Vladajuća većina odbila tri predloga zakona

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 15. 11. 2016. | Komentara: 0

Vladajuća većina odbila tri predloga zakona

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić danas je predložila da se na dnevni red sednice Skupštine Srbije uvrste izmene Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih, nacističkih i fašističkih oranizacija, zatim da se izmeni Zakon o igrama na sreću i, na kraju, da se uvrste i promene u Zakon o finansiranju lokalnih samouprava. Tim izmenama, trebalo je da se spreči nasilje nad LGBT osobama, da se obezbedi više novca za lečenje retkih bolesti i rad Crvenog krsta, ali i da se vrati stari zakon o finansiranju lokalnih samouprava.

LSV 
 
Međutim, poslanici i poslanice vladajuće većine za to nisu imali sluha.
 
LGBT prvi put vidljivi u zakonodavstvu
 
Objašnjavajući Predlog izmene zakona o zabrani manifestacija neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola, Tepić je u parlamentu ukazala da bi LGBT populacija prvi put bila vidljiva u domaćem zakonodavstvu.
 
-  Ovaj moj predlog zakona tiče se prepoznavanja jedne, ne nove, ali nove u zakonskom predlogu, grupe ljudi prema kojima su neonacističke, odnosno fašističke organizacije izuzetno ekstremno opredeljene, a što su prethodne godine u javnom životu Srbije itekako dokazale - ukazala je Tepić citirajući postojeće zakonsko rešenje koje kaže da se manifestacijom, isticanjem simbola ili obeležja ili bilo kakvim drugim delovanjem pripadnika ili pristalica neonacističkih ili fašističkih organizacija, udruženja smatra svaki organizovani ili spontani javni nastup na kojem se izaziva ili podstiče mržnja, netrpeljivost ili diskriminacija bilo kojem pripadniku naroda ili nacionalne manjine i prema crkvi ili verskoj zajednici.
 
- Moj predlog za izmenu ovog Zakona tiče se uvođenja još jedne grupe, odnosno, da se uvrste i osobe drugačije seksualne orjentacije, pripadnici lezbijske, gej ili biseksualne orjentacije ili transrodne osobe, odnosno LGBT populacije. Ovom izmenom zakona oni bi prvi put bili prepoznati u zakonima Republike Srbije kroz skraćenicu LGBT populacija – istakla je poslanica LSV ukazavši i na postupanje sudova koji je Mladena Obradovića oslobodio optužbi za diskriminaciju i iskazivanje mržnje upravo prema LGBT populaciji.
 
Povećati izdvajanja za lečenje retkih bolesti
 
Govoreći o predlogu izmene Zakona o igrama na sreću, poslanica LSV je predočila da bi odnos sredstava koji se izdvajaju od igara na sreću, trebalo da idu u korist Fonda za istraživanje i lečenje retkih bolesti.
 
- Inicijativa usmerena direktno na povećanje sredstava u budžetskom fondu za lečenje retkih bolesti. Do sada, po Zakonu o igrama na sreću, 60 odsto od prihoda se izdvaja direktno u republički budžet, a 40 odsto u budžetske namenske fondove koji su opredeljeni za rad Crvenog krsta, za lokalne samouprave, za sport i omladinu i, između ostalog, i za istraživanje i lečenje retkih bolesti. Moj predlog jeste da se ovom izmenom izvrši preraspodela sredstava, da se proporcija promeni u jednakom odnosu - kazala je Tepić dodajući da bi se za istraživanje retkih bolesti, sporta i omladine i funkcionisanje Crvenog krsta trebalo izdvojiti u prvom krugu 50 odsto od igara na sreću.
 
- A da se onda unutar presraspodele sredstava u tih pet oblasti, za istraživanje i lečenje retkih bolesti koje su izlečive, ali ne postoji mogućnost da se one leče u Srbiji, odnos od pet posto poveća na 25 - objasnila je Tepić.
 
Vratiti stari zakon o finansiranju lokalnih samouprava
 
Tepićeva je rekla i da je bi Predlog zakona o izmenama zakona o finansiranju lokalne samouprave trebalo da se stanje vrati na ono od pre mesec dana. Naime tada su usvojene izmene zakona, a već sada se osećaju negativne posledice.
 
- Centralni nivo je direktno zadirao u prihode opština i gradova koji spadaju u najsigurnije prihode, a to je deo od poreza na zarade. Ono što se počelo u međuvremenu dešavati, jeste da su opštine i gradovi počeli da se zadužuju, da uzimaju kredite idući u susret posledicama ove zakonske izmene, i to tako što uzimaju kredite za poslove koji su u osnovnoj delatnosti opština i gradova - ističe Tepić.
 
Ona je objasnila i da gradovi i opštine kredite uzimaju za krečenje škola, zdravstvenih ustanova, ambulanti itd, a to, kako kaže, nije dobro.
 
- Mora da se odredi jedan minimum nadležnosti koji svi moraju da obavljaju i o njima da se staraju i da se onda odredi deo fakultativnih nadležnosti za koje bi opštine i gradovi koje su odgovornije ili sposobnije mogle da imaju obezbeđena dodatna sredstva i u tom pravcu je i ova izmena zakona. Prethodno izmenjeni zakon treba vratiti u prvobitno stanje kako bi se prvo intervenisalo na nivou organizacije lokalnih samouprava, a da se tek onda po tom osnovu promeni način njihovog finansiranja s obzirom da je zakon o finansiranju prateći zakon, po zakonu o lokalnoj samoupravi, a ne osnovni zakon i ne može on da bude stavljen da ima primat u odnosu na same nadležnosti - istakla je Tepić.        
(BILSV 15.11.2016)  



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook