Evropski sporazum za Kosovo se ne može odbiti

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 03. 03. 2023. | Komentara: 0

Evropski sporazum za Kosovo se ne može odbiti

SARAJEVO – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da evropskim sporazumom Kosova i Srbije niko nije pobedio. On je gostujući u emisiji „Pressing“ televizije N1 Sarajevo istakao da je taj sporazum ponuda koja se ne može odbiti i da su u njemu dve tačke – jedna je problematična za premijera Kosova Aljbina Kurtija, a druga za predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Ističe da nema sumnje da Kosovo tu dobija nezavisnost.

LSV

- Kurti dobija pristup međunarodnim organizacijama, praktično i neupitno priznanje Kosova pošto u tački tri, koliko sam ja to pročitao, jasno piše da odnosi između Prištine i Beograda treba da se razvijaju u skladu sa dokumentima UN-a o odnosima između država. Time se Kosovo priznaje kao nezavisna država i uspostavljaju se odnosi između dve države - istakao je Čanak.

Vučiću je, dodaje, najvažnija Zajednica srpskih opština – da dobije Republiku Srpsku na severu Kosova.

- To neće biti kao RS jer tamo živi 36 hiljada i to nema uticaja na dvomilionsko stanovništvo Kosova - pojasnio je Čanak.

Kada je reč o onima koji u Srbiji Vučića zovu izdajnikom zbog ovog sporazuma, Čanak kaže da su oni pretendenti na vlasti.

- Oni žele da budu veći Vučić od Vučića, oni su svi navezani na rusku priču - ističe.

Evropska unija je prestala da bude motivacioni faktor kakva je bila prije 20-30 godina, kaže Čanak. a na pitanje da li će zbog sporazuma Vučić biti heroj ili izdajnik, odgovara:
- Lako je biti pošten, što bi rekla moja jedna prijateljica, kad te niko neće. S druge strane, lako je biti heroj kada nemaš drugog izlaza. Neće Vučić ući u istoriju po tome, neće sigurno, ali da su se za vreme njegove vladavine desile važne stvari u istoriji ovih prostora, to je sigurno.

Za poboljšanje stanja u Srbiji smatra da treba proteći mnogo promena – od obrazovanja, do toga prestanka mešanja crkve u politiku, što je, prema njegovom mišljenju, nedopustivo.

Vučić je okružen ruskim špijunima

Čanak je rekao i da je Aleksandru Vučiću „ugrožen život“.

- Ako se okrene prema Zapadu, on mora voditi računa o tome da je okružen ljudima koji su ruski špijuni koji će ga po naređenju Kremlja likvidirati, a ako se opredeli na rusku stranu, njima ne treba neko ko ima autentiku, oni bi izabrali nekog od svojih pijuna koji nemaju nikakva uporišta i držali ga kao guvernera porobljene Srbije, koja bi isključivo bila kolonija. Što god se desi, ja Vučiću ne bih prodao životno osiguranje – objasnio je svoje mišljenje.

Na Balkanu su ugroženi, smatra on, oni koji se tome suprostavljaju.

- Tu bi apostrofirao i Milu Đukanovića. On je glavna pretnja planu velikosrpskog, a u ovom slučaju kremaljskog plana izlaskom Srbo-Rusije na more i ako dobije na ovim izborima to bi značilo da taj ruski plan ne uspeva. Pošto je to vezano lično za njegovu harizmu i mislim da je u velikoj opasnosti - zaključio je Čanak.

Naveo je i da je Vučić  jak čovek u Srbiji i mnogo toga zavisi od njegove orijentacije.

- On je svašta, ali nije lud. On vrlo dobro zna da bi prekid odnosa sa EU značio stavljanje Srbije u vazalski položaj prema Rusiji koji bi značio trajno onemogućavanje bilo kakvo vođenje samostalne politike u Srbiji, a on na to ne može da pristane - rekao je Čanak.

- Koliko se ja razumem, sa ovim isporukama oružja iz Krušika, koje je preko raznih kanala stiglo na ukrajinsko ratište sa ukrajinske strane, meni se čini da je tu došlo do određenih odluka koje ne žele još da saopšte građanima Srbije, a koje su već počele da stupaju na snagu – dodao je.

U emisiji je nekoliko puta rekao da misli da je ovo kraj Rusije.

- Rat u Ukrajini će izgubiti tako što će morati da se vrati na granice iz 1991. godine. Biće sramnih pokušaja da se Ukrajina prekine u tome, da Rusiji nešto ostane, što bi bilo pogrešno, jer ako se to desi, to znači da se legitimiše da ako se nešto otme može da se zadrži - kazao je Čanak.

(SzILSV, 03.03.2023)



Iz medija | Ponedeljak, 18. 03. 2024. | Komentara: 0

Čisti izborni uslovi su odlika normalne, pristojne, demokratske zemlje

Čisti izborni uslovi, po mom mišljenju, nisu ni mesto ni predmet cenjkanja, jer se tu ne govori o političkom programu ili ideji da li Srbija treba da ide malo više levo ili desno i da li porez treba da bude manji ili veći. 
Odbori LSV | Utorak, 12. 03. 2024. | Komentara: 0

Odbornici LSV - VOJVOĐANI pokrenuli inicijativu za osnivanje Banatskog univerziteta

Odbornici Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zalažu se za osnivanje Banatskog univerziteta, za šta su i pokrenuli inicijativu na 36. sednici Skupštine grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Ponedeljak, 11. 03. 2024. | Komentara: 0

Pružiti zaštitu Ani Lalić i otkriti osobe koje su joj uputile pretnje smrću

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od svih nadležnih državnih organa da pruže zaštitu Ani Lalić, predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine, kojoj su, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman, upućene jezive pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada.




ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook