Stop degradiranju praznika

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 08. 03. 2013. | Komentara: 0

Stop degradiranju praznika

NOVI SAD - Forum žena Gradskog odbora LSV Novi Sad obeležio je danas Dan žena u centru, deleći prigodan materijal i sitne poklone, uz poruku da ovaj dan treba da povrati svoj pravo značenje. Predsednica novosadskog Foruma žena Baršonj Golubović poručila je da se ovaj dan ne sme trivijalizovati i podešavati prema potrošačkom društvu.

FZ

- Osmi mart zaista treba da bude praznik žena. Današnje društvo ga degradira jer stavlja akcenat na prizvodnju "adekvatnih" poklona najpre za Dan zaljubljenih koji se onda, kao turska serija, rastegne na Dan žena i tu se ona gubi sva njegova vrednost. Time se i sama žena degradira, kao i njen položaj, i ne sme se zaboraviti da je ona marginalizovana u društvu, da su joj i dalje ugrožena radna prava, a da maltene svaka druga doživaljava neki vid nasilja i zlostaljanja - poručila je Golubović.

Akciji FŽ prisustvovao je i funkcioner Gradskog odbora LSV Novi Sad Aleksandar Kravić koji je naglasio da u imenu stranke stoji reč "socijaldemokratija"  te da se to direktno naslanja na socijalno-materijalna prava koja su u vezi i sa pravima žena. Nažalost, kako je rekao, u ovom vremenu, kada toga ne bi smelo biti, prava žena, jednakost, ravnopravnost i dalje su ugrožene kategorije, a nasilje je prisutno u velikoj meri.

Ovim putem aktivistkinje FŽ podsetile su na značajne uloge štrajkačica, revolucionarki i boraca za prava žena koje su tokom istorije menjale sliku društva.

(BILSV, 08.03.2013)Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook