Odlaganju i recikliranju otpada posvetiti više pažnje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Petak, 11. 12. 2015. | Komentara: 0

Odlaganju i recikliranju otpada posvetiti više pažnje

NOVI SAD – Komentarišući Izveštaj o ostvarenju Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine za 2014. godinu, pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nataša Lalić je ukazala da je potrebno više pažnje posvetiti recikliranju i skladištenju otpada.

LSV

Ona je u Skupštini AP Vojvodine ukazala da nedostatak sredstava, nesaradnja opština i mnogi drugi problemi utiču na sadašnju situaciju, a da je na svima nama da se to prevaziđe, pa je kao dobar primer navela Grad Suboticu u kojoj je nedavno počela izgradnja regionalne deponije. Transkript njenog govora pročitajte u nastavku.
 
Poštovani predsedniče, uvaženo predsedništvo,
koleginice i kolege poslanici,
 
Program implementacije regionalnog prostornog plana AP Vojvodine donela je Skupština AP Vojvodine 2013. godine a Zakonom o planiranju i izgradnji utvrđena je obaveza podnošenja godišnjih izveštaja o ostvarivanju regionalnog prostornog plana AP Vojvodine. NA sednici Odbora za ubanizam i prostorno planiranje i zaštitu životne sredine analiziran je i usvojen ovaj izveštaj, a predstavnici resornog sekretarijata i Zavoda za urbanizam upoznali su sve nas sa detaljima  i ključnim stvarima ovog izveštaja.
 
Organski otpad neisplativ za regionalne deponije
 
Pre svega, teško je doći do podataka. Vrlo različiti pokazatleji su u pitanju a potrebno je pratiti ih godinama i upoređivati. Sami pokazatelji koji su predstavljeni su u najvećem broju dati na nivou opština, lokalnih samouprava i oni u praćenju daju najfinije podatke. Pojedini su prikazani na nivou okruga, a za neke su imali podatke samo od AP Vojvodine.
 
U ovom izveštaju, meni su posebnu pažnju privukli pokazatelji koji za cilj imaju uređenje i održivo korišćenje prirode predela, kulturnog nasleđa i životne sredine u zaštitu od nepogoda i tehnoloških udesa, a od njih bih izdvojila količinu komunalnog otpada iz naselja i regiona, zatim procenat komunalnog otpada koji se organizovano sakuplja i ukupnu količinu otpada koji se reciklira. Cilj ovih pokazatelja jeste smanjenje količine otpada i povećanje recikliranja.
 
Kada govorimo o ponovnom korišćenju otpada, prema podacima dostupnim iz lokalnih planova upravljanjem otpadom za pojedine opštine na teritoriji AP Vojvodine, može se primetiti da u većini opština nema organizovanog razvrstavanja otpada i morfološki sastav otpada je neujednačen. U svim opštinama dominira organski otpad koji predstavlja veliki problem jer opterećuje skromne kapacitete postojećih deponija, a do izgradnje regionalnih deponija mora biti rešen ovaj problem jer se odlaganje velike količine otpada na regionalne deponije apsolutno ne isplati.
 
Primetno je i to da je procenat stanovnika obuhvaćenih organizovanim prikupljanjem otpada u blagom porastu, što govori o tome da je broj neuređenih deponija u blagom padu.
 
Regionalno deponovanje u Novom Sadu ide sporo
 
U izveštaju je dat i opis stanja strateških prioriteta i projekata u AP Vojvodini a jedan od njih je i izgradnja regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom u Novom Sadu, kao regiona sa najvećom produkcijom komunalnog otpada i izgradnja regionalnih centara u skladu sa Strategijom upravljanja otpadom. Veoma je sporo rešavanje problema uvođenje sistema regionalnog deponovanja komunalnog otpada, kao i upravljanje industrijskim i opasnim otpadom. Godine 2006. je Zavod za urbanizam Vojvodine uradio studiju razmeštanja regionalnih deponija i transfer stanica koja se donekle primenjuje ali ne i dovoljno. Kada govorimo o otpadu kao problemu, nije u pitanju samo odlaganje već i odvajanje sekundarnih sirovina i njihovo ponovno korišćenje, ali problem koji ne smemo zaobići je i nedovoljno prečišćavanje otpadnih voda. Nedostatak sredstava, nesaradnja opština i mnogi drugi problemi utiču na ovakvu situaciju. Na nama svima je da se potrudimo i prevaziđemo ih.
 
Jedan od dobrih primera za to je početak izgradnje regionalne deponije u Subotici 25. novembra ove godine. Uz pomoć resornog ministarstva, pokrajinskog sekretarijata, lokalne samouprave, EU i svih neophodnih institucija i subjekata, pribavljena je potrebna dokumentacija koja je neophodna za početak gradnje regionalne deponije, a očekuje se da će ovaj projekat biti završen 2017. godine. Do tada bi trebali i neki drugi regioni da krenu sa izgradnjom svojih deponija.
 
LSV će glasati za ovaj izveštaj.
 
(BILSV, 11.12.2015)




Govori | Utorak, 16. 07. 2019. | Komentara: 0

Papuga: Kada će crnogorski postati službeni jezik?

Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga je na današnjem zasedanju skupštine Srbije pitala ministra državne i lokalne samouprave Branka Ružića kada će lokalna vlast u Vrbasu na svojoj teritoriji uvesti crnogorski jezik u službenu upotrebu, imajući u vidu da su za to ispunjeni svi Zakonom propisani uslovi.
Govori | Sreda, 26. 06. 2019. | Komentara: 0

Izveštaj TOV pun nedostataka, vratiti ga na doradu

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemorkata Vojvodine Robert Kolar rekao je da će poslanici LSV glasati protiv Izveštaja o poslovanju Turističke organizacije Vojvodine za 2018. godinu. Kako je naveo, izveštaj je loš i pao je na „copy paste“ modelu, te da bi ga trebalo povući sa dnevnog reda i o njemu diskutovati neki drugi put. 
Govori | Sreda, 26. 06. 2019. | Komentara: 0

LSV ne podržava Odluku o završnom računu APV za 2018.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV nisu glasali za Predlog pokrajinske skupštinske odluke o završnom računu budžeta APV za 2018. godinu. Kako je rekao pokrajinski poslanik LSV Aleksandar Jovanović, slična struktura završnog računa bila je i proteklih godina, a LSV neće podržati ništa što se „ovako paušalno i jednim veštačkim pumpanjem budžeta bude radilo, jer neće biti nikakvog napretka i neće biti razvoja Vojvodine“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook