Doneti zakon ili učenicima obezbediti pancire i šlemove

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 06. 06. 2015. | Komentara: 0

Doneti zakon ili učenicima obezbediti pancire i šlemove

NOVI SAD – Internet portali Radija-televizije Vojvodine, Autonomija.info i drugi preneli su jutros da je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović, u svojstvu građanina, pisao ministru nauke i tehnološkog razvoja Srđanu Verbiću od kojeg traži da bude donet poseban zakon o bezbednosti u školama, školskim dvorištima i dečjim igralištima.

LSV

Jovanović je naveo da, ako takav zakon izostane, učenicima za iduću školsku godinu treba obezbediti pancire, a učenicima starijih razreda i šlemove, kao dodatnu opremu.
– Svedoci smo sve učestalije pojave nasilja u školama i školskim dvorištima, u kojem se pored fizičke sile koriste i noževi, mačete, pištolji i ostala ubojita sredstva za sve teža i bezobzirnija krivična dela. Bezbednost je često ugrožena kako deci, tako i učiteljima i nastavnicima, kojima se neretko ne ukazuje ni elementarno poštovanje i oduzima im se svaki autoritet – naveo je Jovanović. Dodaje da je lično, kao zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice, svedok dnevnih izveštaja, prepiski, pritužbi o nasilju koje se događa na teritoriji Vojvodine.  
– Zato, još jednom pozivam na što hitnije predlaganje ovakvog zakona prema Narodnoj skupštini Republike Srbije, kako ne bismo došli do tačke posle koje nećemo biti više u mogućnosti da bilo šta vratimo u stanje koje bi se smatralo normalnim za Evropu i XXI vek. U suprotnom, predlažem da za narednu 2015/2016. školsku godinu, planirate da se o trošku države svim đacima osnovnih i srednjih škola nabave panciri, a učenicima i učenicama starijih razreda i šlemovi, kao dodatne opreme. Iako bi to sigurno bio veliki budžetski trošak, to bi i dalje bilo nemerljivo manje spram gubitka jednog dečjeg života – zaključio je Jovanović. On je u pismu ministra zamolio da mu odgovori u narednih mesec dana. 

(BILSV, 06. 06. 2015)



Saopštenja | Subota, 15. 06. 2024. | Komentara: 0

Obustavite proces izručenja Andreja Gnjota

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva hitno ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu kojim je odobreno izručenje beloruskog novinara i aktiviste Andreja Gnjota diktatorskom režimu u Minsku.

Saopštenja | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Konkretne reakcije i kazne za nasilje nad prosvetnim radnicima odmah, jer već je kasno

Oštro osuđujemo još dva nova u nizu napada na prosvetne radnike koji su se juče desili u beogradskoj osnovnoj školi i po povratku učenika sa rekreativne nastave. Ovoga puta to nije bio napad učenika, nego napad roditelja, koji na ovaj način daju učenicima za pravo da i oni nastave svoje napade.
Iz medija | Petak, 14. 06. 2024. | Komentara: 0

Olenik: Njima je jedini zakon Aleksandar Vučić

Advokat i član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik, govoreći o novom šefu Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Vladimiru Orliću i bivšem šefu BIA Aleksandru Vulinu, kaže da nisu bitne personalne karakteristike, već da je bitno da oni koji su na čelu bespogovorno slušaju i prate naređenja. Njima su jedini Ustav, zakon i naredba – Aleksandar Vučić, dodaje on.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook