Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Novi Sad, 31. januar 2020 - Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile. To nije davanje države, to je ono što su one zaradile - rekla je sinoć Jovana Ružičić, direktorka „Centra za mame“ na tribini „Šta donose izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom“, koju je organizovala Liga socijaldemokrata Vojvodine.

LSV

Tatjana Macura, narodna poslanica i kopredsednica Stranke moderne Srbije, objasnila je koji su osnovni problemi važećeg zakona i na koji način oni nanose štetu porodicama sa malom decom.

- Kada se na žene, koje nemaju 18 meseci radnog staža u kontinuitetu, primeni važeći zakon, one za vreme porodiljskog bolovanja dobijaju naknadu koja je ispod svakog nivoa dostojanstvenog života – kazala je Macura.

Ona je dodala da je uslovljavanje države da žene koje su dobile dete sa invaliditetom izaberu između naknade za tuđu negu i pomoć i nadoknade po osnovu zarade - protivustavno.

Kao treći veliki problem istaknuta je i činjenica da preduzetnice, koje izdvajaju veće sume za poreze i doprinose državi, ona ograničava nadoknadama za porodiljsko odsustvo koje su manje od njihovih davanja.

U prethodnom periodu javilo se više inicijativa sa namerom da sporni Zakon menjaju nabolje, kako bi odgovorili izazovima ciljne grupe koju ovaj dokument u njegovoj primeni najviše pogađa. Podrška državnih institucija je izostala, jer rešenje nakon rada Radne grupe nije svoje mesto našlo na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srbije. Zbog toga je, nakon niza javnih rasprava, narodna poslanica Tatjana Macura sročila predlog izmena Zakona, koji sadrži deset najvažnijih stavki sa ciljem izmene. Osim toga, Stranka moderne Srbije je kroz analizu budžeta pronašla načina da se obezbede sredstva dovoljna za projektovani broj trudnica koje će otići na porodiljsko odsustvo, u skladu sa predlogom izmena Zakona koji predlažu.

Ana Pataki, sekretarka Političkog saveta Lige socijaldemokrata Vojvodine, podsetila je da je Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala izmene Zakona još 2014. godine, kada su članice LSV učestvovale aktivno u kampanji „Pravo za mame“. Takođe, narodna poslanica LSV Olena Papuga je bila jedna od potpisnica inicijative za ocenu ustavnosti Zakona, koju su 2019. godine poslanici predali Ustavnom sudu.

Na samom kraju tribine zaključeno je da, uprkos ravnodušnosti institucija i vladajuće stranke, namera je da se štetne posledice primene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom spreče, jer je tema nadstranačka i tiče se svih građana i građanki Republike Srbije.

 
Sekretarijat za informisanje 
Lige socijaldemokrata Vojvodine 



Forum žena LSV | Subota, 26. 11. 2011. | Komentara: 0

LSV pomaže trudnicama

NOVI SAD - List Press u današnjem broju objavljuje reagovanje Lige socijaldemokrata Vojvodine na njihov tekst pod naslovom „LSV ne pomaže trudnice". U reagovanju Jasmine Nikčević, članice Foruma žena i odbornice LSV u Skupštini grada Novog Sada, navodi se da je Liga u poslednjih nekoliko godina uradila mnogo za trudnice.
Forum žena LSV | Subota, 26. 11. 2011. | Komentara: 0

Nasilje u porodici ne sme biti tabu tema

NOVI SAD - Forum žena gradskog odbora LSV Novi Sad organizovao je akciju povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Tom prilikom su kod TC "Merkator" deljeni su letci kojima se skreće pažnja na važnost ovog datuma, kao i na zabrinjavajuću činjenicu po kojoj je svaka treća žena u Srbiji doživela neki tip nasilja u porodici.
Forum žena LSV | Četvrtak, 24. 11. 2011. | Komentara: 0

Nulta tolerancija prema nasilju u porodici

SOMBOR - Forum žena LSV Sombor prepoznaje nasilje u porodici kao važan društveni problem. Nasilje se ne može rešiti samo usvajanjem zakona, na društvenoj zajednici je da se uhvati u koštac i sa uzrocima i da ublaži posledice – saopštio je Forum žena LSV Sombor.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook