Država da reši poremećaje u otkupu stoke i mleka

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 10. 03. 2015. | Komentara: 0

Država da reši poremećaje u otkupu stoke i mleka

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga pitala je danas Ministarstvo poljoprivrede kada će se razrešiti poremećaj u otkupu mleka i stoke u Republici Srbiji. Papuga je u svom poslaničkom pitanju podsetila da je juče u Bogatiću protestovalo oko 500 paora, nezadovojnih time što nemaju kome da prodaju svoje mleko i stoku, dodajući da se ni u selima u Vojvoini već skoro tri nedelje ne otkupljuje mleko.

LSV

– Ljudi svoje mleko prosipaju ili prave od njega sir. Kažu da imaju pune zamrzivače sira koji nemaju kome da prodaju. Zbog očiglednh poremećaja na tržištu mesa i mleka, stočari zahtevaju hitan interventni otkup tovljenika po ceni od 185 dinara za kilogram žive mere, interventni otkup mleka i zabranu uvoza svinjskog mesa i mleka do kraja godine – rekla je Papuga dodajući da bi to doprinelo stabilizaciji poremećaja u proizvodnji i otkupu. Navela je i da se paori pitaju zbog čega država ne iskoristi član 32 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji su iskoristile sve druge države u procesu pristupa EU, kako bi zaštitile svoje poljoprivredne proizvođače. 
– Naši paori sumnjaju da država to neće da uradi ne zbog Evrope, nego zbog toga  što štiti velike otkupljivače, odnosno tajkune, kojima odgovara da se uvoze žive svinje i meso koje je sumnjivog porekla – rekla je Papuga. 
Poslanica LSV je pitala i kada će se izmeniti pravilnici o izvozu, preradi i prometu mesa, ističući da je do uvećane ponude na tržištu tovljenika u Srbiji došlo zbog povećanog uvoza svinja i svinjskog mesa, a da je tržište mleka stalo zbog toga uvoza mleka u prahu, čime su naši paori time oštećeni. 
– Pitam Ministarstvo poljoprivrede kada će se utvrditi zbog čijih interesa je dozvoljen uvoz mesa treće kategorije i velikih količina smrznutog svinjskog mesa u trenutku kada stočari u Srbiji ne mogu da prodaju svoje tovljenike? I zbog čega nije počeo izvoz svinjskog mesa u Rusiju, što je bilo nekada najavljivano? Kada će biti pronađeno rešenje za probleme na tržištu tovljenika – pitala je Papuga. Poslanica LSV je upozorila da je poljoprivreda dugo godina bila čuvar socijalnog mira, a da se o razvoju stočarstva i mlekarstva i, uopšte poljoprivrede, ne razmišlja. 
– Pitam ministarku poljoprivede kada će poljoprivreda biti naša razvojna šansa, kada će se razmisliti o tome da se pomogne poljoprivrednicima u ovoj zemlji, a ne da se uništavaju. Posebno tu mislim na mlade ljude koji su ostali na selima, koji žele da žive na selu, od poljoprivrede – rekla je Papuga upozorivši da se stalno dešava da paori koji ulože više u stoku ili drugu poljoprivrednu proizvodnju, neminovno bivaju uništeni. 
– Dolazi teška godina za poljoprivrednike, ako se ne pomogne i mlekarima i stočarima i ratarima. Molim ministarku poljoprivrede da u što bržem roku odgovori kako će pomoći poljoprivredi, jer za mesec dana počinju radovi na njivama – zaključila je Papuga.

(BILSV, 10. 03. 2015)




Odbori LSV | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

Proglašena najveća opoziciona lista na ovim izborima - Udruženi za slobodan Novi Sad, broj 11

Novosadska udružena opozicija izlazi na izbore 2. juna pod rednim brojem 11! 
Saopštenja | Ponedeljak, 13. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI na lokalnim izborima u brojnim gradovima i opštinama u Vojvodini

Kandidati Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI nalaze se na brojnim opozicionim listama kandidata za odbornike na predstojećim izborima za skupštine opština i gradova u Vojvodini.
Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook