskih integracija Srbije, iako je predstavnička slika drugačija, odnosno, iako u Parlamentu postoje i evroskeptične stranke. Ona je predstavila ulogu Narodne skupštine i Odbora u pregovaračkom procesu, posebno naglasivši razmatranje pregovaračkih pozicija Srbije po poglavljima uz saradnju sa civilnim i nevladinim sektorom kroz Nacionalni konvent, koji okuplja preko 600 organizacija.

– Sa velikom pažnjom pratimo dešavanja u EU, brinu nas iste stvari, kao i države članice, od migrantske i finansijske krize, do efekata Bregzita, tako da otvaranje poglavlja vidimo kao priznanje svim vladama koje su u prethodnih 16 godina vodile Srbiju ka EU – rekla je Tepić.

Pregovaračke pozicije rešavamo dijalogom

Posle Međuvladine konferencije 18. jula agenda obaveza Srbije biće temeljno popunjena, ocenila je Marinika Tepić u izjavi za Tanjug, i dodaje da šta god da se nalazi u pregovaračkoj poziciji Srbije može da se reši dijalogom. Komentarišući tvrdnje predstavnika Hrvatske strane da su u zajedničku pregovaračku poziciju EU ušli i zahtevi te države prema Srbiji, Tepić je rekla da niti ona, niti bilo koji član Odbora, nisu imali uvid u te spise, ali je naglasila da "šta god se u pregovaračkoj poziciji nalazilo, biće rešeno kroz dijalog".

– Kroz dijalog i razgovor ne postoji ta tema koja neće biti prevaziđena naročito u takvom zamajcu u kakvom se nalazi Srbija, uz otvorenu želju i pravničko i stručno "naoružanje" kojim se opremila u ovom periodu, spremna i nestrpljiva da krene u ovo poglavlje 23 i 24 koja su suštinski bitna za reformu našeg društva,i bez da postoji bilo kakav uslov – rekla je Tepić. Upitana za aktivnosti Odbora u daljem toku evrointegracija, Tepić je rekla da će one zavisiti od dinamike definisane posle 19. jula, ali i izbora Vlade Srbije i konstituisanja ostalih parlamentarnih odbora.

– Verujem da će se posle toga ta agenda temeljno popuniti, jer će posla biti zaista mnogo. Imaćemo mnogo konkretnije podatke kada od Vlade Srbije budemo dobili pregovaračke pozicije i komentare civilnog sektora – rekla je Tepić.

Dobronamerne poruke poslanika EP

Ocenila je i da su članovi grupe "Prijatelji Srbije" preneli izuzetno pozitivne i dobronamerne poruke.
– Nisu se udubljivali u ocene, jer to ne može biti tema ove dve delegacije, ali ono što je bilo veoma jasno jeste da nam predstoji da ispunimo jedan temeljan i dugotrajan domaći zadatak", rekla je Tepić. Predsednica Odbora za evropske integracije naglasila je da srpski poslanici od svojih evropskih kolega očekuju da, bez obzira na sve prijateljske i tople odnose, budu najveći kritičari i prvi koji će nam skrenuti pažnju na sve potencijalne smetnje Srbije na putu ka EU.

– Sva iskustva evroposlanika su izuzetno značajna za nas. To poglavlje parlamentarne diplomatije na kojem će se bazirati rad našeg Odbora za evropske integracije je značajni činilac u čitavom pregovaračkom procesu – rekla je Tepić. Ona je dodala da je poslanicima Evropskog parlamenta prenela i novu situaciju u Skupštini Srbije, u čije su klupe seli i poslanici koji se protive evrointegracijama, ocenivši da je takvo stanje veoma dobro.

– Sada imamo i evroskeptike. Moje mišljenje je da je to dobro, jer je to dodatni izazov i prilika da našim građanima dodatno i iznova objašnjavamo šta je zapravo Evropska unija, zašto je osnovana, koji su temelji postojanja te zajednice naroda i zašto smatramo da je to jedini razvojni put – zaključila je Tepić.

(BILSV, 08. 07. 2016)

 




Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook