Vlast nema strategiju, nego donosi političke pamflete

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 21. 12. 2019. | Komentara: 0

Vlast nema strategiju, nego donosi političke pamflete

NOVI SAD – Prostorni plan o čišćenju kanala Dunav-Tisa-Dunav kod Vrbasa je potreban, ali je on sam nedovoljn. Potrebno je bilo doneti obuhvatniji dokument, koji bi podrazumevao prostorni plan, a koji bi obuhvatio i rešenje uzroka zagađenje kanala, a ne samo čišćenje dela kanala, kazao je pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović. On je Odluku o donošenju prostornog plana područja posebne namene izmuljavanja, deponovanja i remedijacije sedimenata dela kanala hidrosistema DTD Vrbas-Bezdan od ušća u kanal Bečej-Bogojevo do hidročvora Vrbas nazvao političkim pamfletom. Poslanici LSV nisu podržali ovaj prostorni plan.

LSV

Kod Vrbasa minimum 3.000 m³ opasnog mulja

Jovanović je tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda rekao da je čišćenje dela kanala DTD kod Vrbasa važna, pogotovo što on predstavlja najcrnju ili najopasniju ekološku tačku u Evropi. Kako je kazao, rađene su mnoge studije o stanju ovog kanala, a jedna od najvećih je bila pre petnaestak godina, koju je finansirala norveška vlada, a čiji deo se nalazi u materijalu o kojem su poslanici Skupštine APV juče raspravljali. Ta anliza je pokazala da je procena da u ovom delu kanala DTD ima oko 3.000 kubnih metara vrlo opasnog mulja, a neke druge analize su pokazale da je količina tog mulja i veća. 

- Po ovoj studiji predviđa se da se, nakon izmuljavanja, taj vrlo opasan mulj deponuje na privremenu deponiju. Njegova zapremina je ogromna i zauzimaće veliku zapreminu zemlje. Međutim, ovaj plan ne govori tačno gde će to da bude, gde će tačno da bude ta privremena deponija. Ono što je još veći problem jeste da, kada govorimo o regionalnoj deponiji, a to je deponija za Južnobački okrug, ona još ne postoji ni u naznakama. Mi smo daleko od ideje gde ćemo to da skladištimo. Svima je jasno da se taj mulj neće stavljati u privremene depoe, jer to bi bilo još gora ekološka katastrofa. Moramo da imamo jasan plan gde ćemo to da stavimo, u suprotnom sve što govorimo je velika analiza stanja, ali nemamo strategiju kako ćemo to da uradimo – naglasio je Jovanović.

A da otklonimo uzrok problema?

Kao drugi problem, odnosno nedostatak Odluke, on je istakao što neće biti sanirani postojeći zagađivači.

- Mi imamo pritoke gde se slivaju opasni materijali, počevši od manje opasnih, a to je komunalna kanalizacija, odnosno kanalizacija iz domaćinstava, do onih vrlo opasnih, a to je kanalizacija i otpadne vode koje su vrlo zagađene i koje izlaze iz industrije koje imaju sve pritoke u ovaj kanal i koje su zapravo i napravile ceo ovaj problem. Prečistači postoje u nekim opštinama koje ovde imaju pritoke, ali oni ne funkcionišu i po saznanjima koje imamo, fabrike koje se nalaze na ovim pritokama neke imaju, neke nemaju, a u svakom slučaju one ne koriste prečistače. Znači, dok nemamo u punoj funkciji ove prečistače stavljene na pritokama mi ne možemo da pričamo ni o kakvom saniranju opasnog mulja – naglasio je Aleksandar Jovanović.

Ponovio je da je dokument nedovršen, odnosno da nema početka rešavanja problema i nema kraja, već postoji samo sredina u kojoj su lepe želje. 

- Da bismo govorili o potpunom saniranju ovog celog problema, odnosno mulja, izmuljavanja ovog dela kanala, mi moramo da imamo tačno rešene probleme gde ćemo sa muljem, gde će te deponije da budu, kako ćemo to sprovesti i na kraju - da imamo novac. Ovaj proces zahteva jako puno novca, ozbiljnu strategiju i mislim da je bilo važnije da se donese jedan dokument koji bi u sebi sadržao, između ostalog, i ovaj prostorni plan koji po zakonu mora da ima i plan strategije životne sredine. LSV podržava načelno da se ovo radi, ali ovakav plan nećemo podržati i nećemo glasati za – zaključio je Jovanović.

(SzILSV, 21.12.2019)Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook