LSV traži dela, a ne reči

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Utorak, 28. 05. 2019. | Komentara: 0

LSV traži dela, a ne reči

NOVI SAD - U trećoj godini mandata Pokrajinske vlade neverovatno je da se donosi deklaracija, umesto da se do sada nešto konkretno uradilo po pitanju rešavanja ozbiljnih problema na polju zaštite životne sredine, istakao je poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović na sednici Skupštine AP Vojvodine. Kako je rekao, primer jednog od gorućih problema je deo Velikog bačkog kanala u kojem je "sahranjen ceo Mendeljejev sistem".

LSV

Transkript govora poslanika LSV možete pročitati u nastavku:

Zahvlaljujem predsedavajući,

kao što je kolega pre mene rekao, LSV neće podržati predlog deklaracije. Ovaj dokument je sasvim sigurno što bi, načelno govoreći, mogla da podrži svaka politička opcija, svaka ideologija, vlast, opozicije...apsolutno bilo ko, jer se tiče, zaštite, očuvanja i brige životne sredine u AP Vojvodini, samim tim i građanima Vojvodine i njihove budućnosti i onih koji će ovde živeti.

Kada pogledamo ovu deklaraciju ona govori o pozitivnim stvarima: nadgledanju, očuvanju, kontroli svih faktora koji ugrožavaju ili mogu da ugroze životnu sredinu, vazduh, vodu, zemljište... podrazumeva, pošumljavanje i ozelenjavanje, podrazumeva obustavu proizvodne plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, što je vrlo pohvalno i što je tema u javnosti već oko 10 godina i ne samo u Vojvodini, već u državi. Smanjenje emisije štetnih gasova kao što smo već čuli, izgradnja fabrika za pijaću vodu i ono gde smo mi na čelu u Evropi to je pitanje prečišćavanje otpadnih voda, bolja kontrola opasnih hemiklija do onih koji se koriste u poljoprivredi do onih koji su nusproizvod produkata u industriji i sve ovo i niz drugi stvari je za pohvalu, kao što sam već rekao, ali on ima par problematičnih stvari.

Ja se neću osvrnuti na sve, jer ih ima više za kritiku. Spomenuću dve stvari koje su meni vrlo problematične. Ovde se govori šta mi želimo i šta bi trebalo da se uradi, ali se ne govori šta da se uradi sa onim što je već postojeći problem. Kada je o tome reč, jedan od najvećih problema, kada govorimo o ekologiji i zaštiti životne sredine jeste Veliki bački kanal. Mi dobro znamo da je u jednom svom delu predstavljen ne samo kao najzagađeniji deo voda ne samo u državi, već i u samoj Evropi. I procena je, kao što se pričalo već dugi niz godina, da postoji od 300 hiljada vagona tog mulja/blata koji bi se trebalo izvaditi i skloniti na neko bezbedno mesto, recimo neki veliki sarkofag ili kako god da ga nazovete.

Kako je jedan od stručnjaka iz JP „Vode Vojvodine“, pola u zbilji pola u šali rekao, ovde je sahranjen ceo Mendeljejev sistem. Toliko je to toksično i toliko je problematično. To nije problem koji može da reši lokalna samouprava, pa čak ni APV, a ni država Srbija, to je problem koji mora da se rešava u saradnji sa drugim državama, jer je vrlo kompleksan, dugotrajan i skup i zahteva dobro planiranje. Iako smo pričali o planiranim fazama za prečišćavanje, mi je neverovatno da smo o tako velikom problemu govorili, a da on ne postoji u ovoj deklaraciji. To bi bilo kao kada bi se dogovorili da od sada čistimo kuće da bacamo smeće, da vršimo separaciju otpada, da ne koristimo plastične kese i otrovne materije, a da istovremeno imamo deo kuće u kojem držimo vrlo opasni hemijski materijal ili neko đubre, a da se to nismo dogovorili kako da rešimo.

Zbog svega ovoga meni ovo liči kao jedan panflet lepih želja, a ne na ozbiljan plan šta sve treba da se uradi, tim pre je zbunjujuće da u trećoj godini mandata ova vlada donosi ovakvu deklaraciju, a mogla je da uradi to mnogo ranije i samim tim i nešto uradi po pitanju mnogih problema.

I još jednom da ponovim mi nećemo podržati deklaraciju, jer su nama potrebna dela, a ne reči.

Hvala!  

(SzILSV, 28.05.2019)Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook