Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

BEOGRAD / NOVI SAD – Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 

LSV

Zašto LSV – VOJVOĐANI

– Prošlo je vreme koalicija levice i desnice, kao što je postao SNS. Vreme je da se formira vrednosna alternativa ovom režimu, a to znači jedna građanska koalicija. Ako pogledamo poslednje 32-33 godine, jedina stranka koja po tom pitanju nikada nije menjala politiku je Liga socijaldemokrata Vojvodine. Imali su greške taktičke, koalicione, ali što se tiče politike najvažnija stvar je mesto Srbije u NATO-u i Evropskoj uniji, da je Bosna i Hercegovina nezavisna, da treba uvesti sankcije Rusiji, da je bio genocid u Srebrenici… To su stvari koje su uklesane u kamen što se tiče LSV – VOJVOĐANI i to moja politika od kad se bavim javnim životom. A drugo, ja sam inače iz Kikinde, pa kad se pogleda sve, mislim da drugog izbora i nisam imao. I mora da se kaže da kada sam prošli put ušao u parlament, veliki broj ljudi koji su glasali za nas, odnosno za mene, su ligaši i moram priznati da im na taj način i „dugujem“ ovakvu aktivaciju – kazao je Olenik gostujući prvi put kao ligaš u emisiji „Među nama“ na televiziji Nova S.

Zašto Beograd ne sme, a ostali odbori smeju na izbore?

On je istakao da je LSV – VOJVOĐANI dozvolila lokalnim odborima da samostalno odluče da li će izaći na lokalne izbore ili ne, dozvoljeno im je i da izađu samostalno ili u koalicijama, osim sa Srpskom naprednom strankom, odnosno vladajućim režimom. 

– Na lokalu postoje određene specifičnosti i one se moraju uzeti u obzir. Centrala u Novom Sadu je rekla šta može, šta ne može. Od toga šta može, otvoreno je široko polje za lokal i mislim da tako treba, jer se najvažnija pitanja, recimo orijentacije Srbije i članstva u NATO, ne rešavaju na lokalu. Ali, o kanalizaciji i putevima ipak može da se razgovara sa političkim opcijama na suprotnom spektru, ali ne sa predstavnicima režima. To je po meni najnormalnije. To može da bude jedan korak ka novoj, boljoj praksi političkog života u Srbiji, da se na lokalu dâ određena sloboda, a ne da centrala ima jednu odluku, a lokal sasvim suprotnu. To je nešto što nema nekog pozitivnog efekta na razvoj demokratije u Srbiji – dodao je.

Na konstataciju voditelja da su i SSP, i SRCE i Novi DSS posegnuli za sličnom odlukom, Olenik je rekao da su oni dozvolili tu vrstu slobode svim odborima, osim beogradskim. 

– Da su dali svim odborima, to bi bilo u redu. A pošto su dali svim osim beogradskim opštinskim odborima i beogradskom gradskom odboru, gde je u principu sada bilo najvažnije pitanje, onda nije u redu. Jer, zašto su na taj način građani Beograda građani drugog reda, što je vrlo retka situacija kod nas, i da u Beogradu ne može da se izađe na izbore, bojkotujemo i time činimo uslugu Vučiću, a vi na lokalu, odnosno van Beograda možete kako hoćete. Meni je to neodbranjivo iz bilo kog ugla i štetno je – kazao je Olenik.

Istakao je da je, po svim istraživanjima i po broju glasova na prethodnim izborima, najviše šansi bilo da se dobije, odbrani, oslobodi Beograd. Međutim, kako kaže, sa ovakvom odlukom gde SSP, DSS i ostali neće učestvovati na izborima u Beogradu, ta je šansa ostala u teoriji. 

– A s druge strane, u Novom Sadu, koji je nama jako bitan, lokalni odbori tih stranaka - većina, ako ne i svi - će izaći na izbore. Sad ste došli u situaciju da nije Beograd više mesto gde najlakše može da se pobedi, ali je to Novi Sad. Novi Sad i Beograd nisu isti, ali Novi Sad jeste glavni grad Vojvodine. Nama ligašima jeste najbitniji. Sticajem okolnosti sad smo u situaciji da ta jedna novosadska lista, a biće ih bar dve, a i dve liste mogu da osvoje vlast u Novom Sadu i mislim da bi ta pobeda u Novom Sadu počela da cepa taj jedan džemper, to tkanje ove vlasti u celoj Srbiji – zaključio je Aleksandar Olenik. 

Ocenio je da je predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović izjavom da će 2. juna biti održani Vučićevi i Hilovi izbori, te da deo nekadašnje koalicije Srbija protiv nasilja ide na takve izbore kao ovce za šišanje uvredio sve učesnike izbora, a ponajviše članove svoje stranke. Kazao je i da ne očekuje odgovor na pitanje koje mu je postavio na društvenoj mreži X da li je to sve pitao i članove svoje stranke u Vršcu, Kikindi, Pančevu ili Zrenjaninu koji će izaći na izbore ili samo one u Beogradu. Ovakvom izjavom, ocenjuje Olenik, Jovanović pomaže Vučiću da ostane na vlasti.

Olenik pretpostavlja da pokret Sava Manojlovića ne može da nadomesti učešće SSP-a i DSS-a na izborima, ali da bi najavljeni bojkot stranaka koje su na decembarskim izborima dobile vleiki broj glasova značio i gubitak izbora u Beogradu.

Govoreći o sastanku predstavnika RTS-a i RTV-a sa predstavnicima poslaničkih grupa vlasti i opozicije, Olenik je rekao da je RTS jako važan i vlasti i opoziciji, ali da ne veruje da će Vučić „otvoriti“ javni servis jer bi izgubio izbore ako bi RTS prenosio informacije onakve kakve jesu.
 
Deo policije protivzakonito menja prebivališta građanima kada „padne sistem“

Aleksandar Olenik je kazao i da je birački spisak najveći problem zbog policije, MUP-a. 

- Ne zbog kontrole, ne zbog e-Uprave, ne zbog načina na koji se posle upisuje u birački spisak, nego policija krši zakon. I to jedan deo policije. Ono što ja znam je da kada im navodno padne sistem, u tom trenutku dve trećine radnika koji rade na unosu promene prebivališta ne radi, a trećina koja je pod kontrolom SNS unosi protivzakonito promene prebivališta. Kad to SUP unese u sistem, posle niko nije kriv. Posle Ministarstvo lokalne samouprave to automatski radi. Taj deo, taj korak kada policija zna da neko nije formalno odjavio prebivalište, živi tamo gde je živeo i pre, a prihvate i odjavu i prijavu, to je krivično delo. To se neće rešiti komisijom, to se mora rešiti posle izbora krivičnim postupcima. Komisija može samo da spreči te koji su već upisani da glasaju ili da bude upisan još veći broj lažnih, fantomskih glasača. A sistemski ne može da reši – kazao je on. 

Ako se i 2. juna bude ponovila krađa i budu postojali dokazi o toj krađi, veruje da će biti lakše pokrenuti međunarodnu istragu.

– Mi Vojvođani ćemo se boriti i na ulici u sistemu protiv takvih stvari, ako ih bude bilo. I mora da se kaže, ako ne učestvujete u izborima, ako niste u kontroli, na biračkim mestima, ako niste u izbornim komisijama, vi ne znate da li je bilo krađe ili ne. Prvi korak je da učestvujete na izborima a onda možete da alarmirate sve. Što se tiče komisije i međunarodne istrage, mislim da ta ideja nije gotova, nije zamrla, niko nije odustao od toga. Nije došlo do formiranja međunarodne komisije jer su došli novi izbori. Da nije bilo novih izbora, da Vučić nije malo „popustio“, bilo bi međunarodne komisije. On je, prosto, izračunao da mu je lakše i politički korisnije da pod formom „nemamo većinu“ ponove izbore, baš zato da bi izbegao međunarodnu komisiju. ali odluka o toj komisiji i dalje postoji. Biće nam mnogo lakše sada da tražimo njeno aktiviranje, odnosno primenu te odluke kod međunarodnih aktera kod EU, odnosno Nemačke. Već znaju šta ovi rade, nećemo morati da ih upoznajemo ispočetka, uspostavili smo mehanizme baš za kontrolu biračkih spiskova i svi posmatrači će se baviti biračkim spiskovima. 


(SzILSV-Vojvođаni, 30.4.2024)



Saopštenja | Četvrtak, 16. 05. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI podržava štrajk prosvetnih radnika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI ponovo zahteva od Vlade Srbije da se pod hitno pristupi izmenama zakonskog okvira, kako bi se garantovala potpuna bezbednost prosvetnih radnika.
Saopštenja | Sreda, 15. 05. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Naprednjački režim od Vojvodine napravio servis za kupovinu glasova

Vest da je Pokrajinska vlada obezbedila pomoć u prehrambenim proizvodima za socijalno ugroženo stanovništvo u 37 opština na teritoriji Vojvodine samo je još jedna slika njihove nakaradne vlasti.
Saopštenja | Utorak, 14. 05. 2024. | Komentara: 0

Vesić obnavlja stanice, a pre toga čupao pruge po Vojvodini

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pravi medijsku senzaciju od obnove nekoliko železničkih stanica u Vojvodini.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook