Jakovljev: Ni u drugom rebalansu nema Vojvođanske akademije

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 24. 11. 2016. | Komentara: 0

Jakovljev: Ni u drugom rebalansu nema Vojvođanske akademije

NOVI SAD – Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je danas da se ni u drugom rebalansu budžeta AP Vojvodine nisu našla sredstva za Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture. On je istakao da je to isključivo politička odluka zasnovana na pretpostavci kako će Ustavni sud odlučiti. Jakovljev je prilikom rasprave o rebalansu budžeta AP Vojvodine za 2016. godinu rekao da je uveren da će sredstva za Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture biti planirana za budžet za 2017. pa da se onda sačeka odluka USS o ovoj ustanovi i nakon toga radi u skladu sa tom odlukom.
 
Transkript govora Dušana Jakovljeva možete pročitati u nastavku.
 
LSV
 
Između ostalog smatram da će ovo biti poslednji put da ovu temu moram da otvaram. 
 
Gospodine predsedniče, 
predsedništvo,
gospodine potpredsedniče, 
ćlanovi Pokrajinske vlade, 
koleginice i kolege,
 
Ova današnja skupština je počela na način na koji bi mogli da nam pozavide svi parlamenti. Neću geografski da ograničavam. Zaista. Jasno i precizno je definisano šta je politika, šta je zatvor, šta je struka, šta znači odluka Ustavnog suda. I to je delovalo toliko iskreno i na mene ubedljivo, da sam ponovo prelistao predlog rebalansa, drugog, uveren da se u međuvremenu tamo nešto pojavilo. Mislim na programsku stavku koja je nestala u prošlom rebalansu i koja se odnosi na finansiranje Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture. Nažalost, nije se vratila. 
 
Ja kod rebalansa u septembru, kada sam primetio da je nema, upravo zbog načina na koji je ova sednica počela, nisam pitao gospođu Jovanović zašto je tako. Upravo poštujući struku i nastojeći da je sačuvamo od uticaja politike. Jer, odluka da te programske stavke jednostavno posle rebalansa više nema u budžetu, nema veze sa Zakonom o budžetskom sistemu, nema veze sa Zakonom o budžetu Republike Srbije, nema veze sa Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu AP Vojvodine. To je isključivo politička odluka zasnovana na pretpostavci da će Ustavni sud odlučiti tako ili tako.
 
Mislio sam da će se to u ovom rebalansu desiti. Nije se desilo. Uveren sam da će se to u budžetu desiti. Ni onda neću pitati gospođu Jovanović ali mislim da bi bilo vrlo učtivo da se ona u budžetu nađe, pa da sačekamo odluku Ustavnog suda i onda radimo tako kako ta odluka glasi.
 
I, na kraju, dozvolite mi, da najiskrenije Vojvodini poželim da se ostvari sve ono optimističko što očekujete od ovog rebalansa, a da poželim i sebi da više zaista ne budem u situaciji da na ovu temu moram da govorim.
 
Hvala vam lepo.
 
(BILSV, 24.11.2016)






ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook