Ekologija da bude zasebno ministarstvo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Subota, 26. 04. 2014. | Komentara: 0

Ekologija da bude zasebno ministarstvo

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Nada Lazić podržala je danas predlog poslanice Gordane Čomić da sektor ekologije u novoj vladi bude zastupljen u posebnom ministarstvu, a ne zajedno sa poljoprivredom kako je predloženo da bude.

LSV

Ni predlagač se nije osvrnuo na životnu sredinu

Ona je u svom prvom obraćanju u Narodnoj skupštini od kako je izabrana za poslanicu na martovskim izborima istakla da je u suprotnosti da poljoprivreda, kao oblast koja je jedan od najvećih zagađivača, bude u istom ministarstvu sa zaštitom životne sredine.

- Niz je primera iz prakse, pogotovo kad su u pitanju mlekare, klanice, rasuto zagađenje sa površine zemlje. Imali smo sad slučaj zagađenja u Užicu, odnosno uticaj poljoprivrede na oblast pitkih voda. Zato smatram da bi životna sredina trebala da bude ponovo izdvojena u zasebno ministarstvo – naglasila je Lazićeva i dodala:

- Nažalost, praksa je pokazala da je životna sredina, kao trinaesto prase, stalno bila pod nekim drugim ministarstvima. Ako se setimo, 2000. godine je bila samostalno ministarstvo, pa je posle 2004. ušla u paket sa naukom, posle toga je bila u sastavu urbanizma, odnosno energetike, sada je u sastavu poljoprivrede. Pitam se koje je još ministarstvo ostalo pa da mu se pridoda zaštita životne sredine – zaključila je poslanica LSV.

Ona je ukazala i da predlagač zakona, obrazlažući Ministarstvo poljoprivrede i životne sredine, nije dovoljno pažnje posvetio upravo životnoj sredini,nego se fokusirao na oblast poljoprivrede.

- Mislim da će nas sve jako boleti glava kada u pregovorima sa EU dođe do razmatranja poglavlja 27 i dostizanje standarda u životnoj sredini – istakla je Nada Lazić.

Prenete nadležnosti i pare nisu isto

Replicirajući poslaniku Marjanu Rističeviću koji je zamerio što AP Vojvodina nije više radila u ovom sektoru, kad već ima prenete nadležnosti, ona je istakla da su „prenete nadležnosti jedna priča, a prenete pare druga priča“.

- Nažalost, Pokrajina nema sredstva iz naknade za zagađenje, a unazad dve godine Fond za životnu sredinu je ukinut. Tako da, ta priča o nadležnostima je ok, ali ako nema sredstava, onda to ne može da sprovodi ni pokrajinski sekretarijat, nijedna lokalna samouprava – naglasila je Lazićeva koja je deset godina bila pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine.

Poslanica LSV je ukazala i da je Zakonom o zaštiti životne sredine predviđeno postojanje budžetskog fonda u koji se sabiraju sredstva prikupljena od naknada od zagađenja. Ona je upitala da li će taj član ovog zakona biti ukinut i da li će Fond za zaštitu životne sredine biti ukinut kao kategorija, jer on dve godine ne funkcioniše, a sredstva od naknada od zagađenja se uredno prikupljaju, pa se ni ne zna na šta se troši taj novac.

(BILSV, 26.04.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook