Ekologija da bude zasebno ministarstvo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 26. 04. 2014. | Komentara: 0

Ekologija da bude zasebno ministarstvo

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Nada Lazić podržala je danas predlog poslanice Gordane Čomić da sektor ekologije u novoj vladi bude zastupljen u posebnom ministarstvu, a ne zajedno sa poljoprivredom kako je predloženo da bude.

LSV

Ni predlagač se nije osvrnuo na životnu sredinu

Ona je u svom prvom obraćanju u Narodnoj skupštini od kako je izabrana za poslanicu na martovskim izborima istakla da je u suprotnosti da poljoprivreda, kao oblast koja je jedan od najvećih zagađivača, bude u istom ministarstvu sa zaštitom životne sredine.

- Niz je primera iz prakse, pogotovo kad su u pitanju mlekare, klanice, rasuto zagađenje sa površine zemlje. Imali smo sad slučaj zagađenja u Užicu, odnosno uticaj poljoprivrede na oblast pitkih voda. Zato smatram da bi životna sredina trebala da bude ponovo izdvojena u zasebno ministarstvo – naglasila je Lazićeva i dodala:

- Nažalost, praksa je pokazala da je životna sredina, kao trinaesto prase, stalno bila pod nekim drugim ministarstvima. Ako se setimo, 2000. godine je bila samostalno ministarstvo, pa je posle 2004. ušla u paket sa naukom, posle toga je bila u sastavu urbanizma, odnosno energetike, sada je u sastavu poljoprivrede. Pitam se koje je još ministarstvo ostalo pa da mu se pridoda zaštita životne sredine – zaključila je poslanica LSV.

Ona je ukazala i da predlagač zakona, obrazlažući Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine, nije dovoljno pažnje posvetio upravo životnoj sredini,nego se fokusirao na oblast poljoprivrede.

- Mislim da će nas sve jako boleti glava kada u pregovorima sa EU dođe do razmatranja poglavlja 27 i dostizanje standarda u životnoj sredini – istakla je Nada Lazić.

Prenete nadležnosti i pare nisu isto

Replicirajući poslaniku Marjanu Rističeviću koji je zamerio što AP Vojvodina nije više radila u ovom sektoru, kad već ima prenete nadležnosti, ona je istakla da su „prenete nadležnosti jedna priča, a prenete pare druga priča“.

- Nažalost, Pokrajina nema sredstva iz naknade za zagađenje, a unazad dve godine Fond za životnu sredinu je ukinut. Tako da, ta priča o nadležnostima je ok, ali ako nema sredstava, onda to ne može da sprovodi ni pokrajinski sekretarijat, nijedna lokalna samouprava – naglasila je Lazićeva koja je deset godina bila pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine.

Poslanica LSV je ukazala i da je Zakonom o zaštiti životne sredine predviđeno postojanje budžetskog fonda u koji se sabiraju sredstva prikupljena od naknada od zagađenja. Ona je upitala da li će taj član ovog zakona biti ukinut i da li će Fond za zaštitu životne sredine biti ukinut kao kategorija, jer on dve godine ne funkcioniše, a sredstva od naknada od zagađenja se uredno prikupljaju, pa se ni ne zna na šta se troši taj novac.

(BILSV, 26.04.2014)



Akcije/Kampanje | Subota, 12. 12. 2009. | Komentara: 0

LSV mora još da se proširi i ojača

Ovaj kongres se održava u veoma turbulentnim vremenima. I, moj govor će ovoga puta biti nešto drugačiji nego obično, zato što neke velike svečarske atmosfere, kao što vidite i sami, nema. Razlog je vrlo jednostavan. Ovo je radni kongres.
Akcije/Kampanje | Sreda, 07. 10. 2009. | Komentara: 0

Izložba fotografija povodom pobede nad neonacistima

NOVI SAD - Povodom dvogodišnjice antifašističkog marša u Novom Sadu 7. oktobra 2007. godine, danas je u novosadskoj Galeriji Most otvorena izložba fotografija troje novosadskih fotoreportera, zabeležene tog dana. Fotografije Sandre Vojnović, Aleksandra Kamasija i Vladimira Jovanovića pokazuju dešavanja tog dana na raznim lokacijama u Novom Sadu
Akcije/Kampanje | Subota, 06. 06. 2009. | Komentara: 0

Ligaši čistili kej

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine organizovala je danas, povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, akciju čišćenja keja na potezu od parka kod Filozofskog fakuleteta do Štranda. Kako je tom prilikom istakla pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine i funkcionerka LSV Danica Baćanović, reč je o simboličnoj akciji koja građane treba da podseti da se životna sredina čuva svaki dan.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook