Država treba da radi u interesu građana Srbije, a ne ruske naftne kompanije

 
 
Izbori u LSV
Saopštenja | Ponedeljak, 16. 05. 2022. | Komentara: 0

Država treba da radi u interesu građana Srbije, a ne ruske naftne kompanije

Novi Sad, 16. maj 2022 - Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava javnost na veoma neozbiljno i štetno ponašanje države Srbije po pitanju cene naftnih derivata.

LSV

Mi smo još prošle godine tražili da država ne odustaje od primene akcizne politike, da se ne odriče 20% svog prihoda od akciza, i da ne dozvole stranim kompanijama, odnosno Rusima, da formiraju slobodnu cenu na teret države i građana.

Podsećamo da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić juče priznao da je pogrešio što je insistirao na spuštanju prihoda naše zemlje od akciza za 20% i da je time ugrozio državu, te da se na taj način na godišnjem nivou država odrekla 400 miliona evra prihoda. 
 
Upozoravali smo da država to ne sme da radi. Sve je iskoristila Naftna industrija Srbije, odnosno Ruska Federacija, koja je svoju kompanijsku cenu formirala na nivou koji je njoj u interesu. Rusi ostvaruju veliki profit, a građani plaćaju preskupo gorivo.
 
Iz svega ovoga se nameće pitanje: Kome su tu uvedene sankcije – građanima Srbije i Vladi Republike Srbije ili Rusima i Gazpromnjeftu?
 
Ako je zbog tih sankcija i skoka cena u svetu došlo do povećanja cena, država nije smela da se odriče udela u raspodeli prihoda od akciza, nego da kontroliše formiranje cena kompanije koja posluje na njenom tržištu.

Država je morala da natera ruskog vlasnika NIS-a da se cene koriguju zbog domaće sirove nafte na koju plaćaju veoma privilegovanu rudnu rentu.

Domaća sirova nafta, koja se crpi na teritoriji AP Vojvodine, mogla bi da amortizuje skok cena goriva i za 20-30%.

LSV, zbog svega ovoga, zahteva da država Srbija promeni svoju politiku i najzad počne da radi u interesu svojih građana i države, a ne ruske naftne kompanije.

Član Saveta za budžet i finansije 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 
Mlađen MaleševićIzjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Kostreš: Došao đavo po svoje

Došao đavo po svoje. Ovako je generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš prokomentarisao nalaz Demostata da u Srbiji Aleksandar Vučić uživa samo jedan odsto više poverenja od predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.
Izjave | Subota, 02. 07. 2022. | Komentara: 0

Skupština Vojvodine treba da se izjasni o agresiji Rusije na Ukrajinu

Liga socijaldemokrata Vojvodine bi mogla da pokrene pred vojvođanskim parlamentom zvaničnu osudu podrške agresije Rusije na Ukrajinu i time da Skupština APV podrži ukrajinsku zajednicu u Vojvodini, izjavio je pokrajinski poslanik LSV Saša Šućurović. 
Odbori LSV | Petak, 01. 07. 2022. | Komentara: 0

LSV: Regionalni vodovodi jedini put da Vojvođani dobiju ispravnu vodu

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je odluka kikindskih vlasti da kubik vode i kanalizacionih usluga poskupi za 39,40% skandalozna. Građani Kikinde zahtevaju ispravnu pijaću vodu, a ne drastična poskupljenja.
ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook