LSV ne podržava Odluku o završnom računu APV za 2018.

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Sreda, 26. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV ne podržava Odluku o završnom računu APV za 2018.

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV nisu glasali za Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta APV za 2018. godinu. Kako je rekao pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Jovanović, slična struktura završnog računa bila je i proteklih godina, a LSV neće podržati ništa što se „ovako paušalno i jednim veštačkim pumpanjem budžeta bude radilo, jer neće biti nikakvog napretka i neće biti razvoja Vojvodine“. On je naglasio da je potrebno i veoma važno usvojiti Zakon finansiranju AP Vojvodine i Zakon o nadležnostima Vojvodine.

LSV

Transkript govora poslanika Aleksandra Jovanovića možete pročitati u nastavku.


Poštovani predsedavajući,
predstavnici Vlade,
poslanici,

Liga socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za predloženi završni račun za 2018. godinu. Sličnu strukturu, koju smo danas dobili da usvajamo, smo imali i proteklih godina, što se tiče načina razmišljanja i usvajanja, odnosno sprovođenja budžeta. Čuli smo da deficita nije bilo, iako se jasno vidi da ga ima. Imamo jedan neprekidan problem koji se ne javlja ove godine, nego se, faktički, svake godine prenosi, a to je da imamo planirane nerealizacije, pa ne sprovodimo budžet do kraja, pravimo suficite, pa onda prebacujemo suficite iz godine u godinu i, faktički, mažemo oči i pravimo jednu sliku da je, faktički, budžet sasvim ok. 

I kao što vidimo po papirima i što smo čuli od resornog člana Vlade, jeste da imamo sliku da je sve skockano i zapravo sve krajnje idilično. Naravno, ako se uzme u obzir da se dva puta radio rebalans prošle godine i da realizacija nije 100 posto, nego skoro osam posto nije realizovan, situacija je onda mnogo kompleksnija i zabrinjavajuća. 

Ali, evo, da kažemo da je sve u redu, kao što vi tvrdite, ono što ostaje kao problem i ono čime bismo trebali da se pozabavimo jesu stvari koje prate budžet i finansiranje Vojvodine, odnosno koje se tiču svih građana Vojvodine, bar onog dela koja se tiču nadležnosti, odnosno novaca kojih oni mogu da budu na neki način korisnici. I u tom smislu LSV se vrlo jasno, već preko 10 godina, zalaže i faktički kasnimo, cela država sa tim da se usvoje elementarni zakoni, a to je Zakon o finansiranju Vojvodine i zakon koji prati ovo, a tiče se budžeta, a to je Zakon o nadležnostima Vojvodine. Da se to najzad usvoji. 

Ako je sve u redu kao što tvrdite, hajde da se onda počnemo baviti tim stvarima i da to sprovedemo u delo. To nisu mali zakoni, nisu nebitni zakoni, jer ti zakoni upravo jasno govore o tome kako bi mi mogli da dođemo do onih sedam posto Ustavom zagarantovanih koje nemamo i kako da imamo tri sedmine kapitalnih ulaganja, koja mi nemamo u okviru toga. I da počnemo da se bavimo nekim stvarima za koje se mi zalažemo već godinama, a za koje mislimo da su od ključnog interesa ne za sve, ali za manje lokalne zajednice gde se vrši korišćenje ruralnih bogatstava i da vidimo da se ta rudna renta, koja je sad sedam posto, poveća na ono što bi bio evropski prosek a to je oko 20 posto i da ona ne bude više učešće njeno u punjenje budžeta 0,2%, nego da bude daleko više. Jer mi te resurse imamo, imamo novac koji je ispod naših nogu i koje mogu da određene lokalne samouprave, posebno manje i siromašne, tako da ih nazovem, da koriste i da to nekako iskoriste što bi za njih bilo vrlo važno. 

Znači, mi smatramo da je ovaj završni račun manjkav, da ima puno toga da se uradi, očekujem da Zakon o finansiranju Vojvodine bude usvojen. Vi znate da smo mi kao poslanička grupa u republičkoj skupštini predložili ovaj zakon i Zakon o nadležnostima pre dva i nešto meseci i da on nije, nažalost, prošao. I smatramo da onog momenta kada se ti zakoni budu usvojili, kada budemo počeli da se bavimo i drugim stvarima, da ćemo onda imati neke stvari o kojima možemo da razgovaramo, o nekom ozbiljnijem napretku. 

Još jednom da kažem, LSV neće podržati ovaj završni račun i sve dok se ovako paušalno i jednim veštačkim pumpanjem budžeta bude radilo neće biti nikakvog napretka i neće biti ništa što bi moglo da se smatra nešto novo i neki razvoj Vojvodine.

Hvala vam.

(SzILSV, 26.06.2019)






ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook