Garantovati pravo na materinstvo bez žrtvovanja karijere

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Utorak, 15. 07. 2014. | Komentara: 0

Garantovati pravo na materinstvo bez žrtvovanja karijere

NOVI SAD – Na tribini “U susret novom ZOR”, koju je u petak u Kino sali u prostorijama Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu, održana u organizaciji Foruma žena GrO Novi Sad,  članstvo i simpatizere LSV su informisani o tome šta novo donosi ovaj zakon.

LSV

Prisutni su imali priliku da čuju izlaganja diplomirane pravnice Milene Popović Subić i  predsednice sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti dr Branislave Plančak, dok je kao gošća tribini prisustvovala i republička poslanica LSV Nada Lazić.
Navedeno je i da zakon donosi puno novina po pitanju zasnivanja radnog odnosa, po pitanju radnog vremena, načina zapošljavanja, regulisanja otpremnine, korišćenja  godišnje odmora i odsustva, ali da, u najvećoj meri, izmene idu na ruku poslodavcima, dok se o zaštiti radničkih prava veoma malo vodilo računa.
– Forum žena GrO NS smatra da su ovakve tribine veoma korisne jer su ljudi često nedovoljno ili pogrešno informisani o važnim odlukama koje se donose uvlasti, a koje će imati dalekosežne posledice. Namera je da ova tribina bude uvod u niz sličnih tribina o položaju žena u procesu rada, o penzionom i invalidskom osiguranju, o položaju žena prilikom ostvarivanja prava na materinstvo bez žrtvovanja svoje karijere i slično. Žene svakako čine veći deo nezaposlenog stanovništva, a odlučujući se za materinstvo postaju manje konkurentne na tržištu rada, što je posebno uočljivo u privatnom sektoru. Od države žene s pravom očekuju da im mogući da pomire ove dve sfere svoga života – ukazuje predsednica Foruma žena LSV GrO Novi Sad Sonja Golubović.

(BILSV, 15. 07. 2014)



Forum žena LSV | Sreda, 05. 06. 2019. | Komentara: 0

Podrška države porodici samo deklarativna

Državne institucije treba da pruže podršku i preduzmu konkretne korake u podizanju kvaliteta života svih građanki i građana. Ipak, to nije slučaj kada su porodilišta u pitanju. Veliko istraživanje iz 2016. godine, ukazalo je na alarmantne podatke u porodilištima na teritoriji Srbije, a od tada malo toga je promenjeno je na bolje. 
Forum žena LSV | Petak, 08. 03. 2019. | Komentara: 0

Za svoja prava borimo se svakodnevno

Osmi mart, Međunarodni dan žena je dan kada slavimo žensku borbu i otpor, pokazujemo solidarnost sa različitim ženama i ukazujemo na sve one segmente društva u kojima su žene još uvek ugrožene, diskriminisane ili zapostavljene.
Forum žena LSV | Sreda, 06. 03. 2019. | Komentara: 0

Ženski pokret juče, danas, sutra

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine održao je u utorak, 5. marta 2019. godine, druženje kojim otpočinje seriju tribina na različite teme.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook