Vlast ponovo odbila pet zakonskih predloga LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 23. 12. 2016. | Komentara: 0

Vlast ponovo odbila pet zakonskih predloga LSV

BEOGRAD - Narodne poslanice Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić i Nada Lazić predložile su da se na dnevni red sednice Skupštine Srbije uvrsti pet izmena i dopuna zakona, što je vladajuća većina odbila. Tepić je četvrti put predložila izmene Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih, nacističkih i fašističkih oranizacija, zatim da se izmeni Zakon o igrama na sreću, da se uvrste i promene u Zakon o finansiranju lokalnih samouprava, a drugi put je predložila dopunu Krivičnog zakona.
 
LSV
 
 
Odbili veću pomoć za lečenje dece
 
Predviđenim izmenama trebalo bi da se LGBT populacija prepozna kao osetljiva grupa u društvu koja je najčešće meta fašistima i neonacistima, zatim da se obezbedi više novca za lečenje i istraživanje retkih bolesti, kao i da se prilikom osude genocida uvažavaju i presude Međunarodnog suda pravde i Haškog suda i, na kraju, da se najpre promeni Zakon o lokalnoj smaoupravi, a potom da se na osnovu izmenjenih nadležnosti menja i prateći Zakon o finansiranju opština i gradova. Nada Lazić je predložila izmenu Zakona o putevima kako bi se uz puteve i autoputeve posadili vetrozaštitni pojasevi. Međutim, vladajuća većina se o ovim predlozima nije izjasnila, odnosno nedovoljan broj poslanika je podržao ove zakonske predloge da bi Skupština o njima raspravljala.
 
Tepić je napomenula da bi se izmenama Zakona o igrama na sreću došlo do povećanja sredstava za istraživanje i lečenje retkih bolesti sa sadašnjih 200 na 400 miliona dinara. Kada su u pitanju izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, ona je predložila da se taj zakon vrati na stanje od pre dva meseca jer su tada opštine i gradovi u problemu. Tepić je naglasila da je Republika Srbija oduzela najsigurniji priliv novca lokalnim samoupravama, a to je deo prihoda od poreza na zarade. Sada opštine i gradovi uzimaju komercijalne kredite ne bi li isfinansirali ono što im je obaveza, kao što su renoviranje bolnica, ambulanti... Dodala je i da zato treba prvo izmeniti Zakon o lokalnim samoupravama, pa tek onda izmeniti zakon koji propisuje njihovo finansiranje.
 
- Član pet Zakona o zabrani manifestacija neonacističkih, nacističkih i fašističkih oranizacija u ovom trenutku glasi: „Manifestacijom i isticanjem simbola ili obeležja ili bilo kakvim drugim delovanjem pripadnika ili pristalica neonacističkih ili fašističkih organizacija i udruženja smatra se svaki organizovani spontani javni nastup na kojem se izaziva ili podstiče mržnja, netrpeljivost ili diskriminacija prema pripadnicima naroda ili bilo koje nacionalne manjine i crkvi ili verskoj zajednici“. A moj predlog je da se ovaj član pet dopuni sa: „i prema osobama drugačije seksualne orijentacije, odnosno pripadnicima lezbejske, gej ili biseksualne populacije ili transrodnim osobama, odnosno LGBT populacije“ – navela je poslanica LSV.
 
Kada je u pitanju predlog da se izmeni Krivični zakonik, ona je naglasila da je nedavno u njega uvedeno novo krivično delo javnog odobravanja, odnosno negiranja genocida, koji se odnosi samo na pravosnažne presude sudova u Srbiji Međunarodnog krivičnog suda. Navela je da bi taj član trebalo dopuniti tako da se uvaže i presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poznatijeg kao Haški sud i Međunarodnog suda pravde, odnosno Svetskog suda.
 
Vetrozaštitni pojasevi ničija briga
 
Poslanica LSV Nada Lazić je predložila da se u dnevni red Skupštine Srbije uvrsti i njen Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o javnim putevima, a koji se odnosi na podizanje vetrozaštitnih pojaseva. Ona je ukazala da je jesen bila sušna a počinje zima, te je upozorila da su to prilike koje mogu dovesti do toga da se ponovi 2014. godina kada su bili veliki smetovi i veliki problemi na putevima širom Vojvodine.
 
- Peti februar je bio posebno važan jer je tog dana, čak, premijer lično pomagao spašavanje zavejanih. I tada je bilo obećanje da će se uz puteve u Vojvodini, koji su po svojoj strukturi specifični jer je to oranica gde nema vetrozaštitnih pojaseva, odnosno gde su neophodni drvoredi uz puteve, te da će se uz autoput i uopšte uz puteve podići ovi pojasevi – ukazala je Lazić. Navela je da vetrozaštitni pojasevi u Srbiji nisu ničija briga, te da su uništeni, ilustrujući to primerom da uz autoput svakog dana vidi samo nekoliko zakržljalih tuja.
 
- Želimo da se ovo podigne na nivo zakona i da se zakonom reguliše da onaj ko gazduje putevima mora i da podiže i održava ove vetrozaštitne pojaseve, odnosno da uz puteve postavlja drvorede kao neophodnu meru da bi se zaštitili u zimskim mesecima od smetova, a u letnjim mesecima od erozije vetrom. Vojvodina je nažalost i dalje regija sa najmanjom pošumljenošću u Evropi i ima oko šest posto površine pod šumama, a standardi EU su minimum 14%. Nažalost, moje kolege koje jako žamore, očigledno da ih ne zanima. Nadam se samo da ove godine nećemo imati smetove i nećemo imati sneg i da se ova skupština neće ponovo baviti troškovima proisteklim iz tih elementarnih nepogoda. I upravo u tom smislu ja sam predložila izmene ovog zakona – zaključila je Nada Lazić.
 
(BILSV, 23.12.2016)



Događaji | Petak, 21. 08. 2020. | Komentara: 0

Formirana Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Novog Sada

Danas je formirana Odbornička grupa “Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine” u Skupštini grada Novog Sada.
Događaji | Četvrtak, 06. 08. 2020. | Komentara: 0

Dejan Čapo izabran za potpredsednika Skupštine APV

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Dejan Čapo izabran je za potpredsednika Skupštine AP Vojvodine.
Događaji | Ponedeljak, 13. 07. 2020. | Komentara: 0

Narodni poslanici uputili zahtev za sazivanje odbora koji se bave pitanjem bezbednosti

Narodni poslanici još uvek aktuelnog XI saziva Narodne skupštine uputili su danas zahteve odborima NSRS da sazovu sednice na kojima će se razmatrati izveštaj o tome šta je prethodilo i kako je došlo do nereda i brutalnog odgovora predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova na ulicama Beograda i Novog Sada tokom protesta 7. i 8. jula 2020. godine. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook