LSV ne učestvuje u izboru pokrajinskog ombudsmana

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Četvrtak, 24. 11. 2016. | Komentara: 0

LSV ne učestvuje u izboru pokrajinskog ombudsmana

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević izjavila je danas da poslanici i poslanice LSV neće učestvovati u glasanju o izboru Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana jer Liga nije konsultovana o ovom kadrovskom rešenju. Ona je tokom skupštinske rasprave o izboru novog pokrajinskog ombudsmana navela da nije dobro što predlagač ovog kadrovskog rešenja nije konsultovao sve poslaničke grupe, odnosno i predstavnike opozicionih stranaka, jer bi rezultat bio bitno drugačiji. Novom ombudsmanu je poželela sav uspeh u radu i istakla da se nada da će raditi nezavisno od bilo kog pokrajinskog organa i od bilo koje vrste vlasti, kao i da će jednako kritikovati sve one koji su kritiku zaslužili i upućivati preporuke svima onima kojima su preporuke o postupanju potrebne.
 
Transkript govora poslanice Sedlarević možete pročitati u nastavku.
 
LSV 

Poštovani predsedavajući,
poštovano predsedništvo,
članice i članovi Pokrajinske vlade, 
koleginice i kolege pokrajinski poslanici,
 
Veoma važna tema je prva tačka današnjeg zasedanja i moram da kažem da mi je veliko zadovoljstvo što u ovakvom tonu danas razgovaramo upravo o izboru novog Pokrajinskog ombudsmana. Negde u našem radu, u odnosu prema nezavisnim institucijama, zaboravilo se da je upravo naša uloga, uloga parlamentaraca, da štitimo i unapređujemo upravo jačanje nezavisnosti institucija. Jedna od ključnih odrednica zaštitnika građana – ombudsmana, jeste nezavisnost, pre svega, od izvršne vlasti. Jedna od ključnih zadataka ombudsmana ili zaštitnika građana jeste kontrola svih organa vlasti, u ovom slučaju pokrajinskih organa vlasti. 
 
Prvi ombudsman u Vojvodini
 
Sve vreme nekako govorimo o nekim prošlim vremenima. Danas situacija u kakvoj se nalazi ova zemlja jeste takva da jedna stranka ima apsolutnu vlast na svim nivoima – na republičkom, na pokrajinskom i na lokalnom nivou. I upravo zbog toga jak pokrajinski, jak republički ili jak lokalni ombudsman treba da bude cilj svakog od nas. Zašto cilj svakog od nas? Zato što ćemo onda znati da živimo u lokalnoj samoupravi, u autonomnoj pokrajini, u republici u kojoj se poštuje vladavina prava, u kojoj svaka osoba koja trpi bilo kakvu vrstu diskriminacije zna da ima zaštitnika svojih prava, a vlast je ta koja treba da zna da je jedan od osnovnih, ako ne i prvi zadatak ombudsmana – zaštitnika građana upravo kontrola vlasti i kritika kada god bilo koji nivo vlasti treba da bude kritikovan ili upozoren na svoj rad. 
 
Zašto sam ovo rekla? Institucija Pokrajinskog ombudsmana u AP Vojvodini postoji već skoro jednu ipo deceniju. U decembru 2002. godine upravo ovaj parlament je doneo odluku o osnivanju, konstituisanju institucije Pokrajinskog ombudsmana i tadašnja zemlja ili današnja zemlja je dobila prvog ombudsmana na svojoj teritoriji. Tek nekoliko godina kasnije Republika Srbija je dobila ombudsmana, a kasnije su i neke, na žalost samo neke, od lokalnih samouprava izabrale svoje lokalne ombudsmane. 

 
Biću slobodna da kažem da se imidž, kako pokrajinskog ombudsmana – pokrajinskog zaštitnika građana, tako i republičkog ili lokalnih menjao i svako iz svoje pozicije, iz svog ugla gleda i rad i funkcionisanje jedne institucije i može da bude zadovoljan ili nezadovoljan radom i onim na šta upozorava i koje preporuke daje ombudsman. 
 
Jako je važno napomenuti i mislim da je to, negde, ono gde ćemo u budućnosti videti na najbolji način i rad novog pokrajinskog ombudsmana, kako će biti njegovo postupanje, a bićemo u prilici svake godine putem izveštaja, koje će podnositi na ovom parlamentu, da vidimo ne samo šta je radio pokrajinski ombudsman ili šta radi Kancelarija pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, nego i kakve su promene u društvu. I to je ono što je jako važno. 
 
U izveštajima o ljudskim pravima u Vojvodini
 
Ako iz godine u godinu pratite ono što piše u izveštaju pokrajinskog ombudsmana, tačno možete da vidite sve promene u AP Vojvodini. Jako je važno da se napomene da je u timu pokrajinskog ombudsmana čitav niz stručnjaka, da su tu zamenici i pomoćnici za različite oblasti, da su tu stručni ljudi koji se bave opštom zaštitom ljudskih prava, pravom deteta, rodnom ravnopravnošću i pravima nacionalnih zajednica. I jako je važno da pokrajinski ombudsman – zaštitnik građana, koga ćemo danas izabrati, nastavi uspešno rad sa timom svojih saradnika i izabere neke nove zamenike i pomoćnike, jer i od toga zavisi, od rada čitavog njegovog tima zavisi i nezavisnost ove institucije i kontrola koju će ova institucija sprovoditi nad radom pokrajinskih organa i reagovati na sva kršenja ljudskih prava i svu diskriminaciju na koju građanke i građani Vojvodine budu ukazivali pokrajinskom ombudsmanu.
 
Nije dobro što predlagač kandidata za pokrajinskog ombudsmana – pokrajinskog zaštitnika građana nije konsultovao sve poslaničke grupe i nije konsultovao i predstavnike opozicionih stranaka, jer, mislim da bi rezultat bio bitno drugačiji i da bi verovatno glasanje izgledalo drugačije. Liga socijaldemokrata Vojvodine principijelno ne učestvuje u glasanju za kadrovska rešenja u vezi sa kojima nije konsultovana, te samo iz tog razloga danas nećemo učestvovati u glasanju za izbor pokrajinskog ombudsmana, ali mu želimo sav uspeh u radu i iskreno se nadamo da će raditi nezavisno od bilo kog pokrajinskog organa, od bilo koje vrste vlasti, bilo da je izvršna, bilo da je zakonodavna, na bilo kom nivou i da će jednako kritikovati sve one koji su kritiku zaslužili i upućivati preporuke svima onima kojima su preporuke o postupanju potrebne. 
 
Zahvaljujući se dosadašnjoj ombudsmanki, podsećajući vas na mnoge važne i velike stvari koje je pokrajinski zaštitnik građana, Kancelarija pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, u prethodnom periodu zaista uradila i štitila ljudska prava ugroženih društvenih grupa, novom pokrajinskom ombudsmanu želimo uspeh u radu i, zaista mislim da ćemo analizirajući buduće izveštaje i diskutujući najmanje jednom godišnje o radu Kancelarije pokrajinskog ombudsmana, biti u prilici da razgovaramo upravo o stanju ljudskih prava u AP Vojvodini.
 
Hvala vam lepo.
 
(BILSV, 24.11.2016)






ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook