Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Forum žena LSV | Petak, 18. 10. 2019. | Komentara: 0

Veće angažovanje države i edukacija stanovništva ključ su za borbu protiv karcinoma dojke

NOVI SAD - Sinoć je u Kino sali Lige socijaldemokrata Vojvodine održana tribina „Oktobar mesec borbe protiv karcinoma dojke : prevencija i skrining program u zaštiti zdravlja žena“

LSV

Na tribini su  govorili prof. dr Darjana Jovanović i  prof. dr Dušan Jovanović. Tribina je koncipirana kao interaktivna komunikacija sa prisutnima, a putem kviz pitanja provereno je i poznavanje problematike.

- Ako znamo koji su rizični faktori, onda možemo i da se borimo protiv te opasne bolesti. Živimo u društvu koje nema dobru prevenciju, pa svaka žena treba da zna odgovor na neka pitanja kao što je  kada raditi samokontrolu dojki, rekla je prof. dr Darjana Jovanović, a zatim objasnila da je pravilno – jednom mesečno.

- Treba znati i  faktore rizika - kao što su prekomerna težina, konzumacija alkohola, velika zastupljenost crvenog mesa u ishrani i drugo, rekla je dr Jovanović i zaključila, da je u borbi protiv kancera dojke presudna edukacija stanovništva od početka školovanja do fakulteta.

Za rešavanje problema ranog otkrivanja kancera dojke neophodan je dobro uvezan sistem u zdravstvu, upozorio je   prof. dr Dušan Jovanović:

- Kod nas sve guramo u vrh, u sve najviše ustanove za lečenje karcinoma. Moramo krenuti odozdo, znači mora se znati ko šta radi i u kom momentu ko predaje pacijenta višoj instanci. Takođe, država mora da donete propise  sprovodi u praksi. Sa žaljenjem pitam prisutne žene kada ih je neko iz zdravstvenih ustanova pozvao na mamografiju ili ultrazvuk? Poziv na pregled trebalo bi da je redovna  praksa nadležnih, predočio je dr Dušan Jovanović.

Nekoliko žena je navelo da su poslednji put na pregled pozivane pre četiri godine u okviru donacije Japana.

On je zatim objasnio da su četiri godine  isuviše dug period  za  rano dijagnostikovanje bolesti.

Prema njegovim rečima u Sloveniji, ali i Hrvatskoj, žene se redovno pozivaju na preglede čime se smrtnost od karcinoma znatno smanjuje. Zbog slabe prevencije više od 50 odsto obolelih od raka u našoj zemlji  dođe u ustanove u uznapredovaloj fazi bolesti kada je lečenje skuplje I mnogo teže, upozorio je dr Jovanović.

Na interaktivnoj tribini o karcinomu dojke u organizaciji Foruma žena Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad, najviše pitanja je bilo o tome kada  je pravo vreme za mamografiju, kao i  koliko je bitan psiholog u sistemu lečenja. 

(SzILSV, 18.10.2019)



Forum žena LSV | Subota, 07. 03. 2020. | Komentara: 0

LSV za bolju primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici

Na stručnom skupu, u organizaciji Kongresnog edukativnog centra, koji je održan u Novom Sadu, pod nazivom „O primeni Zakona o sprečavanju nasilja u porodici“ govorila je Milena Popović Subić, v.d. predsednice Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. 
Forum žena LSV | Petak, 31. 01. 2020. | Komentara: 0

Država postojećim zakonom manipuliše zaradama porodilja na njihovu štetu

Problemi porodilja se ne rešavaju zato što država pokušava da uštedi na najranjivijoj grupi, na kojoj ne bi nikada smela da štedi. To radi tako što uzima ženama ono što su one zaradile i deo tog novca preusmerava na druga socijalna davanja, u one oblasti koje može da iskoristi kao reklamu za sebe, a radi se ustvari o platama žena koje su se porodile.
Forum žena LSV | Utorak, 26. 11. 2019. | Komentara: 0

Forum žena LSV počeo kampanju sinoć u Novom Bečeju - Najteži korak prijavljivanje nasilja

Nevladine organizacije odradile su veliki posao u svim segmentima borbe protiv nasilja nad ženama i zahvaljujući njihovom angažmanu ovaj društveni problem postao je vidiljiv, doneseni su zakoni i počela je njihova primena od strane institucija, rečeno je juče u Novom Bečeju, na tribini kojom je Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine počeo 16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook