Forum žena GrO LSV Zrenjanin pomaže žrtvama nasilja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 10. 03. 2015. | Komentara: 0

Forum žena GrO LSV Zrenjanin pomaže žrtvama nasilja

ZRENJANIN – Odbornica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Ildiko Bođo istakla je danas da se poslednjih godina puno priča o borbi protiv porodičnog nasilja nad ženama, da su doneti razni zakoni, ali realnost i statistika pokazuju da nasilje ne jenjava, nego ima tendenciju rasta. 

LSV

- Za područje AP Vojvodine, istraživanje o rasprostranjenosti nasilja u porodici radio je Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova. Prema ovom istraživanju, ni Vojvodina nije pošteđena velike stope nasilja nad ženama - čak 56,2% ispitanica je u toku svog života nakon punoletstva doživelo neki oblik nasilja u porodici. Svaka druga žena je u Srbiji doživela neki oblik porodičnog nasilja. One su nevidljive žrtve dugogodišnjeg, ponekad višedecenijskog nasilja, zlostavljanja i ponižavanja. Neretko su tražile pomoć institucija, podršku rodbine i prijatelja. Do februara ove godine čak pet žena su ubijene u porodičnom nasilju – istakla je Bođo i upitala da li to znači da se zakonske mere poštuju i imaju efekat?

Šta se događa sa nasiljem nad ženama van porodice, na radnom mestu, upitala je ona.

- Šta je sa maltretiranjem žena koje rade u privatnom sektoru duže od propisanog radnog vremena, neprijavljene, plaćene ispod zakonskog minimuma, ako su uopšte i plaćene? Da li je normalno da bolesnoj ženi prete otkazom u slučaju bolovanja, da prete otkazom kada joj je dete bolesno? Kome da se obrate u takvim situacijama – navodi Bođo i pita gde su nadležni organi koji bi sprečili ovakve pojave.

(BILSV, 10.03.2015)



Forum žena LSV | Sreda, 05. 06. 2019. | Komentara: 0

Podrška države porodici samo deklarativna

Državne institucije treba da pruže podršku i preduzmu konkretne korake u podizanju kvaliteta života svih građanki i građana. Ipak, to nije slučaj kada su porodilišta u pitanju. Veliko istraživanje iz 2016. godine, ukazalo je na alarmantne podatke u porodilištima na teritoriji Srbije, a od tada malo toga je promenjeno je na bolje. 
Forum žena LSV | Petak, 08. 03. 2019. | Komentara: 0

Za svoja prava borimo se svakodnevno

Osmi mart, Međunarodni dan žena je dan kada slavimo žensku borbu i otpor, pokazujemo solidarnost sa različitim ženama i ukazujemo na sve one segmente društva u kojima su žene još uvek ugrožene, diskriminisane ili zapostavljene.
Forum žena LSV | Sreda, 06. 03. 2019. | Komentara: 0

Ženski pokret juče, danas, sutra

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine održao je u utorak, 5. marta 2019. godine, druženje kojim otpočinje seriju tribina na različite teme.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook