Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Subota, 12. 10. 2019. | Komentara: 0

Sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke

ZRENJANIN - Predstavnice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin danas su, u okviru meseca borbe protiv raka, u razgovoru sa građankama i građanima Zrenjanina ukazale da je neophodno sprečiti nesrazmeru između srednjeg rizika od obolevanja i vrha na evropskoj listi po smrtnosti od raka dojke u Srbiji. 

LSV

Podaci su porazni i pokazuju da svake godine u Srbiji oboli oko 4000 žena, a oko 1600 izgubi bitku sa ovom bolešću. Dakle, iz Srbije svake godine nestane 32 autobusa žena koje su živote izgubile u borbi protiv karcinoma, navode zrenjaninske ligašice.

- Karcinom dojke čini 25% svih malignih bolesti kod ženske populacije na globalnom nivou. Žene u Srbiji su u srednjem riziku od obolevanja kada je u pitanju rak dojke u Evropi, ali su istovremeno na vrhu liste po broju smrtnosti od ovog karcinoma. Zato Forum žena LSV Zrenjanin apeluje na nadležne institucije da  preduzmu neophodne mere kako bi se ova nesrazmera sprečila – istaknuto je u saopštenju.

Članice Foruma žena LSV Zrenjanin su u okviru kampanje „Oktobar – mesec pobede svake žene nad rakom dojke“ razgovarale sa svojim sugrađankama i sugrađanima o velikim propustima našeg zdravstva i svakodnevnim problemima koje žene imaju u borbi za očuvanje svog zdravlja i delile edukativni materijal.

- Ukazivali smo na nedovoljan broj mamografa raspoloživih za pregled. Naime, u celoj Srbiji radi svega 40 mamografa, dok je potrebno 80 do 100 ovih aparata koji mogu otkriti rak u ranoj fazi. 
Takođe, skrenuli smo pažnju na nedovoljan broj radiologa koji bi napravljene snimke tumačili, lekara koji bi pratili žene nakon obavljenih pregleda i organizovanih službi koje bi pacijentkinje zakazivale u predviđenom vremenskom roku i pravovremeno. Osim toga, Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine je apelovao da se za skrining raka dojke spusti starosna granica ženama koje se pozivaju na pregled. Pozivamo sve donosioce odluka, bilo da su žene ili muškarci, da imaju na umu drage žene iz svog okruženja, majke, sestre, bake, prijateljice, komšinice, koleginice, partnerke, i da se zbog svih njih uključe u rešavanje ovih problema koji imaju ozbiljne posledice po zdravlje i život žena u Srbiji – zaključeno je u saopštenju Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin.

 (SzILSV, 12.10.2019)




Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook