Država ženama da omogući pravovremene preventivne preglede

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 07. 04. 2015. | Komentara: 0

Država ženama da omogući pravovremene preventivne preglede

Novi Sad, 07. april - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine apeluje na Ministarstvo zdravlja i nadležne zdravstvene institucije da obezbede pravovremene preventivne preglede koji mogu da ukažu na rizike, omoguće rano otkrivanje, ali i olakšaju i ubrzaju borbu protiv eventualnih oboljenja.

LSV
 
U Srbiji 2015. godine ne postoje sistemska rešenja kojima bi se rešila pitanja preventivnih pregleda za žene i omogućila im da svakodnevno, na dostojanstven način i u prihvatljivim rokovima, provere svoje zdravlje i obave redovne sistematske preglede.
 
Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine ukazuje na opasnosti zanemarivanja zdravstvenih tegoba sa kojima se može suočiti svaka devojka ili žena.
 
Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena u Srbiji, koji svake godine pogodi blizu 4.000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1.600 žena godišnje izgubi bitku za život. Po ovoj neslavnoj statistici zauzimamo drugo mesto u Evropi. Podaci još više zabrinjavaju ako znamo da je rak dojke izlečiv u 90 odsto slučajeva ukoliko se otkrije na vreme.
 
Na prvoj Skupštini Svetske zdravstvene organizacije održanoj 1948. godine u Ženevi, odlučeno je da se 7. april proglasi Svetskim danom zdravlja, počevši od 1950. godine. Ova odluka je pokazala svest i zabrinutost Svetske zdravstvene organizacije za zdravlje ljudi širom sveta, posebno u najugroženijim zemljama, uz akcenat na to da treba više pažnje posvećivati zdravstvenom stanju svakog pojedinca i pojedinke.
 
Ana Pataki
Predsednica Foruma žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine



Forum žena LSV | Subota, 25. 11. 2017. | Komentara: 0

Zašto još nisu stvoreni preduslovi za primenu Zakona o sprečavanju nasilja

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine podseća da je obaveza Republike Srbije da garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i da razvija politiku jednakih mogućnosti, da zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju po bilo kom osnovu, da garantuje pravo na jednaku zakonsku zaštitu i pravnu pomoć.
Forum žena LSV | Sreda, 24. 05. 2017. | Komentara: 0

Potrebna je puna primena Zakona u borbi sa nasiljem u porodici

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine upozorava da Zakon o sprečavanju nasilja u porodici ne sme biti samo jedan od zakona kojim se ispunjava obaveza u odnosu na međunarodne standarde ljudskih prava, već se mora postaviti mnogo jasniji pravni okvir za sveobuhvatnu zakonsku regulativu kojom se sprečava nasilje nad ženama i nasilje u porodici
Forum žena LSV | Sreda, 08. 03. 2017. | Komentara: 0

Da imamo jednake mogućnosti

Obeležavanjem Međunarodnog dana žena, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine odaje počast ženama u borbi za ravnopravnost i jednakost, za pravo da odlučujemo o sebi i svom životu, da se školujemo, da imamo pravo glasa - da budemo birane i da biramo, da ne trpimo i tolerišemo nasilje, da odlučujemo o rađanju, u nameri da se odupremo povratku na nivo od pre 110 godina, već istrajemo u daljem unapređenju položaja žena. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook