Forum žena LSV pisao ministru policije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 12. 12. 2014. | Komentara: 0

Forum žena LSV pisao ministru policije

NOVI SAD, 12. decembar - Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine uputio je pismo ministru policije Nebojši Stefanoviću sa pozivom da podrži inicijativu  o uvođenju Odeljenja za borbu protiv nasilja u svim područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine, kao što je to već učinjeno i donosi rezultate u policijskoj upravi Subotica.

LSV

Pismo koje možete pročitati u nastavku je ministru upućeno još 26. novembra. Verujemo da odgovor neće  izostati.

Poštovani,

Pozivamo Vas da prihvatite i snagom svog autoriteta podržite našu Inicijativu za uvođenje Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici u područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine. Naime, u strahu od mogućih posledica, a često i zbog manjka poverenja u efikasan rad i rezultate policijskih službenika,  žrtve često ne prijavljuju nasilje.

Alarmantni podaci o broju žrtava porodičnog nasilja u prethodnim godinama, uveravaju nas da bi postojanje ovakvih odeljenja u kojem bi radila službena lica osposobljena za ovu oblast i usresređena na pomoć i zaštitu žrtava, doprinelo i olakšavanju prijave nasilja, možda već i u početnim fazama.

U to nas uverava i primer dobre prakse Policijske uprave u Subotici. Taj primer nam dokazuje i da realizacija ove inicijative ne iziskuje dodatne troškove Ministarstvu unutrašnjih poslova, već samo racionalizaciju i reorganizaciju radnih mesta.

Uvođenjem Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici u područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine omogućila bi se  ne samo bolja prevencija nasilja i izbegavanje fatalnih ishoda, nego i pravovremena reakcija pripadnica i pripadnika MUP-a, humani tretman žrtava nasilja u porodici, kao i porast poverenja građanki i građana u institucionalno rešavanje problema.

Srdačno,


Ana Pataki
Predsednica Foruma žena
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Forum žena LSV | Petak, 18. 01. 2019. | Komentara: 0

Predsednik Srbije glumi sudiju i dželata

Povodom poslednjih nastupa predsednika Republike Srbije u kom je medijima i javnosti najavio oštrije i duže kazne, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje o  poverenju Vladi, budući da Aleksandar Vučić očigledno glumi i sudiju i dželata, te nam ministarstva nisu ni potrebna.
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Žrtve nasilja nisu dovoljno zaštićene novim Zakonom

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je ove godine pokazala koliko institucije koje su uključene u primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, nisu dovoljno spremne za njegovu potpunu primenu. Sudeći po naslovima u rubrikama crne hronike, a i po saopštenjima predsednice Saveta za suzbijanje nasilja u porodici, u ovoj godini ubijeno 23 žena i sedam muškaraca, zločini su najbrutalniji do sada, a podaci nisu obuhvatili celu godinu.
Forum žena LSV | Utorak, 11. 12. 2018. | Komentara: 0

Šta je proklamovano, a šta ostvareno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici

Na samom kraju kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, Forum žena LSV je organizovao tribinu u okviru koje su postavljena pitanja i predložena rešenja na manjkavosti Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook