Podrška ostvarenju Regionalnog prostornog plana APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Govori | Petak, 11. 12. 2015. | Komentara: 0

Podrška ostvarenju Regionalnog prostornog plana APV

NOVI SAD – Poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine podržala je danas u Skupštini AP Vojvodine Izveštaj o ostvarenju Regionalnog prostornog plana AP Vojvodine za 2014. godinu, a tokom rasprave poslanica LSV mr Maja Sedlarević ukazala je na izuzetan značaj ovog dokumenta, iznoseći pri tom i zamerke i predloge za poboljšanje narednog izveštaja. U nastavku možete pročitati transkript njenog govora:

LSV

Poštovane koleginice, poštovane kolege,

Sigurna sam da ste, čitajući godišnji izveštaj koji je pred nama, videli mnoštvo izuzetno važnih  podataka sa kojima se upoznajemo upravo kroz ovaj godišnji izveštaj. Zahvaljujem se i pokrajinskom sekretaru na iscrpnom usmenom obrazloženju, iz prostog razloga što zaista smatram da je Regionalni prostorni plan jedan od najvažnijih strateških dokumenata  i mislim da je jako važno što smo bili u prilici da donesemo jedan ovako važan strateški dokument od koga ponajviše zavisi kako  će izgledati i kako će se razvijati AP Vojvodina do 2020. godine. Mi smo u procesu prve implementacije Prostornog plana AP Vojvodine i ovo je, po prvi put, prilika da se upoznamo sa godišnjim izveštajem za 2014. godinu.

LSV ozbiljno učestvovala u raspravi

Kada je donošen Prostorni plan AP Vojvodine, Liga socijaldemokrata Vovjodine uzela je zaista  ozbiljno učešće u javnoj raspravi i zaista mislim da je to bio najbolji dokaz koliko je važno da, kada se usvajaju strateški dokumenti za AP Vojvodinu, bude otvorena upravo takva javna rasprava. Stručni saveti LSV pripremili su 81 amandman na Nacrt regionalnog prostornog plana, od toga je 43 naše primedbe bilo prihvaćeno, kao i četiri delimično. Zašto ovo naglašavam? Reći ću samo u jednoj rečenici šta mislimo da je bilo jako važno a nije prihvaćeno, i šta nam je posebno važno šta nam je prihvaćeno.
Nije prihvaćen naš predlog da se osnuje skadište gasa poput onog u Banatskom Dvoru. Autonomna pokrajina Vojvodina ima nadležnosti i mogućnosti da osnuje jedno takvo skladište gasa, ali nije prepoznata važnost ovoga. Predložili smo da se osnuje Centar za projekte AP Vojvodine u kome bi se organizovale edukacije i koji bi bio zbirno mesto za sve projekte lokalnih samouprava, različitih subjekata sa teritorije AP Vojvodine i iz koga bi svi projekti iz AP Vojvodine išli ka različitim fondovima Evropske unije i drugim evropskim konkursima. I, treći naš predlog, koji na žalost nije prihvaćen i nije se našao u prostornom planu za period do 2020. godine, jeste reosnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku. Da imamo Pokrajinski zavod za statistiku, sigurna sam da bi i podaci koji se nalaze u ovom izveštaju bili mnogo dostupniji i lakši za dobijanje.

Važna uloga Geodetskog zavoda Vojvodine

Šta je prihvaćeno, a jako je važno? Osnivanje Geodetskog zavoda AP Vojvodine. Beskrajno je važno da se osnuje Geodetski zavod AP Vojvodine. Na žalost, za ovaj prvi plan implementacije  nije planirano da se on osnuje, nadam se da će u drugom ovo biti prepoznato kao važno i biti realizovano. I ono što smo mi tražili, i sa posebnim zadovoljstvom mogu da kažem da se i u  ovom izveštaju, na strani 130, vidi da se na tome radi, jeste izgradnja Kliničko-bolničkog centra Novi Sad. Novi Sad kao glavni grad AP Vojvodine i najveća lokalna samouprava u AP Vojvodini mora da ima svoj Kliničko-bolnički centar, kao gradsku bolnicu. Ali dodatni razlog je upravo to da bi se Klinički centar Vojvodine rateretio i da bi u većoj meri građani iz drugih delova Vojvodine mogli da ga koriste.

Dve zamerke na izveštaj

Dve zamerke na ovaj godišnji izveštaj koji je, još jednom podvlačim, dragocen za naš rad i naše funkcionisanje. Prva zamerka je ne na račun pokrajinskog sekretarijata i Zavoda za urbanizam, jer znam da na to vi niste moglu da utičete, ali je  jako važno naglasiti - nema podataka. Za masu  projekata koji su trebali da budu realizovani ili je bar trebalo da bude započeta njihova realizacija, na žalost pokrajinski sekretarijati ili druge nadležne institucije nisu dostavile podatke i to nije dobro. Pohvala Sekretarijatu za urbanizam i Zavodu za urbanizam što su, i pored toga, izradili ovaj izveštaj koji, na žalost, nije potpun ali ne vašom krivicom. Druga zamerka, više sugestija, i nadam se da ćete je uzeti u obzir za buduće godišnje izveštaje, jeste to što ne postoji rodna analiza u godišnjem izveštaju. Jako bi bilo važno da znamo koliko ima nezaposlenih muškaraca ili nezaposlenih žena ili, kada su demografske karakteristike u pitanju, koliko je muškaraca, koliko žena otišlo, rodilo se, umrlo… Posebno ovo naglašavam zbog toga što znam da Zavod za statistiku vodi rodnu analizu i da je moguće dobiti ove podatke, a verujem i od drugih subjekata, ukoliko budete tražili da vode ovakvu statistiku, da će to uraditi.
Nekoliko reči o onome što je meni bilo posebno važno u ovom godišnjem izveštaju. Ja se nisam  bavila putnom ili železničkom infrastrukturom, ja sam se bavila ljudima. Meni je posebno važno u ovom godišnjem izveštaju bilo videti kakvi su trendovi što se tiče nezaposlenosti. Jako je važno što ste izabrali ciljne grupe upravo ovako, pa možemo da vidimo podatke o nezaposlenima do 25 godina, do 29 godina, o onim koji su dugotrajno nezaposleni, o starijima od 50 godina ili o visoko obrazovanim, a nezaposlenima.

53 lekara na 100.000 građana

Ono što je meni jedna od najtežih stvari sa kojima sam se suočila čitajući ovaj godišnji izveštaj jeste broj lekara u AP Vojvodini. Vidimo da je situacija najgora u Sremu, što se broja stanovnika na jednog lekara tiče, a ako pričamo o lekarima opšte prakse, na 100.000 stanovnika, prosečno u AP Vojvodini ide svega 53 lekara! To znači da jedan lekar ima 1887 pacijenata! E, to su problemi o kojima moramo da govorimo, bez obzira ko je gde na vlasti i ko je gde u opoziciji.  Sledeća stvar na koju želim da ukažem, a takođe se vidi u ovom izveštaju, još uvek u XXI veku 10 procenata naseljenih mesta u AP Vojvodini nema vodovod, a ni 50 procenata naseljenih mesta u Vojvodini nema kanalizaciju. I to je XXI vek u AP Vojvodini!
Ono što je najalarmantnije u ovom izveštaju, i na šta ću zaista skrenuti apsolutnu pažnju svih vas drage koleginice i drage kolege, jeste podatak koji se nalazi na strani 6 i na strani 144 ovog izveštaja, a odnosi se na migracijski bilans AP Vojvodine. Ako pogledate ovaj izveštaj, a verujem da ste ga svi pomno pročitali, videćete da godišnje AP Vojvodina gubi 25.000 stanovnika. Jedan Novi Bečej godišnje izgubi AP Vojvodina. Ne za nekoliko desetina godina, za nekoliko godina neće više biti bitno ko je na lokalnom, ko na pokrajinskom a ko na republičkom nivou na vlasti, jer Vojvodina neće imati više stanovništva. I to je ono o čemu svi zajedno treba vrlo ozbiljno da porazgovaramo i za šta svi zajedno treba ozbiljno da se zabrinemo.

Hvala lepo.

(BILSV, 11. 12. 2015)




Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Sklonost ka populizmu pokrajinske vlasti, bez rezultata u radu

Nedostatak strategije, vizije, ideje, populističko ponašanje vladajuće garniture i nedoslednost u poštovanju donetih odluka samo su neki od razloga zbog kojih poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu podržali predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu. 
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

Vlast neprecizno planira budžet Vojvodine

Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Saša Šućurović izjavio je danas da poslanici LSV neće podržati predloženi rebalans budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu jer je on posledica nepreciznog budžetskog planiranja. Kako kaže, rebalans nije opravdan i služi u promotivne svrhe. Šućurović je zamerio mala izdvajanja za poljoprivredu i što se za privredu i turizam u rebalansu ne odvaja nijedan dinar.
Govori | Sreda, 18. 09. 2019. | Komentara: 0

LSV ne može da prihvati izveštaj o izvršenju budžeta APV

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige ne mogu da prihvate izveštaj o izvršenju budžeta AP Vojvodine za 2019. godinu u periodu januar-jun 2019. On je ukazao da je najmanje realizacije u delu onih sredstava koji bi trebali da služe razvoju Vojvodine, da je ponovo evidentan pad prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta i prihoda od naknada za vode... 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook