Vojvođanski budžet nije razvojni i LSV ga neće podržati

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 20. 12. 2019. | Komentara: 0

Vojvođanski budžet nije razvojni i LSV ga neće podržati

NOVI SAD – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi budžet za 2020. godinu jer on nije razvojni, ne iznosi sedam procenata budžeta Srbije i nije ispoštovana Ustavna obaveza da tri sedmine vojvođanskog budžeta budu kapitalne investicije.

LSV

Jedina kapitalna investicija – Žeželjev most

Bogaroški je tokom rasprave o budžetu AP Vojvodine za sledeću godinu pozdravio povećanje poreskih prihoda koje dolaze od poreza na zarade i poreza na dobit pravnih lica. On je istakao da je naknada od rudne rente smešno mala jer iznosi 173 miliona dinara, što je posledica zakonskih rešenja. Prema njegovim rečima, predviđena sredstva od dobiti javnih preduzeća su precenjena. Zamerio je i što su sredstva od zakupa držanvog poljoprivrednog zemljišta ponovo smanjena, što je postao konstantan problem od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

- Ova sredstva su najbitnija za Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, jer su u pitanju namenska sredstva koja se direktno poljoprivredi i vraćaju. Ukoliko imate manji prihod po ovom osnovu, imate manje ulaganje u poljoprivredu i ulazite u krug – naglasio je Bogaroški. 

Kao interesantnu stavku Bogaroški je označio novac za rekonstrukciju i dogradnju zgrade pozorišta u Subotici u vrednosti 400 miliona dinara. 

- Ovaj projekat se finansirao iz pokrajinskog budžeta, pa se finansirao tako što su transferi upućivani iz republičkog budžeta za taj projekatu Subotici, pa prošle godine direktno je finansirala Republika, sad opet u pokrajinskom budžetu, tako što će protrčati republičke pare kroz njega. To je način da se sa 400 miliona dinara fiktivno digne pokrajinski budžet, kao što je to slučaj sa novcem za Žeželjev most, sa novcem za plate u obrazovanju, sa novcem za finansiranja programa RTV. Od kapitalnih transfera, kao što sam već rekao, tu je samo novac za Žeželjev most - 400 miliona dinara – kazao je Bogaroški. 

S računa na račun

Šef poslaničke grupe LSV je zamerio i što su se pojavila neutrošena sredstva iz ranijih godina, 2,43 milijarde dinara, pa se to prenosi u budžet za 2020. godinu i time se ponovo računa isti novac. Ali, kako kaže, ove godine je iznos neutrošenih sredstava manji nego prethodnih.

Kada se pogleda struktura prihoda budžeta za sledeću godinu, Bogaroški ističe da na transferna sredstva odlazi 61% ukupnog budžeta.

- Što se tiče onih sredstava kojima zapravo raspolažemo, svega 32% ili 25 milijardi gde je ono pitanje šta će da bude sa naknadama i u kom procentu će one da se ostvare. Dakle, transferi i dalje dominiraju, s tim da u ovoj godini, za razliku od ranijih, transferi kapitalnog karaktera su svega 0,8% budžeta. Klasični tekući transferi su 99,02% su. I ovaj jedan koji imamo kapitalni, za Žeželjev most, je pitanje koliko je to ulaganje Autonomne Pokrajine Vojvodine, jer imate situaciju da Republika Srbija nama prebacuje pare da prebacimo javnom preduzeću kome je osnivač Republika Srbija. Naše učešće, naša kreacija u toj investicija je samo u tom prebacivanju – istakao je on.

Nepoštovanje Ustava, ponovo

Bogaroški je naglasio da budžet APV nije u skladu sa Ustavnim odredbama i odredbama koje definišu finansiranje Vojvodine. Kako je rekao, u svim sekretarijatima, izuzev u Sekretarijatu za poljoprivredu i Sekretarijatu za obrazovanje, primetno je umanjenje iznosa sredstava. Poljoprivredni sekretarijat je dobio više novca zaduživanju i očekivanim vodnim naknadama, a obrazovanje jer su povećane zarade. Naročito upada u oči smanjenje kod Uprave za kapitalna ulaganja - 2,5 milijarde manje nego prošle godine. 

- Pokrajinska vlada pomirila se sa nesposobnošću Uprave da u većem procentu utroši sredstva koja joj se daju na raspolaganje. Jer, Uprava je upravo ta najslabija karika koja stvara ta neutrošena sredstva koja se prebacuju svake godine u naredni budžet – kazao je on i dodao da će na kapitalne izdatke naredne godine otići 17,8 milijardi, odnosno 23 procenata pokrajinskog budžeta.

- Po Ustavu Republike Srbije predviđena je obaveza da tri sedmine budžeta APV ili 43,8% moraju da se usmere u kapitalne rashode. Predsednik Pokrajinske vlade je rekao da je ideal da ¼ budžeta bude usmerena u kapitalne reashode, dakle 25%. Ja ne znam šta je ideal, znam šta je Ustavna obaveza. Do Ustavne obaveze fali 15 milijardi. Znači, 15 milijardi manje nego što smo po Ustavu dužni da uložimo u kapitalne rashode. I uopšte, ako se porede republički i pokrajinski budžet, nismo ni na sedam odsto – 6,83% iznosi pokrajinski budžet u odnosu na republički – naglasio je Bogaroški.

On je ponovio da je rešenje donošenje Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, što je pokrajinski premijer prilikom zbog izbora na tu funkciju i sam govorio, insistirajući na izvorima finansiranja, ali je 2018. godine o tome prestao da priča. Kada je u pitanju rast budžeta, Bogaroški je istakao da je to tako, ali...

- Unazad deset godina, mi smo od 60 milijardi došli na 77 milijardi. Grad Beograd je sa 70 milijardi došao na 143 milijarde. Tamo ima 1.600.000 građana Republike Srbije, ovde 1.800.000. Znam da je ono lokalna samourpava, da nismo isti nivo vlasti, ali vidi se rast budžeta Grada Beograda, a vidi se kakva su kretanja kod nas u APV. Tako da, pričati o razvojnom budžetu u ovom slučaju o budžetu za 2020. godinu ne stoji i to je razlog zašto ovaj budžet ne možemo da podržimo – zaključio je Bogaroški.

(SzILSV, 20.12.2019)



Događaji | Petak, 08. 03. 2024. | Komentara: 0

Srećan 8. mart, Međunarodni dan žena

Svuda i na svakom mestu moramo insistirati na ravnopravnosti, poštovanju i jednakoj zastupljenosti žena u javnom i političkom životu. 
Događaji | Utorak, 11. 07. 2023. | Komentara: 0

Delegacija LSV-Vojvođani na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani boravila je danas u Bosni i Hercegovini i prisustvovala komemoraciji povodom godišnjice genocida u Srebrenici.
Događaji | Sreda, 19. 04. 2023. | Komentara: 0

Plan razvoja Vojvodine do 2030. je spisak lepih želja kabineta Igora Mirovića

Poslanici Vojvođanskog fronta – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija nisu podržali predloženi Plan razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine 2023-2030, saopštio je šef ove poslaničke grupe Saša Šućurović. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook