Država aktivnije da se bori protiv raka pluća

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 13. 05. 2017. | Komentara: 0

Država aktivnije da se bori protiv raka pluća

Novi Sad, 13. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine izražava  zabrinost zbog alarmantnih vesti da u Srbiji godišnje od karcinoma pluće umre 4.500 pacijenata.

LSV

Srbija je u Evropi na drugom mestu po broju obolelih, a ovaj maligni karcinom je najzastupljeniji kod muškaraca.

Najviše obolelih od raka pluća je u istočnoj Evropi, a to je i deo našeg kontinenta u kojem je zabeležen najveći broj pušača.

Stručnjaci se slažu da je glavni faktor rizika raka pluća pušenje. Više od 90% obolelih muškaraca su pušači. Kod žena je taj broj viši od 80%.

LSV  smatra da država mora sprovoditi snažniju kampanju protiv pušenja, te učiniti sve da se Zakon o zabrani pušenja striktno poštuje.

Najave izmena ovog zakona, koje će ići u pravcu zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorima, kao i pooštravanje kaznene politike, pozitivan su signal, ali moraju predstavljati samo početni korak u borbi protiv karcinoma pluća.

Vesti o broju obolelih i preminulih signal su za svakodnevnu kampanju i rad koji za cilj mora imati smanjenje broja pušača.

LSV očekuje jasnu politiku nadležnih organa, jer zdravlje građana mora biti prioritet.


Član Saveta za zdravstvo
Lige socijaldemokrata Vojvodine
prof.dr Dušan Jovanović, onkolog




Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Sedlarević: Dekoncentracija vlasti nije isto što i decentralizacija

NOVI SAD - Potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Maja Sedlarević ocenila je danas da procesi decentralizacije, regionalizacije i ravnomeran regionalni razvoj nisu isto, nego tri različita komplementarna procesa, te da je dekoncentracija vlasti o kojoj se u poslednje vreme najviše govori tek jedan od brojnih segmenata decentralizacije.
Izjave | Četvrtak, 14. 04. 2011. | Komentara: 0

Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi

NOVI SAD - Javni čas o antifašizmu i narodnooslobodilačkoj borbi, kao i promocija publikacije "Rečnik NOB-a", održani su danas u Velikoj sali Skupštine grada. Javni čas, održan povodom obeležavanja 70-godišnjice od pokretanja antifašističke borbe u nekadašnjoj Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu, otvorio je predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović, rekavši da je "tema časa jedna od najvrednijih ideja u istoriji čovečanstva."
Saopštenja | Sreda, 13. 04. 2011. | Komentara: 0

Razbijen prozor na prostorijama LSV u Rumi

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje napad na prostorije svog opštinskog odbora u Rumi.

Danas oko 13 časova nepoznati napadač je kamenicom razbio prozor na prostorijama LSV, koje se nalaze na prvom spratu zgrade u Glavnoj ulici. Samo pukom srećom, tri osobe koje su se u tom trenutku nalazile u prostoriji nisu povređene, iako je kamenica prošla tik pored glave jedne od njih.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook